ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης

Θεία Λειτουργία στη Μαδαγασκάρη

Η Μαδαγασκάρη είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά στον κόσμο με έκταση περίπου τέσσερις φορές σαν την Ελλάδα. Βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, ανατολικά της Μοζαμβίκης, με πληθυσμό περισσότερο από 13 εκατομμύρια.

Η Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1997. Το Ιεραποστολικό, όμως, έργο ξεκίνησε τρία χρόνια νωρίτερα, τον Ιούλιο του 1994 από τον μακαριστό τότε Αρχιμανδρίτη, Νεκτάριο Κελλή, και μετέπειτα Επίσκοπο Μαδαγασκάρης.

Ο π. Νεκτάριος, ομογενής της Αυστραλίας, δημιούργησε ένα μεγάλο ιεραποστολικό και πνευματικό έργο στην Αδελαΐδα, απ’ την οποία έφυγε για να εργαστεί στη Μαδαγασκάρη, στα πρότυπα του μάρτυρα ιεραποστόλου του Ζαΐρ π. Κοσμά Γρηγοριάτη. Εκκλησιαστικά, η Μαδαγασκάρη υπαγόταν στην Ι. Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και μετά έγινε Επισκοπή υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Οικογένεια ιθαγενών

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος
με ιερείς της Επισκοπής

Ο μακαριστός Επίσκοπος Νεκτάριος άρχισε το ιεραποστολικό έργο, πρώτα από την ύπαιθρο χώρα. Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου του 1994 είχε οργανώσει τα πρώτα επτά χωριά και είχε αρχίσει τις κατηχήσεις. Την περίοδο εκείνη άρχισε να μεταφράζεται η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην τοπική διάλεκτο Μαλαγκάσι.

Για τη ζωή και το έργο του πρώτου Ιεραποστόλου της Μαδαγασκάρης μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό αφιέρωμα που παρατίθεται στο δικτυακό μας τόπο.

Ενθρόνιση του Θεοφιλ. Επισκόπου
Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου

Ο Επίσκοπος Νεκτάριος, στα δώδεκα χρόνια που εργάστηκε στο νησί, δημιούργησε 60 ενορίες, βάπτισε περίπου δεκατρείς χιλιάδες Ορθοδόξους, ανήγειρε 32 Ι. Ναούς και έκτισε Δημοτικά Σχολεία, Πνευματικά Κέντρα και μια Κλινική. Την τελευταία περίοδο της ζωής του είχε ως συνεργάτιδα την αδελφή Σταματίνα Κουβούση.

Έφυγε από την παρούσα ζωή βίαια την 11η Σεπτεμβρίου 2004 κατά την μοιραία πτώση του Σινούκ στην περιοχή Σιθωνίας πλησίον του Αγίου Όρους συνοδεύοντας τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο.

Για τη χηρεύουσα θέση της Ι. Επισκοπής Μαδαγασκάρης, η Ι. Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Οκτώβριο του 2004 εξέλεξε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Ιγνάτιο, ο οποίος μέχρι τότε ήταν υπεύθυνος του Ιεραποστολικού Κλιμακίου Καλκούτας Ινδιών.

Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο Επίσκοπος κ. Ιγνάτιος, με την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε τα θεμέλια μιας νέας πορείας της εκκλησίας της Μαδαγασκάρης. Ξεκίνησε την ανοικοδόμηση Ι. Ναών και Πνευματικών Κέντρων, Σχολείων, Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων καθώς και του Θεολογικού Σεμιναρίου που ήδη λειτουργούσε. Έριξε το βάρος στην καλύτερη κατάρτιση των ιερέων και των κατηχητών.

Μεγάλο επίσης είναι το κοινωνικο-ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί ο Θεοφιλέστατος. Παράλληλα με την φιλανθρωπία ξεκίνησε την διανομή πρωινού σε περισσότερα από 300 παιδιά της πόλεως της πρωτεύουσας. Αναδιοργάνωσε, επίσης, τη λειτουργία των Κλινικών με παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πτωχούς.

Ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου
και Ελένης στο Αμποβοντραμανέσι

 

Οι ανεγέρσεις νέων Ι. Ναών δε σταμάτησαν ποτέ. Σε δυο χωριά στο Tuliar και στο Manakara ξεκίνησε η ανέγερση δύο νέων Ι. Ναών. Επίσης, από την αρχή του 2006, άρχισαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του Γηροκομείου δίπλα στο Ιεραποστολικό Κέντρο, όπου βρίσκουν καθημερινή στέγη και τροφή δεκάδες εγκαταλελειμμένοι γέροντες.

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος, από το 1994 που πρωτοξεκίνησε η Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη, υπήρξε αρωγός στον αγώνα των Επισκόπων. Πέρα από τις μεγάλες ανθρωπιστικές βοήθειες που απέστειλε κατά περιόδους, ανέλαβε εξολοκλήρου την ανέγερση των παρακάτω έργων:

  • Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Αμποβοντραμανέσι Μαδαγασκάρη
  • Ιερός Ναός Αγίων Πέτρου και Πάυλου, Φιαναρότσα Μαδαγασκάρη
  • Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, Μασακουμένα Μαδαγασκάρη
  • Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα, Μεναλόχα Μαδαγασκάρη
  • Ιερός Ναός Αγίων Πάντων, Ρανουμαφάνα Μαδαγασκάρη
  • Πολυϊατρική Κλινική, Ανταναναρίβο Μαδαγασκάρη