ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΓΚΑΝΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Άκκρας ιδρύθηκε την 6η Οκτωβρίου 2009 με Πατριαρχικό Τόμο, κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Συγκεκριμένα ανυψώθηκε η μέχρι τότε υπάρχουσα Ιερά Επισκοπή Γκάνας, σε Ιερά Μητρόπολη φέρουσα πλέον την νέα αυτή ονομασία και περιλαμβάνουσα δέκα κράτη της δυτικής Αφρικής, ήτοι Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστούν, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Γουινέα, Γουινέα Μπισάο, Σενεγάλη, Γκάμπια, Μάλι καί Μπουρκίνα Φάσσο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Δαμασκηνός έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα της Γκάνα Άκκρα. Το ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως εξελίσσεται πλέον στα κράτη Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστούν και Σιέρρα Λεόνε. Οφειλετικώς αξίζει να αναφέρουμε ότι την τότε Ιερά Επισκοπή Γκάνας, ως πρώτος Επίσκοπος από το 1999- 2004, διακόνησε ο νυν εφησυχάζων Μητροπολίτης Αντινόης κ. Παντελεήμων, θέτοντας μέσα από αντίξοες συνθήκες τα θεμέλια οργανώσεως καί λειτουργίας τής Ορθοδόξου τοπικής Εκκλησίας σε στέρεες βάσεις, τόσον από πλευράς εμψύχου υλικού, όσον κι από πλευράς κτιριακών εγκαταστάσεων.


ΓΚΑΝΑ

Σήμερα στη Γκάνα υπάρχουν 29 Ορθόδοξες Ενορίες στις περισσότερες επαρχίες της. Είκοσι Ιερείς, δύο Διάκονοι και 5 υποδιάκονοι – κατηχητές διακονούν το εν γένει λατρευτικό καί διδακτικό έργο της τοπικής Εκκλησίας. Παράλληλα υπό την επίβλεψη της Ιεράς Μητροπόλεως υπάρχουν και λειτουργούν έξι Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά, ένα Γυμνάσιο, ένα τεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο «Απόστολος Πέτρος» στην κωμόπολη Λαρτέ και μία Ιερατική Σχολή «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» στην πρωτεύουσα Άκκρα. Η Ιερά Μητρόπολη παρέχει ετησίως οικονομικές ενισχύσεις σε άνω των εκατό απόρους μαθητές καί φοιτητές, καλύπτοντας τα σχολικά τους έξοδα. Κατά διαστήματα κι ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες προσφέρει φαγητό στους μαθητές των όλων Σχολείων. Κατά την διάρκεια των μεγάλων εορτών της χριστιανοσύνης ο Σεβασμιώτατος περιοδεύει σε όλα τα απομεμακρυσμένα και πάμφτωχα χωριά μοιράζοντας δώρα ( είδη ρουχισμού, τρόφιμα ) στους κατοίκους των χωριών αυτών. Επίσης εκτάκτως προσφέρει οικονομικές ενισχύσεις για κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών απόρων ατόμων.

Σε συνεργασία με τον Ορθόδοξο Σύνδεσμο Γυναικών και τον Ορθόδοξο Σύνδεσμο Νέων της Γκάνα διοργανώνονται διάφορες πολυήμερες συγκεντρώσεις των πιστών, όπου παρέχονται ευκαιρίες πνευματικού αναβαπτισμού μέσω των λατρευτικών και διδακτικών προγραμμάτων τα οποία διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις. Σε όλες τις Ορθόδοξες Ενορίες λειτουργούν Κατηχητικά Σχολεία όλων των βαθμίδων, στις δε περισσότερες από αυτές και κύκλοι συμμελέτης Αγίας Γραφής, την επιμέλεια των οποίων έχουν οι υπεύθυνοι κατηχητές.ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥΝ

Στην χώρα Ακτή του Ελεφαντοστούν διακονεί ένας Ιερέας στην Ενορία Αναστάσεως του Χριστού στην πόλη Αμπιτζάν. Προσφάτως ανηγέρθη περικαλλής Ιερός Ναός και ιεραποστολικό κέντρο σε οικόπεδο, το οποίο προσέφερε ιθαγενής πιστός της εκεί Ενορίας.

ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ

Στήν χώρα της Σιέρρα Λεόνε με τις Σεπτές ευλογίες της Α.Θ.Μ. υπεύθυνος του εκεί ιεραποστολικού κλιμακίου είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Dr. π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος έχοντας υπό την καθοδήγησή του δύο νεοχειροτονηθέντες ιθαγενείς Ιερείς.

Ήδη υπάρχουν δύο πρόχειροι Ιεροί Ναοί για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των ορθοδόξων της χώρας αυτής. Στο στάδιο της ανεγέρσεως ευρίσκονται τρείς ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί.

Στην περιοχή Γουότερ Λού και σε μεγάλο ιδιόκτητο χώρο υπό την επωνυμία « ΑΓΙΟΣ ΜΩΥΣΗΣ Ο ΑΙΘΙΟΨ » ανηγέρθησαν οι πρώτες κατοικίες των αναπήρων, Σχολείο και ιατρικό κέντρο. Στο στάδιο της ανεγέρσεως ευρίσκεται και Ιερός Ναός. Στην πρωτεύουσα Φρή Τάουν λειτουργεί Ορθόδοξο Σχολείο, Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο, ενώ παράλληλα ανεγείρονται νέες κτιριακές εγκαταστάσεις αυτού. Σε άλλο ιδιόκτητο οικόπεδο ανεγείρεται Ιεραποστολικό Κέντρο και Ακαδημία Θεολογικών καί άλλων σπουδών, καθώς και Ιερός Ναός των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κατά καιρούς παρέχονται οικονομικές ενισχύσεις σε ενδεείς και απόρους ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ενώ καλύπτονται τα ετήσια σχολικά έξοδα απόρων μαθητών.

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος με τη βοήθεια του Θεού, εκτός από τις οικονομικές ενισχύσεις που αποστέλλει κατά περιόδους έχει αναλάβει εξολοκλήρου την ανέγερση των παρακάτω έργων:

 • Ιερά Επισκοπή με Ιατρείο, Άκκρα Γκάνας
 • Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάσοα Γκάνας
 • Ιερός Ναός Αγίου Αρτεμίου, Εντουσιάν Γκάνας
 • Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου, Όντ-Νόγκουα Γκάνας
 • Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Αμποντόμ Γκάνας
 • Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνος, Τίτσερ Μαντέ Γκάνας
 • Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου, Ακροτσέρε Γκάνας
 • Ιερός Ναός Αγίων Πέτρου και Παύλου & Αγίου Νεκταρίου, Λαρτέ Γκάνας
 • Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Λαρτέ Γκάνας
 • Ακαδημαϊκή Σχολή και Θεολογικό Σεμινάριο, Φρη Τάουν Σιέρρα Λεόνε
 • Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Φρη Τάουν Σιέρρα Λεόνε