ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ

Η Ιάβα ανήκει στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως Χονγκ-Κονγκ και Άπω Ανατολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η Ορθοδοξία στην Ιάβα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου -παρά τις δυσκολίες που συναντά - χάρη στη συνεχή φροντίδα και προσπάθεια των Ορθοδόξων Ιερέων που διακονούν στην περιοχή. Με την ευλογία του Θεού και τη βοήθεια ευσεβών Ελλήνων και ιδιαιτέρως των δύο ανώνυμων δωρητριών του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ανεγέρθηκε ο Ι. Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Έχει δημιουργηθεί φάρμα προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Ιεραποστολής και γίνονται προσπάθειες για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου για τα φτωχά παιδιά του Καραγκσόνο.

Ο Ιερός Ναός Αγ. Δημητρίου στο
Μεντάν της Ινδονησίας

Το κράτος της Ινδονησίας βρίσκεται ανάμεσα στον Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό και είναι η μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Αποτελείται από μία αλυσίδα 13.667 νησιών από τα οποία 12.700 είναι ακατοίκητα. Η Σουμάτρα, το Βορνεο (νότιο τμήμα), η Ιάβα, το Ιριαν Τζάγια (δυτικό τμήμα της Νεας Γουϊνέας), η Κελέβη, είναι τα μεγαλύτερα νησιά σ αυτή την αλυσίδα. Πρωτεύουσα του κράτους είναι η πόλη Τζακάρτα στην Ιάβα.

Ο πληθυσμός της πυκνοκατοικημένης αυτής χώρας φτάνει τούς 224.784.210 κατοίκους. Το 85% είναι μουσουλμάνοι, το 3% βουδιστές και ινδουϊστές, 15 περίπου εκατομμύρια καθολικοί και 30 εκατομμύρια προτεστάντες. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί φτάνουν μόλις τις 800 ψυχές. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δημιουργηθεί οκτώ Ιεραποστολικές βάσεις, μία στο Μεντάν της Σουμάτρας και οι υπόλοιπες στην Ιάβα, υπό την ποιμαντική δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως Χονγκ - Κονγκ:

 1. Στο Μεντάν υπάρχουν δύο Ενορίες, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Ευδοκίας, με υπεύθυνο τον π. Χρυσόστομο Μανάλου.
 2. Στην Τζακάρτα βρίσκεται η Ενορία των Αγίων Θεοφανίων, με υπεύθυνο τον π. Γαβριήλ.
 3. Στο Τζιλατζάπ η Ενορία της Αγίας Αικατερίνης, με υπεύθυνο τον π. Ματθαίο.
 4. Στην Τζογτζακάρτα η Ενορία του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, με υπεύθυνο τον π. Λαζαρο.
 5. Στο Μποϊολάλι δύο Ενορίες των Αγίων Κυρίλλου και Αικατερίνης και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου με υπεύθυνο τον π. Μεθόδιο.
 6. Στο Σολο η Ενορία της Αγίας Τριάδος, με υπεύθυνο τον π. Αλέξιο.
 7. Στην Σουραμπάϊα η Ενορία του Αγίου Δημητρίου, με υπεύθυνο τον π. Ιωάννη.
 8. Στην Σιγκαράτζα η Ενορία της Αγίας Παρασκευής, με υπεύθυνο τον π. Στέφανο.

Οι υπεύθυνοι Κληρικοί αγωνίζονται φιλότιμα μέσα από πολλές δυσκολίες να διδάξουν την Ορθόδοξη πίστη και να κτίσουν Ναούς.

Ο π. Μεθόδιος
κοντά στους
φτωχούς ενορίτες
του

Ενας από αυτούς τούς Κληρικούς είναι και ο π. Μεθόδιος, που εργάζεται στο Μποϊολάλι της κεντρικής Ιάβας. Είναι 44 ετών, ιθαγενής έγγαμος και έχει δύο χαριτωμένα κορίτσια. Αποφοίτησε με «άριστα» από το Θεολογικό Πανεπιστήμιο της Τζογτζακάρτα της Kεντρικής Ιάβας. Το 1991 μπήκε στις τάξεις του Ιερού Ορθοδόξου Κλήρου με το βαθμό του Διακόνου, που έλαβε από τον Σεβασμιώτατο κ. Διονύσιο. Ο Σεβασμιώτατος Αχελώου κ. Ευθύμιος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο πέντε χρόνια αργότερα.

Σημερα αγωνίζεται να διδάξει στούς ομοεθνείς του την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η περιοχή είναι πολύ φτωχή και ο ίδιος είναι μόνος του σ αυτήν την προσπάθεια, αλλά ελπίζει στην αγάπη και στο έλεος του Θεού.

