ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ
ΚΑΛΚΟΥΤΑΣ

Ο Χριστιανισμός στην Ινδία ανάγεται στην εποχή του Αγίου Αποστόλου Θωμά, που πρώτος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Νότιο Ινδία. Έκτοτε και μέχρι τον 20ο αιώνα δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για την ύπαρξη Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην περιοχή, παρόλο που στη Δυτική Βεγγάλη υπήρχε ο Ι. Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Τον Ι. Ναό αυτό τον είχαν κτίσει το 1924 οι Έλληνες της Καλκούτας και λειτουργούσε μέχρι το 1947, οπότε η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Άγγλους. Ακολούθησε η παρακμή της εκεί ελληνικής κοινότητας και ο Ι. Ναός παρέμεινε έκτοτε κλειστός χωρίς καμιά φροντίδα και συντήρηση, όπως και το διπλανό διώροφο πρεσβυτέριο.

Συστηματική ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή έχουμε από το 1980, όταν ο αιγυπτιώτης Έλληνας Ιερομόναχος π. Αθανάσιος Ανθίδης κτίζει στην κωμόπολη Αραμπάχ έναν μικρό Ι. Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά και κατοικία ιερέως, τα οποία εγκαινιάστηκαν την 1η Νοεμβρίου 1981. Ήταν ο πρώτος που μετέφρασε και τύπωσε στα ινδικά διάφορα λειτουργικά βιβλία και άρχισε να κηρύττει τον Χριστό στα γύρω χωριά, σχηματίζοντας έτσι 24 ενορίες με 2.000 περίπου Ορθόδοξους Ινδούς. Στις 24 Ιουνίου 1983 ο π. Αθανάσιος δημιουργεί σε έναν μικρό χώρο του Ιεραποστολικού κέντρο και ένα νεκροταφείο.

Ο μακαριστός Μητρ. Ν. Ζηλανδίας Σωτήριος
μαζί με τον μακαριστό Ιεραπόστολο
των Ινδιών π. Αθανάσιο Ανθίδη
στο Aραμπάχ των Ινδιών

Ο π. Αθανάσιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Νοεμβρίου 1990 και τάφηκε στα χώματα της Δυτ. Βεγγάλης, έχοντας ένα μεγάλο πόνο ότι δεν κατάφερε ποτέ να βρει συνεργάτες και συνεχιστές του έργου του.

Έναν χρόνο μετά το θάνατό του μετέβη στην Καλκούτα μαζί με δύο συνεργάτες του ο αγιορείτης Ιερομόναχος π. Ιγνάτιος Σταυρονικητιανός (κατά κόσμον Σεννής) που εκτός των επισκευαστικών εργασιών αρχίζει να οργανώνει το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο ξεκινώντας περιοδείες και κατηχήσεις σε απομακρυσμένα χωριά και τελώντας την Θεία Λειτουργία μέσα σε λασποκαλύβες ή στην ύπαιθρο, όπου προσέρχονταν όλοι οι νεοφώτιστοι.

Εξαιτίας του αναλφαβητισμού είναι δύσκολη η εύρεση μορφωμένων κληρικών και κατηχητών, ικανών για το ιεραποστολικό, ποιμαντικό, κατηχητικό και μεταφραστικό έργο. Ειδικά αυτό το τελευταίο καθίσταται πολύ δύσκολο και οι μεταφράσεις γίνονται μόνο από αγγλικά κείμενα γιατί δεν υπάρχει κανένας ελληνομαθής Ινδός για τέτοια εργασία και μάλιστα καταρτισμένος στην Ορθόδοξη Θεολογία. Μετά το 1996 η διδασκαλία του Θείου λόγου γινόταν από εθελοντές Ελληνοαμερικανούς που αφιέρωναν τις διακοπές τους στα σεμινάρια κατηχητών και λαϊκών ή και από αδελφές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αδελφότητας «Χριστιανική Ελπίς» (Θεσσαλονίκη).

Ο π. Ιγνάτιος Σεννής με συνεργάτες του στους
οριζώνες της Δυτ. Βεγγάλης στην Καλκούτα

Παρόμοιες δυσκολίες συναντούν και στις ανεγέρσεις κτηρίων του Κλιμακίου, Ι. Ναών, πνευματικών κέντρων, σχολείων και ορφανοτροφείων. Το φιλανθρωπικό έργο στην Καλκούτα είναι το βασικότερο λόγω των άσχημων συνθηκών ζωής και του χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Έτσι τα πρώτα χρόνια το ιεραποστολικό Κλιμάκιο διένειμε ανά δύο εβδομάδες τρόφιμα και ρουχισμό σε 400 περίπου πολυμελείς οικογένειες, καθώς και σε άστεγους, ανήμπορους και ενδεείς με την βοήθεια των φιλοχρίστων αδελφών από την Ελλάδα και την Αυστραλία. Παράλληλα, από το ταμείο του Ιεραποστολικού Κλιμακίου καλύπτονται τα έξοδα φοίτησης (δίδακτρα, σχολική ενδυμασία, βιβλία κ.λπ. σχολικά είδη) πολλών παιδιών γιατί η παιδεία δεν παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Επίσης, τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί καλύπτονταν από τους γιατρούς του Κλιμακίου, καθώς η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παρέχονταν δωρεάν σε όλους σε τρία ιατρεία στην Καλκούτα και πέντε στην επαρχία.

