Ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ κοντά στα ορφανά του εμφυλίου πολέμου

[ εικόνα άρθρου ]

Την 23η Φεβρουαρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο και λοιπούς συνεργάτες του Ιεραποστολικού έργου στη Μπουζουμπούρα, επισκέφθηκε στην περιοχή Μπουραμάτα τον καταυλισμό «Στέγη Αγάπης», που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της Κυβερνήσεως του Μπουρούντι, της Ιεράς Επισκοπής και της Μ.Κ.Ο. «Γιατροί της Καρδιάς» από την Ελλάδα, και φιλοξενεί 600 ορφανά παιδιά, θύματα του εμφυλίου πολέμου του παρελθόντος.

Σε μήνυμά του προς τα Μ.Μ.Ε. ο Μακαριώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ανθρώπινη διχόνοια ερήμωσε και πλήγωσε την χώρα. Πόλεις, χωριά, νοσοκομεία, σπίτια, δρόμοι καταστράφηκαν. 300.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. 600.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οικογένειες διαλύθηκαν. Γυναίκες έχασαν τους άνδρες τους και τα παιδιά τους. Παιδιά έμειναν μόνα, απροστάτευτα, ορφανά.

Μετά την φρίκη του πολέμου, θύτες και θύματα του εμφύλιου παραλογισμού προσπαθούν να ξεχάσουν το αιματοβαμμένο παρελθόν και να ανοικοδομήσουν την χώρα. Κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες επιστρέφουν από τις γειτονικές χώρες αναζητώντας τους δικούς τους και τα χωμάτινα σπίτια τους. Πολλοί δεν βρίσκουν τίποτα.

Αν η ενότητα των ανθρώπων είναι ο απώτερος στόχος της Θείας Οικονομίας και η μαρτυρία της ενότητας αυτής ο αυθεντικός τρόπος άσκησης της χριστιανικής ιεραποστολής, τότε κάθε πιστός ορθόδοξος καταλαβαίνει πόσο ανάγκη είχε το καθημαγμένο έδαφος του Μπουρούντι να δεχθεί το περίσσευμα της ευχαριστιακής εμπειρίας.

Ωστόσο, η ιδέα που παραμένει λόγος, μπορεί να αλλάξει μόνο λόγια. Μόνο οι ιδέες που γίνονται σάρκα, είναι ικανές να αγγίξουν και να μεταμορφώσουν τον άνθρωπο.

Με αυτόν τον γνώμονα τρία χρόνια πριν ξεκίνησε μία γνήσια κατά Θεό ανθρωποποιητική προσπάθεια με την ίδρυση της Επισκοπής Ρουάντα και Μπουρούντι».

Στη συγκινητική υποδοχή, τα μικρά παιδιά τραγουδούσαν και αγκαλίαζαν τον Μακαριώτατο Πατριάρχη, ενώ του προσέφεραν και αναμνηστικά δώρα.

Αμέσως μετά τη Δοξολογία, που εψάλη στον παρακείμενο Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου, η Α.Θ.Μ. απηύθυνε πατρικούς λόγους προς τα παιδιά, συνεχάρη το διδακτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου του Ορφανοτροφείου και είχε συνεργασία με κυβερνητικούς παράγοντες για τη βελτίωση του προσφερομένου έργου, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία φάρμας για τις ανάγκες σίτησης του Ορφανοτροφείου, δωρίζοντας ο ίδιος τα χρήματα για την αγορά των πρώτων ζώων.

Αρχιμ. Μελέτιος Κούμανης


                 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Follow us ierapostoloi on FB +ierapostolos ierapostoloi on YTΟρθόδοξη Χριστιανοσύνη..com. Οδηγός Ορθόδοξων Πηγών στο Διαδίκτυο