ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Το Καμερούν βρίσκεται στη Κεντρο-Δυτική Αφρική και η έκτασή του είναι τέσσερις φορές σαν την Ελλάδα. Είναι τροπική χώρα με οργιώδη βλάστηση. Το Καμερούν συγκροτείται από 220 διαφορετικές φυλές και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 17.000.000 κατοίκους.

Η παρουσία και μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις χώρες Καμερούν, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Γκαμπόν χρονολογείται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα με το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων.

Το 1951 κατά την εποχή της Γαλλικής Αποικιοκρατικής διακυβέρνησης της πλειοψηφίας των χωρών αυτών συνεστήθη και ανεγνωρίσθη από την Ύπατη Αρμοστεία της Γαλλίας και η Ορθόδοξη Εκκλησία ως «Mission Grec Orthodoxe du Cameroun». Το 1959 επί Πατριαρχίας του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας Χριστοφόρου με Πατριαρχικό Τόμο ιδρύθηκε η Ιερά Μητρόπολις Άκκρας και πάσης Δυτικής Αφρικής και το 1995 μετονομάσθηκε σε Μητρόπολη Καμερούν, ενώ το 1997 διαιρέθηκε και από την αχανή Μητρόπολη Καμερούν προέκυψαν δύο νέες Επισκοπές, η Νιγηρίας και η Γκάνας.

 

Ομαδικές βαπτίσεις στο Γιαουντέ

Ομαδικές βαπτίσεις
στο Γιαουντέ

Την Ιερά Μητρόπολη Καμερούν διηκόνησαν κατά σειράν οι Μητροπολίτες Ευστάθιος (1959 – 1974), Ειρηναίος (1975 – 1990), Πέτρος (1990 – 1997) (ο και μετέπειτα Πατριάρχης Αλεξανδρείας), Θεόδωρος (1997 – 2002) (ο σημερινός Πατριάρχης Αλεξανδρείας) και Δημήτριος (2002 – 2004) (νυν Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως).

Από το 2004 η Ιερά Μητρόπολις Καμερούν ποιμαίνεται από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Γρηγόριο, ο οποίος μέσα από πολλές αντιξοότητες, συνεχίζει με ένθεο ζήλο τον ιεραποστολικό αγώνα. Ήδη προχώρησε στην αναδιοργάνωση της Ιεραποστολής δημιουργώντας το Σεμινάριο Ορθοδόξου Θεολογίας «Ο Άγιος Μάρκος» στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, που φιλοξενεί είκοσι υποψήφιους κληρικούς και κατηχητές. Στους ίδιους χώρους λειτουργεί και το σεμινάριο των κατηχητριών. Για τον καλύτερο συντονισμό και την ανάπτυξη του Πνευματικού έργου αποφάσισε την δημιουργία νέων ενοριακών κοινοτήτων και την ανέγερση Ιεραποστολικών Κέντρων στις μεγάλες πόλεις του Καμερούν. Επίσης, στις προθέσεις του Σεβασμιωτάτου κ. Γρηγορίου είναι η ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου στο Β. Καμερούν.

Ο Ι. Ναός Αγίου Ελευθερίου στο Γιαουντέ

Ιεραποστολική δραστηριότητα της Ι. Μ. Καμερούν

Η Ι. Μ. Καμερούν δραστηριοποιείται ιεραποστολικά και έχει συνολικά:

  • 27 ενορίες με κανονικούς Ναούς.
  • 40 πρόχειρες ενορίες που στεγάζονται σε διάφορα οικήματα, πλινθόκτιστους και υπαίθριους ναούς.
  • Ένα Σεμινάριο Ορθοδόξου Θεολογίας για μελλοντικούς ιερείς και στελέχη του ιεραποστολικού έργου. (Μόνο τρεις άλλες Μητροπόλεις της Αφρικής διαθέτουν παρόμοια Σεμινάρια).
  • Μια Κατηχητική Σχολή για κοπέλες από την περιοχή του Β. Καμερούν και από τις υπόλοιπες χώρες.
  • 3 Αγροτικά Ιατρεία
  • 14 Γεωτρήσεις και 5 σε εξέλιξη.