Ο πρώτες Ορθόδοξες των Ινδιών
σε εκκλησιασμό

Στο έργο της Ελληνικής Ορθοδόξου Ιεραποστολής της Καλκούτας εργάστηκαν επίσης η μοναχή Νεκταρία (Παραδείση) από την Ι. Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι, καθώς και ο συνταξιούχος ανώτατος αξιωματικός του ινδικού στρατού κ. Ανδρέας Μοντάλ που αρχικά είχε ασπασθεί τον προτεσταντισμό και σήμερα βαπτισμένος πια μαζί με όλη του την οικογένεια στηρίζουν το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο.

Κατά την τριετία 1998-2000 είχε ξεσπάσει διωγμός εναντίον των Χριστιανών (όλων των ομολογιών) με κάψιμο ναών και οικιών αλλά και με δολοφονίες κληρικών και μοναχών άλλων δογμάτων. Εξαιτίας αυτής του διωγμού από φανατικούς Ινδουιστές ένα από τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψε στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Καλκούτας ήταν η μη παροχή άδειας παραμονής στους Ιεραποστόλους από την τοπική κυβέρνηση, η οποία εφάρμοζε το νόμο «ένα κράτος-μια θρησκεία». Αυτό ανάγκασε δυστυχώς τον π. Ιγνάτιο να αναχωρήσει από εκεί τον Ιούνιο του 2004 και να επιστρέψει στην Ελλάδα, γιατί όπως χαρακτηριστικά έγραφε «εκεί βίωναν πάλι τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους».

Ομαδική βάπτιση στην Καλκούτα

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο του π. Ιγνατίου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους τον εξέλεξε Επίσκοπο της χηρεύουσας Επισκοπής Μαδαγασκάρης στη θέση του μακαριστού Επισκόπου κυρού Νεκταρίου Κελλή.

Η μοναχή Νεκταρία, που επέστρεψε και πάλι στην Καλκούτα τον Νοέμβριο του 2006 μετά την επίλυση του προβλήματος έκδοσης βίζας, διαχειρίζεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της εκεί Ιεραποστολής, που περιλαμβάνει:

 • Διανομή καθημερινού πρωινού συσσιτίου σε περισσότερα από 250 άστεγα και υποσιτισμένα παιδιά.
 • Εβδομαδιαία διανομή τροφίμων σε 2.000 άπορες οικογένειες και ανήμπορους ανθρώπους.
 • Λειτουργία 8 ιατρείων και ενός οδοντιατρείου με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Λειτουργία πέντε Δημοτικών Σχολείων με δωρεάν φοίτηση και παροχή βιβλίων και παροχή υποτροφιών για ανώτερες σπουδές σε άπορους μαθητές.
 • Λειτουργία ενός Ορφανοτροφείου Θηλέων με 165 κοριτσάκια και μια Τεχνική Σχολή.
 • Κατασκευή μικρών οικιών για άστεγες πολύτεκνες οικογένειες και επιδιόρθωση οικιών που υπέστησαν ζημίες την περίοδο των μουσώνων.
 • Άνοιγμα γεωτρήσεων πόσιμου ύδατος σε χωριά και σχολεία και διανομή τροφίμων, ιματισμού και φαρμάκων.
 • Αγορά ζώων για πτωχές οικογένειες και ραπτομηχανών για γυναίκες προς εξασφάλιση του επιούσιου.
 • Δωρεές αναπηρικών ποδηλάτων σε ανάπηρους.
 • Δημιουργία χώρων υγιεινής και ηλεκτροδότηση καταυλισμών αστέγων.

Διανομή τροφίμων και ρούχων
στην Καλκούτα

Το ιατρείο της Ιεραποστολής

Παράλληλα έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης χρημάτων οι εργασίες αποπεράτωσης ενός κτιρίου που προορίζεται για Σχολή Τυφλών, εντός του οποίου θα λειτουργεί και οφθαλμολογική κλινική, γιατί στη Δυτ. Βεγγάλη υπάρχουν περίπου 6.000.000 τυφλοί.

Το ποίμνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Καλκούτα αυξάνεται σταδιακά με τις συχνές ομαδικές βαπτίσεις Ινδών αδελφών μας. Σήμερα οι Ορθόδοξοι βαπτισμένοι Ινδοί σε 52 χωριά της Δυτικής Βεγγάλης και της Καλκούτας ξεπερνούν τις 5.000 ψυχές. Για τις λατρευτικές τους ανάγκες έχουν ανεγερθεί 10 Ιεροί Ναοί και ισάριθμα πνευματικά κέντρα. Έχουν χειροτονηθεί 9 Ινδοί ιερείς και 2 διάκονοι που πραγματοποιούν περιοδείες στα χωριά για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την Κατήχηση, στην οποία βοηθούνται και από 20 λαϊκούς κατηχητές.

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός με τη βοήθεια του Θεού και την οικονομική ενίσχυση ανθρώπων από όλο τον κόσμο έχει αναλάβει εξολοκλήρου ή έχει ενισχύσει οικονομικά μερικώς τα παρακάτω έργα στην Ινδία:

 • Ένα Ορφανοτροφείο θηλέων στην Καλκούτα
 • Ιατρείο και Πνευματικό κέντρο στην Ακίνα
 • τον Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Μπακεσουάρ
 • τον Ι. Ναό Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης στην Καλκούτα
 • Πνευματικό κέντρο στο Νταμερνταπούρ