Δεν λείπουν οι πειρασμοί…

[ εικόνα άρθρου ]

Με συγκίνηση χαράζω αυτές τις γραμμές, γιατί ένοιωσα την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για τον αγώνα μας εδώ στην Ινδία. Συγκινήθηκα περισσότερο, διότι ένοιωσα βαθειά μέσα μου την πρόνοια του Θεού, που μας αποκαλύπτεται σε στιγμές που Τον έχουμε απόλυτα ανάγκη, όταν σαν άνθρωποι αδύναμοι αγωνιούμε, αποκάμουμε, λυγίζουμε και, γιατί να το κρύψω, ολιγοπιστούμε.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές. Από τη μία η κρίση στην Ελλάδα μείωσε κατακόρυφα τις δωρεές από τις οποίες εξαρτώμεθα και από την άλλη η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων λειτουργίας του ιεραποστολικού μας έργου. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές σε όλα τα είδη αυξήθηκαν κατακόρυφα στην Ινδία. Δεν είναι πλέον η φθηνή χώρα που γνωρίζαμε. Αναγκάσθηκα να μειώσω το προσωπικό και να επωμισθώ την εργασία τους, με αποτέλεσμα να «κάνω τη νύχτα μέρα» για να τα προλάβω όλα, χωρίς να τα καταφέρνω όλα πάντα.

Ο αγώνας μεγάλος, οι δυσκολίες απροσμέτρητες, πειρασμοί και στενοχώριες δεν λείπουν, «έξωθεν μάχαι, έσωθεν φόβοι». Η πρόοδος των παιδιών στα Ορφανοτροφεία είναι το φως στον ορίζοντα, που μου δίνει κουράγιο και συνεχίζω. Αυτά είναι το μέλλον της Ιεραποστολής. Τα μεγάλα κορίτσια έχουν αναλάβει πλέον υπευθυνότητες. Η Αρετή, που τελείωσε οικονομικά, έχει αναλάβει τη Γραμματεία του Σχολείου «Ο Άγιος Ιγνάτιος» και το απόγευμα συνεχίζει το μεταπτυχιακό της. Η Κασσιανή διδάσκει στο σχολείο μας και συνεχίζει επίσης μεταπτυχιακά. Η Ιγνατία κάνει μεταπτυχιακά στις πολιτικές επιστήμες, ενώ το απόγευμα βοηθά τα μικρότερα στα μαθήματά τους. Η Σοφία έχει αναλάβει την κατήχηση των μικρότερων παιδιών. Αρχίζουμε πλέον να βλέπουμε τους καρπούς των κόπων και ευχαριστούμε το Θεό. Κάποια πολύ καλά Ορθόδοξα κορίτσια ακόμα σπουδάζουν και ευελπιστώ ότι σε λίγα χρόνια η διεύθυνση και η διδασκαλία στο Σχολείο μας θα περιέλθουν σε Ορθόδοξα χέρια. Τους τελευταίους πέντε μήνες κάνω εγώ χρέη Διευθύντριας, καθώς ο Διευθυντής μας κοιμήθηκε ξαφνικά και ακόμη δεν έχω βρει τον κατάλληλο που θα τον αντικαταστήσει. Να εύχεσθε να δίνει ο Θεός υγεία και δύναμη, για να αντέξουμε σε αυτόν το συνεχή αγώνα δρόμου.

Αδελφοί μου, ευρισκόμενη επί σειρά ετών στην Ινδία δίπλα στον π. Ιγνάτιο, το σημερινό Μητροπολίτη Μαδαγασκάρης, γνωρίζω πόσο πολύ ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» στήριξε το έργο μας εδώ και προπάντων τη βοήθεια που παρείχε στην ανέγερση πολλών Ιερών Ναών και Ιδρυμάτων μας. Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε ο,τι με πολύ κόπο και θυσίες αλλά και με την αγάπη όλων των δωρητών μας πραγματοποιήθηκε σε αυτή τη μακρινή και με πολλές ιδιαιτερότητες χώρα.