Η Ιερά Μητρόπολις Καμερούν ευαγγελίζεται καθημερινά τον Λόγον της σωτηρίας στις χώρες της πνευματικής της δικαιοδοσίας και παράλληλα αναπτύσσει ένα πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο, ζώντας την αναπτυξιακή και πολιτιστική δυσκολία αυτών των χωρών.

Θεμελίωση πολυκλινικής

Θεμελίωση κλινικής και
αίθουσας πολλαπλών χρήσεων

Ο συνολικός αριθμός των Ορθοδόξων πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες και πρόσφατα έχει αρχίσει επίσημη επανακαταγραφή.

Η δωρεάν ιατρική περίθαλψη, η οποία παρέχεται εις τα τρία αγροτικά ιατρεία, περιλαμβάνει ιατρική συμβουλευτική, φαρμακευτική αγωγή και εργαστηριακές μικροβιολογικές εξετάσεις κατά των κατά καιρούς τοπικών επιδημιών καθώς και των συχνών κρουσμάτων ελονοσίας, τυφοειδούς πυρετού, ηπατίτιδας, γαστρεντερικών παρασίτων κ.ά. Γίνεται δε προσπάθεια για την επαρκή πληροφόρηση περί του ιού HIV (AIDS).

Η Ιερά Μητρόπολις:
α) Δίνει υποτροφίες σε πλέον των τριακοσίων απόρων μαθητών και φοιτητών.
β) Δίνει βοηθήματα σε μεγάλο αριθμό πτωχών, ορφανών, προσφύγων, αναπήρων κ.λπ.
γ) Διανέμει κατ’ έτος μεγάλες ποσότητες τροφίμων ιματισμού, υπόδησης και σχολικών ειδών σε όλη τη δικαιοδοσία της.
δ) Φροντίζει για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων και την παροχή πόσιμου νερού σε δύσκολες και πολιτιστικά απρόσιτες περιοχές και μεριμνά για την καθημερινή βελτίωση της ποιότητος ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών χωρίς θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις. Κατ’ έτος προγραμματίζεται και η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων ιδιαίτερα στην περιοχή του Βορ. Καμερούν και του Νοτ. Τσαντ.

 

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος, εκτός των οικονομικών ενισχύσεων και την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, ανέλαβε την:
• ανέγερση του Ι. Ναού Αγ. Ελευθερίου στο Γιαουντέ μετά κατοικίας Ιερέως
• ανέγερση του Ι. Ναού Αγ. Τίτου στο Μπαλμάγιο
• ανέγερση του Ι. Ναού Αγ. Τριάδας και Αγ. Δημητρίου στο Γιαουντέ
• την όρυξη πηγαδιού στο Βόρειο Καμερούν
• ανέγερση του Ι. Ναού Αγ. Αικατερίνης στη Γκάρουα
• την στήριξη Γεωργοκτηνοτροφικού Προγράμματος με την αγορά και αποστολή γεωργικού ελκυστήρα, αρότρου, σπαρτικής μηχανής, φορτωτή, δισκοσβάρνας, καλλιεργητή και αναγκαίων ανταλ/κών.


Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν Υπέρτιμος και Έξαρχος Κεντρικής Αφρικής κ. Γρηγόριος γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1961.

Υπήρξε μοναχός, εκ των ιδρυτικών μελών της αδελφότητος, στη Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1984 και πρεσβύτερος το 1988 λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίο.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος και ανέπτυξε ποικίλη ποιμαντική δράση.

Ακολούθησε σπουδές σχεδίου, ζωγραφικής και εικονογραφίας και το 1988 έλαβε το πτυχίο από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας).

Κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου του Ζ’ ανέλαβε από τον Ιανουάριο του 2001 την θέση του Διευθυντού του ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου στην Αλεξάνδρεια έως τον Ιούλιο του 2002.

Από τον Μάιο του 2003 έως και την εκλογή του, υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στη Ρώμη, διατελόντας και Αρχιερατικός Επίτροπος Κεντρικής Ιταλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας.

Στην Ρώμη παρακολούθησε μαθήματα εις το Pontificium Universita Gregorianna.

Την 27ην Οκτωβρίου του 2004 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Καμερούν.

Χειροτονήθηκε την 25η Νοεμβρίου 2004 από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο το Β’ και ενθρονίστηκε από τον ίδιο την 23η Ιανουαρίου του 2005 στο Γιαουντέ.