Επιλογή Σελίδας

Του έσφιξα μόνο το χέρι, χωρίς να του υποσχεθώ τίποτα…

29 Σεπ, 2021 | Ακολουθήστε Μας

Βαδίζοντας προς το εσωτερικό της Τανζανίας, φτάνουμε στο τεράστιο οροπέδιο του Ρίφτ Βάλλεϋ, όπου βρίσκεται η περιοχή της Ιρίγκα, που θεωρείται κατά γενική παραδοχή η πτωχότερη και δυσκολότερη περιοχή της Τανζανίας. Έξι με οκτώ μήνες τον χρόνο υπάρχει παντελής ξηρασία, με τους δυνατούς ανέμους να δέρνουν τα γυμνά δένδρα και να στεγνώνουν το ήδη κατάξερο τοπίο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σ’ αυτή την δύσκολη από πολλές απόψεις περιοχή, οι άνθρωποι υποφέρουν και τελικά υποκύπτουν, εξαιτίας διαφόρων ασθενειών, όπως το έητζ, την φυματίωση, την ελονοσία, την χολέρα, τον τύφο κ.λπ., με αποτέλεσμα να αυξάνει ταχύτατα και ο αριθμός των ορφανών παιδιών.

αρουσα

Αγιασμός της νέας πτέρυγας του Ορφανοτροφείου Θηλέων

Ήδη στο Ιεραποστολικό μας Κέντρο στο Κινταμάλι, 60 χιλιόμετρα δυτικότερα από την πόλη της Ιρίγκα, λειτουργεί ένα Ορφανοτροφείο Θηλέων, όπου φιλοξενούνται ορφανά κορίτσια, ηλικίας από 6 έως 17 ετών, υπό την μητρική φροντίδα αδελφών μοναζουσών Ρουμάνων από την Ιερά Μητρόπολη Μολδαβίας και δύο μοναζουσών Τανζανών. Τα κοριτσάκια αυτά μεγαλώνουν σε όμορφο και περιποιημένο περιβάλλον, συνεχίζοντας την φοίτηση στα σχολεία τους, αλλά και με πνευματικές νουθεσίες από τις αδελφές Μοναχές. Ταυτόχρονα, στις ελεύθερες ώρες τους μαθαίνουν να ράβουν σε ραπτομηχανές  και να καλλιεργούν την γη, ώστε αργότερα να έχουν και κάποια πρακτικά εφόδια στην ζωή τους. Τα λειτουργικά έξοδα του Ορφανοτροφείου μας, εκτός από την σίτιση και ένδυση των κοριτσιών, περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική πληρωμή για το δικαίωμα συμμετοχής στις κρατικές σχολικές εξετάσεις, διότι η παιδεία σε όλες τις βαθμίδες δεν είναι δωρεάν, αλλά και την υγειονομική περίθαλψη, η οποία επίσης δεν είναι δωρεάν. 

Στο χωριό Σασαμάμπο, όπου πρόσφατα ανοίξαμε μια γεώτρηση για να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό τέσσερεις χιλιάδες άνθρωποι, ο Πρόεδρος του χωριού μας ζήτησε να χτίσουμε άλλο ένα Ορφανοτροφείο στην περιοχή τους, διότι λόγω της έλλειψης μαιευτικής Κλινικής και λόγω επιπλοκών κατά την διάρκεια του τοκετού, πολλές μητέρες πεθαίνουν αφήνοντας ορφανά τα παιδάκια τους. Αυτή την στιγμή μόνο στο Σασαμάμπο υπάρχουν άνω των είκοσι ορφανών παιδιών. Με συγκίνηση του έσφιξα μόνο το χέρι, χωρίς να του υποσχεθώ τίποτα, διότι δεν είναι έντιμο να τάζεις κάτι αν δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ανταποκριθείς.

αρουσα

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος στο Ορφανοτροφείο Θηλεών

Κάνουμε έκκληση στην αγάπη σας και σας παρακαλούμε να συνδράμετε σ’ αυτή μας την προσπάθεια, διότι οι ανάγκες της λειτουργίας του Ορφανοτροφείου μας είναι μεγάλες, και μετά Θεόν οι ελπίδες μας είναι στραμμένες σε σας τους αδελφούς μας, που παρά την οικονομική κρίση στηρίζετε όλες τις Ιεραποστολές όπου γης. Και όπως λέει ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος: «θρησκεία καθαρά και αμίαντος παρά τω Θεώ και πατρί αύτη εστίν, επισκέπτεσθαι ορφανούς και χήρας εν τη θλίψει αυτών» (Ιακ. 1,27). Ας μην καταντήσουμε την πίστη μας θεωρία, αλλά να την αποδεικνύουμε με έργα αγάπης.

Ευχηθείτε αδελφοί μου, οι καμπάνες της Ορθοδοξίας μας να ηχούν σε κάθε μεριά της Αφρικής και να τρέχει ο λόγος του Ευαγγελίου. Αμήν!  

 

 Με αγάπη Χριστού

 † Ο Αρούσας Αγαθόνικος

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Οι επίγειοι μαύροι Άγγελοι με τις λευκές ψυχές

Οι επίγειοι μαύροι Άγγελοι με τις λευκές ψυχές

Η αρχή μιας πορείας, ενός έργου είναι πάντα δύσκολη. Χρειάζεται αγώνας και δύναμη εσωτερική, πίστη και υπομονή. Πολύ περισσότερο χρειάζονται αυτά και άλλα στοιχεία, όταν κανείς βρίσκεται στον χώρο της ιεραποστολής, που είναι και άγνωστος και πολύμορφος. Από τότε που ο...

Διαβάστε Περισσότερα
Βαπτίσεις στη φυλή των Μασάι

Βαπτίσεις στη φυλή των Μασάι

«Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω, ἵνα ὅταν ταραχθῇ τὸ ὕδωρ, βάλῃ με εἰς τὴν κολυμβήθραν» (Ιω. 5,7), λέει ο παράλυτος του Ευαγγελίου. Ένα παρόμοιο γεγονός βιώσαμε κι εμείς κατά την διάρκεια των βαπτίσεων στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής Αρούσας στην Ιρίγκα της Τανζανίας....

Διαβάστε Περισσότερα
Η εδραίωση του μοναχισμού στην καρδιά του Κονγκό

Η εδραίωση του μοναχισμού στην καρδιά του Κονγκό

Αγαπητοί αδελφοί, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε. Κατ’ αρχήν, επιτρέψτε μου να ευχηθώ υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γεωργίου Ασλανίδη, ιδρυτού και εμπνευστού της δημιουργίας του Ιεραποστολικού Συνδέσμου ‹‹Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός››. Στον...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