ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

Ιερά Μητρόπολη Αξώμης

Στην Αιθιοπία η Ορθοδοξία ανάγεται στο έτος 328, όταν ο Μέγας Αθανάσιος χειροτόνησε ως πρώτο Επίσκοπο και φωτιστή των Αιθιόπων τον Άγιο Φρουμέντιο, Έλληνα από τη Σύρο της Φοινίκης.

Στην πρωτεύουσα του κράτους Αντίς Αμπέμπα βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Φρουμεντίου (χτίστηκε το 1924), όπου και η έδρα της Ι. Μητροπόλεως Αξώμης, την οποία από το έτος 1979 διαποιμαίνει ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Γέρων κ. Πέτρος, ασκώντας πολυποίκιλο ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο στα κράτη Αιθιοπία, Ερυθραία, Τζιμπουτί και Σομαλία.

Στην πρωτεύουσα λειτουργούσε παλαιότερα το Θεολογικό Κολλέγιο «Αγία Τριάς», το οποίο έκλεισε η επαναστατική κυβέρνηση Μεγκίστου και αντικαταστάθηκε από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή που λειτουργεί από το έτος 1986 με 50 περίπου ιεροσπουδαστές. Το παραπάνω Θεολογικό Κολλέγιο επανασυστάθηκε και λειτουργεί από το 1994.

Επίσης λειτουργούν:

α) Ορφανοτροφείο Αρρένων με έδρα την Ι. Μονή Ζοάι και 400 περίπου τροφίμους και
β) Ορφανοτροφείο Θηλέων με έδρα την Ι. Μονή Παναγίας Σαμπατά και τροφίμους 300 περίπου ορφανά κορίτσια.

Στην εμπόλεμη περιοχή Μακαλέ Αιθιοπίας – Ερυθραίας και συγκεκριμένα στην πόλη Αξούμ έχει ξεκινήσει η ανέγερση ορφανοτροφείου σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ της Ελλάδος, που χρηματοδοτεί το έργο, και τον Πατριάρχη Αιθιοπίας κ. Παύλο.

Από το έτος 2000 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πέτρος ανέλαβε το έργο αναστηλώσεως ιστορικών Ιερών Ναών και Ιερών Μονών του 12ου αιώνος στην περιοχή Λαλιμπέλα.