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι, με τη βοήθεια του Θεού, συνεχίζεται το φιλανθρωπικό μας έργο. Κάθε πρωί δίνουμε γάλα στα άστεγα παιδιά της περιοχής μας. Τα τελευταία δύο χρόνια το κόστος σίτισης των παιδιών αυτών έχει διπλασιαστεί. Το συσσίτιο στους απόρους, που όπως θυμάστε δίναμε επί πατρός Ιγνατίου σε περίπου 1.000 ανθρώπους και μας κόστιζε 5.000 δολάρια το μήνα, εδώ και λίγα χρόνια το διαμορφώσαμε ως εξής: Προσλάβαμε έναν καλό μάγειρα για την ετοιμασία του φαγητού και από τους 1.000 περίπου ανθρώπους, που έπαιρναν παλαιότερα τρόφιμα, προτιμήσαμε ηλικιωμένους, άπορους, τυφλούς, λεπρούς και ανάπηρους. Σ’ αυτούς, αντί να δίνουμε τρόφιμα κάθε Δευτέρα, τα οποία συνήθιζαν να πωλούν για να έχουν στα χέρια τους λίγα χρήματα, τώρα τους διανέμουμε μαγειρεμένο φαγητό κάθε μέρα. Έτσι, μειώσαμε τις δαπάνες του προγράμματος αυτού και το μηνιαίο κόστος του δεν ξεπερνά τα 2.000 δολάρια.

Οι ανάγκες είναι πολλές. Εκτός των καθημερινών εξόδων για τα διάφορα προγράμματά μας (Ορφανοτροφεία, συσσίτια, Σχολεία, ιατρεία) προκύπτουν πολλά έκτακτα και απρόσμενα, όπως π.χ. το νερό που στέρεψε στη γεώτρηση του Ορφανοτροφείου και η άμεση ανάγκη διάνοιξης καινούργιας, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 3.500 ευρώ.

Στο Ορφανοτροφείο Αρρένων, στον πρώτο όροφο, πρέπει κατεπειγόντως να επισκευασθούν οι χώροι υγιεινής, καθώς έσπασαν εσωτερικές σωλήνες και τρέχουν τα νερά στο ισόγειο. Η ζημία θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ. Τι να σας πω για τα χωριά, όπου όλα τα κτίριά μας έχουν άμεση ανάγκη επισκευής και συντήρησης, κάτι που απαιτεί ένα γερό κεφάλαιο. Αυτά και τόσα άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Έναν μαντρότοιχο, που αρχίσαμε να κτίζουμε πέρυσι στο πίσω μέρος του οικοπέδου του Ορφανοτροφείου, τον αφήσαμε ημιτελή λόγω ελλείψεως χρημάτων. Χρειάζονται περισσότερα από 10.000 ευρώ για την αποπεράτωσή του. Εκεί ονειρευόμαστε να κάνουμε μία φάρμα, που θα καλύψει τη σίτιση των παιδιών μας στα Ορφανοτροφεία αλλά και των απόρων στην Καλκούτα. Πρέπει επιτέλους η Ιεραποστολή μας να γίνει οικονομικά αυτοδύναμη. Δεν μπορούμε πλέον να ζητάμε διαρκώς βοήθεια από την Ελλάδα, τη στιγμή που τόσοι συμπατριώτες μας υποφέρουν. Επίσης, είναι αδύνατον να περιέρχομαι την Ελλάδα και το εξωτερικό για να προβάλλω το έργο και να συγκεντρώνω χρήματα, όταν πρέπει να αφήσω πίσω μου τόσες ευθύνες, χωρίς να έχω κάποιον να με αντικαταστήσει. Τα αφήνω όλα στην Πρόνοια του Θεού και Τον παρακαλώ να μη μας εγκαταλείψει. Και ο Θεός απαντά μέσα από ένα απλό τηλεφώνημα! Τον ευχαριστώ και σας ευχαριστώ.

Κλείνοντας, παρακαλώ να προσεύχεσθε για μας.

Αδελφή Νεκταρία


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Follow us ierapostoloi on FB +ierapostolos ierapostoloi on YTΟρθόδοξη Χριστιανοσύνη..com. Οδηγός Ορθόδοξων Πηγών στο Διαδίκτυο