ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΖΑΜΠΙΑΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας με έδρα την πόλη Λουσάκα ιδρύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2001 και περιλαμβάνει τους ορθοδόξους Έλληνες, Ρώσους, Σέρβους, Βούλγαρους και Αφρικανούς που μένουν στη Ζάμπια και το Μαλάουι.

Ομαδική βάπτιση στη Ζάμπια

Ομαδική βάπτιση από τον Σεβασμιώτατο
Μητροπολίτη κ. Ιωακείμ

Οι πρώτες ιεραποστολικές προσπάθειες ξεκίνησαν από τον σημερινό Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωακείμ (Μάρτιος 2003) ο οποίος εργάζεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Από την έναρξη του ποιμαντικού του έργου περιερχόταν την χώρα μόνος χρησιμοποιώντας τα υποτυπώδη μέσα μεταφοράς, χωρίς συνεργάτες αφού δεν υπήρχαν ούτε ιερείς αλλά ούτε και λαϊκοί για να τον βοηθήσουν. Σήμερα, με τη χάρη του Θεού, τον βοηθούν στο έργο του 2 ιερείς και ένας διάκονος στη Ζάμπια, 3 ιερείς και ένας διάκονος στο Μαλάουι, τους οποίους χειροτόνησε ο Σεβασμιώτατος, καθώς και δεκάδες ειδικά εκπαιδευμένοι αφρικανοί κατηχητές που διακρίνονται για τον ζήλο και την αφοσίωσή τους στην Ορθοδοξία.

Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι πολύ χαμηλό. Οι δε λοιμώδεις ασθένειες και κυρίως το AIDS αποδεκατίζουν χιλιάδες ανθρώπους ετησίως. Ο Μητροπολίτης κ. Ιωακείμ σε παλαιότερη επιστολή του έγραφε: «Η πείνα, η εξαθλίωση, οι αρρώστιες και η κάθε λογής δυστυχία είναι καθημερινά φαινόμενα. Το μισό τουλάχιστον του πληθυσμού είναι προσβεβλημένο από την φοβερή αρρώστια του έιτζ. Ζητούν ανακούφιση στην Εκκλησία. Θεέ μου, να υπήρχε τρόπος να τους βοηθήσουμε…». Για το λόγο αυτό παρά την έλλειψη χρημάτων ξεκίνησε φιλανθρωπικό έργο στην πόλη Λουσάκα και σε χωριά που περιοδεύει.

Ομαδική βάπτιση στη Ζάμπια

Ο Ιερός Ναός Αγίων Βασιλείου και Δημητρίου
στη Λουζάκα

Σημαντική είναι η προσπάθεια διανομής φαγητού σε άστεγα και ορφανά παιδιά του δρόμου. Σε ένα αφιέρωμα του Σεβασμιωτάτου για τις δραστηριότητες αυτές διαβάσαμε το εξής συγκινητικό περιστατικό: « Μας περιμένουν δεκάδες παιδιά. Όλα τρέχουν, μόλις μας βλέπουν, για να πάρουν το φαγητό τους. Μου ελκύει την προσοχή ένα μικρό παιδί. Δεν κινείται προς το αυτοκίνητο όπου ετοίμαζαν τις μερίδες. Το πλησιάζω. Το ρωτώ γιατί δεν πάει με τους άλλους για φαγητό. Μου λέει πως δεν έχει δύναμη να σηκωθεί. Του φέρνουμε το πιάτο του. Ρωτώ και μαθαίνω ότι έχει έιτζ. Ως πότε άραγε αυτή η δυστυχία; Το άλλο Σαββατόβραδο το παιδί δεν το βρήκαμε στη γωνία του. Έφυγε στους ουρανούς. Μια μεγάλη αγκαλιά το περίμενε...» .

Στις 31 Ιανουαρίου 2005 θεμελιώθηκε στη Λουσάκα ο πρώτος Ι. Ναός ενώ ο Θεός αξίωσε να τελεσθούν με κατάνυξη την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2006, παραμονή των Χριστουγέννων, τα θυρανοίξια του Ι. Ναού Αγίων Βασιλείου και Δημητρίου του Ιεραποστολικού Κέντρου Λουσάκας, του πρώτου ουσιαστικά Ι. Ναού που ανεγέρθηκε για τις ιεραποστολικές ανάγκες της Ι. Μητροπόλεως Ζάμπιας. Τα εγκαίνια του Ι. Ναού και του Ιεραποστολικού Κέντρου Λουσάκας έγιναν με ξεχωριστή λαμπρότητα από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου την 9η Μαΐου 2009.

Εγκαίνια του Ι.Ν Αγίων Βασιλείου και Δημητρίου στη Λουζάκα από το Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο

Εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίων Βασιλείου και Δημητρίου
στη Λουζάκα από το Μακαριώτατο Πάπα και
Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο

Μεγάλο είναι και το πνευματικό έργο της Ι. Μητροπόλεως Ζάμπιας. Στο ιεραποστολικό κέντρο Λουσάκας όπου λειτουργούν δύο τμήματα κατηχητικού σχολείου κάθε Κυριακή μετά τη θεία λειτουργία καθώς και άλλα τμήματα μελέτης Αγίας Γραφής για τον ευαγγελισμό του ντόπιου πληθυσμού, γίνεται μετάφραση λειτουργικών κειμένων στις τοπικές διαλέκτους, υπάρχει μέριμνα των ορθοδόξων ασθενών, ενώ εβδομαδιαίως σιτίζονται 200 παιδιά. Επίσης, στο Κέντρο λειτουργεί το πρώτο ορθόδοξο σχολείο της χώρας, όπου φοιτούν και σιτίζονται δωρεάν 150 παιδιά. Σε όλη τη χώρα με την μέριμνα του Σεβασμιωτάτου λειτουργούν 7 ναοί και υπάρχουν άλλοι τρεις ιεραποστολικοί πυρήνες.

Ο Σύνδεσμός μας από την πρώτη στιγμή στέκεται αρρωγός στο ιεραποστολικό έργο της Ζάμπιας. Χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την αγορά κτιρίου για την στέγαση των γραφείων της Μητροπόλεως και συμβάλλει με κάθε τρόπο ετησίως στις ανάγκες του ιεραποστολικού έργου.

Στην πνευματική δικαιοδοσία της Ιεράς μητροπόλεως Ζάμπιας ανήκει και το κράτος του Μαλάουι, όπου λειτουργεί Ιεραποστολικό Κλιμάκιο υπό τον ιεροδιδάσκαλο π. Ερμόλαο Ιατρού.

Λίγα τα οικονομικά μέσα, λίγοι και οι συνεργάτες. Όμως η διάδοση του λόγου του Θεού στη Ζάμπια και το Μαλάουι επιτελείται με την χάρη Του ταπεινά και αθόρυβα.

Το επικοπείο στη Λουζάκα

Το κτίριο των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως
του οποίου η αγορά έγινε με χρήματα που
διατέθηκαν από τον Ι. Σύνδεσμο