Εχει κτίσει ήδη δύο Ναούς σε δύο Ενορίες του Μποϊολάλι. Στο χωριό Γρασάκ Κισμοϊόσο κτίστηκε ο Ι. Ναός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ στο χωριό Παντάϊαν ο Ι. Ναός Αγίου Κυρίλλου και Αγίας Αικατερίνης. Και οι δύο Ναοί όμως αποδεικνύονται πολύ μικροί και ακατάλληλοι για να καλύψουν τις ανάγκες των Ορθοδόξων ενοριτών. Πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα να κτιστεί έναν μεγάλος Ι. Ναός στο χωριό Καρανγκσόνο, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.

Ο π. Μεθόδιος με τους ενορίτες
του χωριού Καραγκσόνο

Παρά την μεγάλη φτώχια και τις πολλές δυσκολίες που επιφυλάσσει η ανέγερση ενός μεγάλου Ναού, ο π. Μεθόδιος ξεκίνησε την προσπάθεια με πίστη στον Θεο. Τον νέο Ι. Ναο μάλιστα θα τον κτίσει προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δίνοντας ένα συμβολικό νόημα· Να διαδοθεί η Ορθοδοξία γρήγορα, ελεύθερα και αβίαστα, όπως έγινε στην εποχή που ζούσαν οι δύο μεγάλοι Αγιοι, στούς οποίους οφείλεται η ελεύθερη διάδοση του Χριστιανισμού στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Ο π. Μεθόδιος ξεκίνησε το έργο με την ελπίδα ότι θα υπάρξουν κάποιοι Ορθόδοξοι αδελφοί που, σαν άλλοι Κυρηναίοι, θα τον βοηθήσουν να ολοκληρώσει την ανέγερση του Ναού, ο οποίος θα κοστίσει 30.000 ευρώ.

Μπορούμε να αγνοήσουμε τον κόπο, τον μόχθο, το δάκρυ αυτού του ανθρώπου, που μας καλεί όλους για συνεργάτες στο ιερό αυτό έργο;

Στο νησί του Μπαλί, που από το 1998 μέχρι το 2007 έχουν βαπτιστεί 119 πιστοί, υπεύθυνος της Ορθόδοξης Κοινότητας είναι ο π. Στέφανος Boik Nino, που φροντίζει και για το ιεραποστολικό έργο μέσα από πλήθος δυσκολιών, καθώς επίσημη θρησκεία των κατοίκων του Μπαλί είναι ο Ινδουισμός, ενώ στο Τιμόρ το 90% του πληθυσμού ακολουθεί το Ρωμαιοκαθολικό δόγμα.

Στην κοινότητα της Σινγκαράγια, που αποτελείται από 115 πιστούς, λειτουργεί ο Ορθόδοξος Ι. Ναός των Αγίων Πάντων και στο Οικοτροφείο «Άγιος Θωμάς» φιλοξενούνται 25 ορφανά και φτωχά παιδιά. Σε μια άλλη πόλη, το Ντενπασάρ οι 50 πιστοί συγκεντρώνονται για τις λατρευτικές τους ανάγκες σε ένα ελληνικό εστιατόριο. Στην πόλη Κουπάνγκ του Τιμόρ η Ορθόδοξη Κοινότητα έχει βρει προσωρινή στέγη σε μια οικία που έχει παραχωρήσει ένας ευσεβής Χριστιανός.

Ο π. Στέφανος εκτός του πνευματικού έργου, φροντίζει και για το κοινωνικό, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αρρώστους νοσοκομείων, διανέμοντας φαγητό και ρούχα σε ενδεείς και καλύπτοντας δίδακτρα σπουδαστών και ορφανών παιδιών.

Το έργο εν πολλοίς στηρίζεται από τους Έλληνες της Αυστραλίας, οι οποίοι φροντίζουν και αποστέλλουν μηνιαίως διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και καταβάλλοντας τα δίδακτρα για τις σπουδές μαθητών και σπουδαστών. Επιπλέον, με την βοήθεια κληρικού και Ελλήνων ομογενών αγοράστηκε ένα μικρό λεωφορείο για τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, καθώς και εκκλησιαστικά είδη για τους Ναούς. Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος με τη βοήθεια του Θεού και την οικονομική ενίσχυση ανθρώπων από όλο τον κόσμο προτίθεται να βοηθήσει την ανέγερση ναών στις δύο αυτές νήσους και να ενισχύσει το φιλανθρωπικό έργο του π. Στεφάνου.

Η συμβολή του Ιεραποστολικού Συνδέσμου

Ο Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Καραγκσόνο Ιάβας

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός με τη βοήθεια του Θεού και την οικονομική ενίσχυση ανθρώπων από όλο τον κόσμο έχει αναλάβει εξολοκλήρου την ανέγερση

 • του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου στο Μεντάν Σουμάτρας,
 • του Ι.Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Καραγκσόνο Κεντρ. Ιάβας
 • του Ι. Ναού Αγίου Φανουρίου στο Μποϊολάλι Κεντρ. Ιάβας

Επίσης συνέβαλε στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά την καταστροφή που υπέστη η χώρα από το γνωστό τσουνάμι στις 29/12/2004 αλλά και μετά το σεισμό του Ιουνίου 2005 που έγινε στην Κεντρική Ιάβα.