ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ
ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

Το ξεκίνημα της Ορθοδοξίας στην Κορέα τοποθετείται στο έτος 1900, όταν το Πατριαρχείο Ρωσίας ιδρύει ιεραποστολικό κλιμάκιο, που το 1903 ανεγείρει Ι. Ναό στη Σεούλ και λίγα χρόνια μετά προβαίνει στη χειροτονία δύο ιθαγενών κληρικών. Τα επόμενα χρόνια η Κορέα καταλαμβάνεται από τους Ιάπωνες με αποτέλεσμα τον διωγμό του μικρού Ορθοδόξου ποιμνίου. Έπειτα από αρκετά χρόνια αδράνειας, το 1946 η Εκκλησία της Κορέας ανασυγκροτείται και οργανώνεται η πρώτη ενορία. Το 1953 ο στρατιωτικός ιερέας του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα ανακαλύπτει την Εκκλησία και συμβάλλει στην οργάνωσή της. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας ανήκει από το 1956 στην ποιμαντική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 1970 υπήχθη διοικητικώς στην νεοσυσταθείσα Ι. Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας και το 1995 κατέστη επισήμως Εξαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Την 20η Απριλίου 2004 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε την ανύψωση της Εξαρχίας σε Ιερά Μητρόπολη Κορέας, με δικαιοδοσία εφ’ όλης της κορεατικής χερσονήσου. Ως πρώτος Μητροπολίτης Κορέας εξελέγη ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σωτήριος Τράμπας, υπεύθυνος μέχρι τότε του εκεί Ιεραποστολικού έργου. Την 20η Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό Ι. Ναο Αγίου Νικολάου της Σεούλ έγινε ο επίσημος εορτασμός για την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας και η ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτου της, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ως εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Τον Μάιο του έτους 2008 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε Μητροπολίτη Κορέας τον εργαζόμενο ιεραποστολικώς στην Κορέα από του έτους 1988 βοηθό Επίσκοπο Ζήλων π. Αμβρόσιο Ζωγράφο εις αντικατάσταση του παραιτηθέντος λόγω ηλικίας Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας π. Σωτηρίου.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ – ΚΛΗΡΙΚΟΙ - ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Ο Επιτάφιος του Ι. Ναού
Ευαγγελισμου της Θεοτόκου
στο Πουσάν

Σήμερα στην εν Κορέα Ορθόδοξη Εκκλησία λειτουργούν επτά ενορίες σε ισάριθμες μεγάλες πόλεις της Κορέας (Σεούλ, Ιντσόν, Πουσάν, Τσοντζού, Τσουντσόν, Ουλσάν) και στο χωριό Παλανγκ-λι, με ευάριθμες Ορθόδοξες Κοινότητες, αλλά και μερικά παρεκκλήσια, όπως ο ναός της Αναστάσεως στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο. Στην ορεινή περιοχή Καπυόνγκ βρίσκεται η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της οποίας πνευματικός είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος. Υπάρχουν, επίσης, το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο στην Σεούλ, Πνευματικά Κέντρα στις Ορθόδοξες ενορίες, το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας στην πόλη Τσουντσόν, Ορθόδοξο Νηπιαγωγείο στο Πουσάν και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο «Ορθόδοξη Πίστη» στο Τσοντζού. Εκτός του Μητροπολίτου διακονούν επτά Κορεάτες ιερείς, ένας Ρώσσος, που έχει αποσπασθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας, και ένας Διάκονος. Μεγάλη προσπάθεια έχει καταβληθεί για την μετάφραση των λειτουργικών ύμνων. Οι μεταφρασμένοι στα κορεατικά ύμνοι είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοσθούν στην βυζαντινή μουσική, επειδή η μετάφραση υπερβαίνει τις νότες της μελωδίας. Έγιναν όμως προσπάθειες και τελικά επιτεύχθηκε η δέουσα προσαρμογή. Έτσι, σήμερα στους ορθοδόξους ναούς της Κορέας ψάλλονται οι ύμνοι στα κορεατικά σε βυζαντινό μέλος, όσο είναι δυνατόν να αποδοθεί με ευρωπαϊκή μουσική σημειογραφία. Η προσπάθεια μεταφράσεως των ύμνων συνεχίζεται και θα απαιτηθούν πολλά χρόνια ακόμη για να ολοκληρωθεί.

ΚΑΤΗΧΗΣΗ – ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Αγιογραφία από Ορθόδοξη Κορεάτισα

Σε όλες τις ενορίες λειτουργούν κατηχητικά σχολεία όλων των βαθμίδων, από της προσχολικής ηλικίας έως το Λύκειο. Επίσης λειτουργούν ομάδες κατηχουμένων, κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής, συναντήσεις νέων, εγγάμων και ηλικιωμένων. Το καλοκαίρι και τον χειμώνα λειτουργούν κατασκηνώσεις για παιδιά. Στις κατασκηνώσεις γίνονται και μαθήματα αγγλικών για άπορους μαθητές, στα οποία συμμετέχουν και μη ορθόδοξοι κατασκηνωτές.

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΜΗ ΚΟΡΕΑΤΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ

Η ποιμαντική μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας δεν περιορίζεται μόνον στους Κορέατες. Επεκτείνεται και προς τους ορθοδόξους διαφόρων εθνικοτήτων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι διαμένουν για μικρό η μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κορέα για επαγγελματικούς η εμπορικούς λόγους. Αρκετοί άπ’ αυτούς εργάζονται στα μεγάλα ναυπηγεία που υπάρχουν στην νότια Κορέα.

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΚΟΣΜΟ

Προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κορεατική κοινωνία, ο Μητροπολίτης και οι Ιερείς δίδουν διαλέξεις σε Πανεπιστημιακές Σχολές η γίνονται ειδικές ομιλίες για την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, την Ορθόδοξη Λατρεία και πίστη, την εκκλησιαστική τέχνη, την εικονογραφία κ.λ.π. προς τους ενδιαφερόμενους μη χριστιανούς αλλά και ετερόδοξους φοιτητές και άλλους που επισκέπτονται το Ιεραποστολικό Κέντρο της Σεούλ.