ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

Η στήριξη που ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος παρέχει στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, αρχίζει από το 1995, επί ημερών του Σεβασμιωτάτου τότε Μητροπολίτου μακαριστού Χρυσοστόμου, ο οποίος άρχισε δειλά-δειλά ιεραποστολικές προσπάθειες το 1991.

Ιεραποστολικό κέντρο στη Ζιμπάμπουε

Τα χρόνια εκείνα, η Ι. Μητρόπολη είχε έντονη δραστηριότητα και πλούσιο πνευματικό έργο, κυρίως στις Ελληνικές παροικίες, στην πρωτεύουσα Χαράρε και στις άλλες πόλεις του Ζιμπάμπουε. Λειτουργούσαν Κατηχητικά Σχολεία, κύκλοι μελέτης Αγίας Γραφής για νέους και ηλικιωμένους κ.τ.λ. Λειτουργούσε, επίσης, δανειστική βιβλιοθήκη καλά εξοπλισμένη με ορθόδοξα βιβλία στην Ελληνική και την Αγγλική.

Όσον αφορά την Ορθόδοξη Ιεραποστολή προς τους ιθαγενείς, διακαής ήταν ο πόθος του κυρού Χρυσοστόμου, να βρεθούν Έλληνες κληρικοί και μοναχοί, με ιεραποστολικό ζήλο, ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τη φλόγα της αληθινής πίστεως στους Αφρικανούς αδελφούς μας. Ο ευσεβής αυτός πόθος άρχισε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του 1998, όταν εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε ο μέχρι τότε Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ριρούτας κ. Μακάριος, ο οποίος παρέμεινε στο Ζιμπάμπουε μέχρι το Φεβρουάριο του 2001, όταν μετατέθηκε στην Ι. Μητρόπολη Κένυας.

Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος
με παιδιά του σχολείου της Ιεραπoστολής

Η ενορία του Αγίου
Αυγουστίνου στο
Μπουλαβάγιο

Το 2002, στην Ι. Μητρόπολη Ζιμπάμπουε εγκαταστάθηκε ο τότε Μητροπολίτης Καμερούν και νυν Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος ουσιαστικά έδωσε ζωή στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στο Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. κ. Θεόδωρος, ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε (2002-2004), σ’ ένα ουσιαστικά ελάχιστο χρονικό διάστημα έκτισε 3 Ιεραποστολικά Κέντρα:

 1. στο Park Town του Χαράρε, όπου και η έδρα της Ιεραποστολής. Στο χώρο αυτό λειτουργεί Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, (σύνολο 450 μαθητές), και Κλινική, η οποία παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάζονται εβδομαδιαίως περισσότεροι από 200 ασθενείς.
 2. στο Bulawayo έκτισε το Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Αυγουστίνου, όπου λειτουργεί ένα Νηπιαγωγείο και μία Τεχνική Σχολή. Επίσης, ανήγειρε Πνευματικό Κέντρο για την επιτέλεση του Κατηχητικού έργου.
 3. στο Χαράρε, επίσης, ο Μακαριώτατος αγόρασε το Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου, με την οικονομική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

Τα κτίρια του ιατρικού και του πνευματικού κέντρου. Στο βάθος
η υπό ανέγερση τεχνική σχολή

Στις 27 Οκτωβρίου 2004, Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε εξελέγη ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος που επί ημερών του συνεχίζεται το ιεραποστολικό έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με τις άοκνες φροντίδες του:

 • Αποπερατώθηκε ο Ι. Ναός του Σωτήρος Χριστού και το Ι. Παρεκκλήσι της Αγ. Μαρίνας (στο Ιεραποστολικό Κέντρο Αγ. Αθανασίου στο Χαράρε).
 • Ολοκλήρωσε τις ανακαινίσεις των Ιερών Ναών του Αγίου Αυγουστίνου εις Μπουλουάγιο και Αγίας Τριάδος στην Μπέιρα Μοζαμβίκης.
 • Κατήχησε και βάπτισε περισσότερους από 300 ιθαγενείς.
 • Παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ενδεείς και απόρους.
 • Μεγάλο, επίσης, είναι και το φιλανθρωπικό έργο που έχει αναπτύξει στα τρία κράτη της δικαιοδοσίας του, Ζιμπάμπουε, Μαλάουι και Μοζαμβίκη.
 • Στα κράτη Μποτσουάνα και Αγκόλα, γίνεται, επίσης, μεγάλη προσπάθεια σποράς του λόγου του Ευαγγελίου στους Αφρικανούς αδελφούς μας.

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος, εκτός από τις ανθρωπιστικές βοήθειες που κατά περιόδους απέστειλε, βοήθησε οικονομικά να αγοραστεί ένα Land Rover για τις περιοδείες των Ιεραποστόλων Επισκόπων, και για την ανέγερση:

 1. Ιατρικού Κέντρου
 2. Πνευματικού Κέντρου και
 3. της Τεχνικής Σχολής «Ιερομόναχος Κοσμάς Γρηγοριάτης»

Ζιμπάμπουε