Εκοιμήθη ο Γέροντας π. Γεώργιος Καψάνης

[ εικόνα άρθρου ]

Ανήμερα της Πεντηκοστής στις 8 Ιουνίου 2014, ο λαός του Θεού δέχθηκε με πολύ πόνο την είδηση της εκδημίας εις Κύριον του π. Γεωργίου Καψάνη, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, την οποία επί σαράντα έτη εποίμανε θεοφιλώς. Και τούτο διότι, για τα χιλιάδες πνευματικά του τέκνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας γενικότερα, το όνομά του ταυτίστηκε με την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου και τη φωνή της Ορθοδοξίας που αντιπροσωπεύει το Άγιον Όρος.

Με τη γλυκύτητα του χαρακτήρος του, την πατρικότητα αλλά και τον πεφωτισμένο  λόγο του έφερε πλουσίους καρπούς. Είναι γιγάντιο το έργο που προσέφερε από νεότητος στην Εκκλησία μας. Συγγραφικό, διδακτικό, κηρυκτικό, ιεραποστολικό, κοινωνικό κ.λπ. Στα θεολογικά συνέδρια που συμμετείχε, λόγω της ακαδημαϊκής του κατάρτισης, της προσωπικότητάς του και του ευγενούς χαρακτήρα του εισακούγονταν οι θέσεις του, αν και υπήρχαν πάντα οι αντίθετες φωνές. Δικαίως στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας παραμένει ως παιδαγωγός άριστος και ερμηνευτής υψίστων θεολογικών διδαγμάτων, ως σύμβουλος και διδάσκαλος. Με τη δική του σθεναρά αντίσταση απετράπη η συνέχιση του διαλόγου Ορθοδόξων και Μονοφυσιτών και το σχίσμα, που θα μπορούσε να ανακύψει στην Εκκλησία.  

Είναι αδύνατον, να αποτιμηθεί εύκολα και επάξια το έργο του. Υπήρξε στυλοβάτης και αναγεννητής του Ορθόδοξου μοναχισμού. Άφησε το κλεινόν άστυ και την Πανεπιστημιακή του έδρα και ως υψιπετής αετός με τη μικρή του Συνοδεία εγκαταστάθηκε στα τραχιά βράχια του Αγιωνύμου Όρους, για να συνεχίσει από εκεί, με οδηγό την Παναγία, την αναγέννηση της Κοινοβιακής πολιτείας.

Αγωνίσθηκε για το "αυτοδιοίκητον" του Αγίου Όρους, για τις αρμονικές του σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ενάντια στις άκριτες παρεμβάσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων. Πως να λησμονήσουμε τον ζήλο του για τη μητέρα Ελλαδική Εκκλησία, όταν αυτή επολεμείτο; Ανυποχώρητος προασπιστής των δικαίων της, ύψωνε με σύνεση το ανάστημά του και κατεδείκνυε το θείο θέλημα σε άρχοντες και αρχομένους, σε καιρούς που αντιχριστιανικοί νόμοι επεβάλλοντο στον λαό μας. Δεν φοβήθηκε, δεν δειλίασε ποτέ, όταν ανέκυψε το θέμα της υφαρπαγής από το κράτος της Μοναστηριακής και Εκλησιαστικής περιουσίας. Υπέμεινε το μένος και τις απειλές των Υπουργών της τότε Κυβερνήσεως, μη φειδόμενος ακόμα και αυτής της Ηγουμενίας της Ιεράς Μονής.

Μεγάλη,  όμως, παραμένει και η κοινωνική του προσφορά και δράση για το συνάνθρωπο, τον πονεμένο αδελφό μας. Υπήρξε «τα πάντα τοις πάσιν». Όλους τους οικονομούσε, όλοι γεύθηκαν τις πλουσιοπάροχες δωρεές του. Μέχρι και για τους νέους που μαστίζονται από τη σύγχρονη λέπρα των ναρκωτικών η Ιερά Μονή ανέλαβε διακονία απεξάρτησής των. Οι στρατιές των προσκυνητών, που συνέρρεαν από όλο τον κόσμο στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της αναγνώρισης του έργου του.

Κεφαλαιώδες, όμως, είναι το ιεραποστολικό του έργο, που σημάδεψε και σφράγισε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και κατέστη παράδειγμα προς μίμηση. Το άνοιγμα της Ιεράς Μονής, να αποστέλλει στην Ελλάδα και το εξωτερικό Ιερομονάχους προς πνευματικό καταρτισμό μυριάδων ψυχών, ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα της κοινοβιακής πολιτείας του Αγίου Όρους. Πεποίθηση και σύνθημά του: «Ο μοναχός που βγαίνει από το Μοναστήρι συνεχίζει την ίδια μοναστική ζωή στο ιεραποστολικό πλέον πεδίο, φέροντας ως το μεγαλύτερο ιεραποστολικό μήνυμα τη μοναχική του μετάνοια». Η ενέργειά του αυτή βρήκε απήχηση στον πνευματικό κόσμο της χώρας μας και επιβραβεύτηκε από Αγίους Γέροντες και Επισκόπους της Ελλαδικής Εκκλησίας και όχι μόνο.

Στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου οφείλεται η σύσταση και η απρόσκοπτη λειτουργία του έργου του Ιεραποστολικού Κλιμακίου στο Κολουέζι του Κονγκό, πρώτα με τον μακαριστό Ιεραπόστολο π. Κοσμά, η φωτογραφία του οποίου δεσπόζει στο γραφείο του μακαριστού Γέροντος, και σήμερα υπό την καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κατάνγκας κ. Μελετίου. Με τις ευλογίες του μακαριστού π. Γεωργίου ο Ιεραποστολικός μας Σύνδεσμος κατέστη ένα από τα ισχυρά και ευλογημένα επίκεντρα της Εξωτερικής Ιεραποστολής.

 Όμως, όπως ο Κύριός μας και οι Άγιοι όλοι γεύθηκαν τις πικρίες των ανθρώπων, έτσι και ο Γέροντας Γεώργιος δοκίμασε πολλές πικρίες. Συκοφαντήθηκε κάποιες φορές, υβρίσθηκε, διασύρθηκε  από φθόνο. Όμως η μακροθυμία και το άγιον του χαρακτήρα του όλα τα συνεχώρησε. Τα πάντα υπέμεινε προς δόξαν Θεού.

Ο Θεός τον αξίωσε λίγους μήνες πριν της αναχώρησής του από την πολυστένακτη γη μας, να παραδώσει τα σκήπτρα της διοίκησης της Ιεράς Μονής στον νεοεκλεγέντα από τα μέλη της Αδελφότητας άξιο Ηγούμενο πατέρα Χριστοφόρο.

Στις καρδιές όλων μας ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος Καψάνης θα παραμείνει ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους πνευματικούς διδασκάλους της Ορθοδοξίας.

Ο Κύριός και Θεός μας ας τον αναπαύει μετά των δικαίων.

Καλόν Παράδεισο να έχει. Η μνήμη του ας είναι αιωνία.


           

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Follow us ierapostoloi on FB +ierapostolos ierapostoloi on YTΟρθόδοξη Χριστιανοσύνη..com. Οδηγός Ορθόδοξων Πηγών στο Διαδίκτυο