Εσωτερική Ιεραποστολή και Φιλανθρωπία

[ εικόνα άρθρου ]

Σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί,
Ασφαλώς όλοι τυγχάνετε γνώστες ότι ο Ιεραποστολικός μας Σύνδεσμος επί 23 συναπτά έτη είναι μόνιμα προσανατολισμένος προς την Εξωτερική Ιεραποστολή. Συμπαρίσταται παντοιοτρόπως στο τεράστιο και πολυσχιδές πνευματικό και κοινωνικοανθρωπιστικό έργο των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων της oικουμένης, οι οποίοι με ένθεο ζήλο και πίστη ακλόνητη υλοποιούν την εντολή του Κυρίου προς τους μαθητές του «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28,19). Στηρίζουμε, δηλαδή, τις λίγες και ηρωικές αυτές ψυχές, που αψηφώντας ασυνήθιστες κακοπάθειες, αγωνίζονται θυσιαστικά στις ιεραποστολικές επάλξεις, ευαγγελιζόμενοι Χριστόν.

Όταν, όμως, η πατρίδα μας βιώνει τέτοια πρωτοφανή πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση, εμείς δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε ούτε να κλείσουμε τα μάτια μας. Εμείς κι εσείς, που νοιαζόμαστε για τους μη έχοντες, γι’ αυτούς που στερούνται και τα στοιχειώδη, βρίσκονται όμως χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τη δυστυχία της διπλανής μας πόρτας, τον πόνο και την εξαθλίωση που έχουν ενσκύψει στην πολυκατοικία μας, στη γειτονιά μας, στην Ενορία μας, στο χωριό μας, στην πόλη μας. Θλίβεται η ψυχή μας και επαναστατεί, όταν βλέπουμε συμπολίτες μας να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγώσιμα, παιδιά να λιποθυμούν από πείνα στο σχολείο, και άλλους να «βουτούν» από τα παράθυρα και τις ταράτσες στο κενό…

  • Έτσι, στα πλαίσια πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων του Συνδέσμου, μέσα στο παρελθόν έτος (2013) επιτεύχθηκαν τα ακόλουθα:
  • Διανεμήθηκαν τρόφιμα σε 348 οικογένειες πολυτέκνων και απόρων (περίπου 1.100 άτομα).
  • Δόθηκαν τόνοι καυσοξύλων σε οικογένειες που δεν είχαν να ζεσταθούν κατά τη χειμερινή περίοδο.
  • Διανεμήθηκαν σχολικά είδη σε μαθητές άπορων και πολύτεκνων οικογενειών κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
  • Ενισχύθηκαν οικονομικά και αγοράστηκαν φάρμακα για ενδεείς και απόρους.
    Ενισχύθηκαν τα συσσίτια Ι. Ναών των δυτικών συνοικιών.

Θα διερωτηθούν ίσως κάποιοι, αν είμαστε ικανοποιημένοι από τα παραπάνω συγκεντρωτικά στοιχεία της Εσωτερικής Φιλανθρωπίας. Απαντούμε ευθαρσώς, όχι. Είναι όμως μία πρώτη καλή αρχή. Και για τη βελτίωση της προσπάθειας αυτής είμαστε ανοιχτοί σε κάθε σκέψη και πρόταση.

Για το λόγο αυτό ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη χρωστάει σύσσωμο το Δοικητικό Συμβούλιο προς όλους εσάς, τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, τον «λαό του Θεού τον ηγαπημένο», γιατί συνεχίζετε από το υστέρημά σας να ενισχύετε το έργο της Ιεραποστολής, εσωτερικής και εξωτερικής. Σε αυτούς τους άξενους καιρούς, όπου πολλοί κλείνονται στον εαυτό τους, στην επιβίωση η την καλοπέρασή τους, και όπου κατά τον λόγο του Θεού «ψυγήσεται η αγάπη των πολλών» (Ματθ. 24,12), οι άνθρωποι του Θεού επιμένουν να ελεούν.

Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι μόνο οι άνθρωποι του Θεού αγαπούν και βοηθούν ειλικρινά και ανυστερόβουλα, χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. Μόνον οι αληθινοί Χριστιανοί αντιπροσφέρουν ο,τι τους δώρισε ο Θεός και όπως τους φώτισε ο Θεός. Γιατί, όπως θα έλεγε ο Γρηγόριος ο Θεολόγος «ου γαρ εαυτώ μόνον ζη τις, αλλά και τω πλησίον». (Δεν ζει κανείς μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τον πλησίον του).

Κλείνοντας, ας μη ξεχνάμε: «Δανείζει Θεώ ο ελεών πτωχόν».

Σας ευχόμαστε ολοψύχως ευτυχισμένο και ευλογημένο παρά Κυρίου το νέο έτος 2014!

Το Διοικητικό Συμβούλιο


        

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Follow us ierapostoloi on FB +ierapostolos ierapostoloi on YTΟρθόδοξη Χριστιανοσύνη..com. Οδηγός Ορθόδοξων Πηγών στο Διαδίκτυο