Επιλογή Σελίδας

Του έσφιξα μόνο το χέρι, χωρίς να του υποσχεθώ τίποτα…

29 Σεπ, 2021 | Ακολουθήστε Μας

Βαδίζοντας προς το εσωτερικό της Τανζανίας, φτάνουμε στο τεράστιο οροπέδιο του Ρίφτ Βάλλεϋ, όπου βρίσκεται η περιοχή της Ιρίγκα, που θεωρείται κατά γενική παραδοχή η πτωχότερη και δυσκολότερη περιοχή της Τανζανίας. Έξι με οκτώ μήνες τον χρόνο υπάρχει παντελής ξηρασία, με τους δυνατούς ανέμους να δέρνουν τα γυμνά δένδρα και να στεγνώνουν το ήδη κατάξερο τοπίο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σ’ αυτή την δύσκολη από πολλές απόψεις περιοχή, οι άνθρωποι υποφέρουν και τελικά υποκύπτουν, εξαιτίας διαφόρων ασθενειών, όπως το έητζ, την φυματίωση, την ελονοσία, την χολέρα, τον τύφο κ.λπ., με αποτέλεσμα να αυξάνει ταχύτατα και ο αριθμός των ορφανών παιδιών.

αρουσα

Αγιασμός της νέας πτέρυγας του Ορφανοτροφείου Θηλέων

Ήδη στο Ιεραποστολικό μας Κέντρο στο Κινταμάλι, 60 χιλιόμετρα δυτικότερα από την πόλη της Ιρίγκα, λειτουργεί ένα Ορφανοτροφείο Θηλέων, όπου φιλοξενούνται ορφανά κορίτσια, ηλικίας από 6 έως 17 ετών, υπό την μητρική φροντίδα αδελφών μοναζουσών Ρουμάνων από την Ιερά Μητρόπολη Μολδαβίας και δύο μοναζουσών Τανζανών. Τα κοριτσάκια αυτά μεγαλώνουν σε όμορφο και περιποιημένο περιβάλλον, συνεχίζοντας την φοίτηση στα σχολεία τους, αλλά και με πνευματικές νουθεσίες από τις αδελφές Μοναχές. Ταυτόχρονα, στις ελεύθερες ώρες τους μαθαίνουν να ράβουν σε ραπτομηχανές  και να καλλιεργούν την γη, ώστε αργότερα να έχουν και κάποια πρακτικά εφόδια στην ζωή τους. Τα λειτουργικά έξοδα του Ορφανοτροφείου μας, εκτός από την σίτιση και ένδυση των κοριτσιών, περιλαμβάνουν επίσης την υποχρεωτική πληρωμή για το δικαίωμα συμμετοχής στις κρατικές σχολικές εξετάσεις, διότι η παιδεία σε όλες τις βαθμίδες δεν είναι δωρεάν, αλλά και την υγειονομική περίθαλψη, η οποία επίσης δεν είναι δωρεάν. 

Στο χωριό Σασαμάμπο, όπου πρόσφατα ανοίξαμε μια γεώτρηση για να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό τέσσερεις χιλιάδες άνθρωποι, ο Πρόεδρος του χωριού μας ζήτησε να χτίσουμε άλλο ένα Ορφανοτροφείο στην περιοχή τους, διότι λόγω της έλλειψης μαιευτικής Κλινικής και λόγω επιπλοκών κατά την διάρκεια του τοκετού, πολλές μητέρες πεθαίνουν αφήνοντας ορφανά τα παιδάκια τους. Αυτή την στιγμή μόνο στο Σασαμάμπο υπάρχουν άνω των είκοσι ορφανών παιδιών. Με συγκίνηση του έσφιξα μόνο το χέρι, χωρίς να του υποσχεθώ τίποτα, διότι δεν είναι έντιμο να τάζεις κάτι αν δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ανταποκριθείς.

αρουσα

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος στο Ορφανοτροφείο Θηλεών

Κάνουμε έκκληση στην αγάπη σας και σας παρακαλούμε να συνδράμετε σ’ αυτή μας την προσπάθεια, διότι οι ανάγκες της λειτουργίας του Ορφανοτροφείου μας είναι μεγάλες, και μετά Θεόν οι ελπίδες μας είναι στραμμένες σε σας τους αδελφούς μας, που παρά την οικονομική κρίση στηρίζετε όλες τις Ιεραποστολές όπου γης. Και όπως λέει ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος: «θρησκεία καθαρά και αμίαντος παρά τω Θεώ και πατρί αύτη εστίν, επισκέπτεσθαι ορφανούς και χήρας εν τη θλίψει αυτών» (Ιακ. 1,27). Ας μην καταντήσουμε την πίστη μας θεωρία, αλλά να την αποδεικνύουμε με έργα αγάπης.

Ευχηθείτε αδελφοί μου, οι καμπάνες της Ορθοδοξίας μας να ηχούν σε κάθε μεριά της Αφρικής και να τρέχει ο λόγος του Ευαγγελίου. Αμήν!  

 

 Με αγάπη Χριστού

 † Ο Αρούσας Αγαθόνικος

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Θαυμαστά γεγονότα από την ζωή της Εκκλησίας μας

Θαυμαστά γεγονότα από την ζωή της Εκκλησίας μας

Ένα απόγευμα του 1995 ήλθε στην αυλή της Ιεραποστολής στο Κολουέζι ο ιθαγενής Ιερέας μας π. Ιάκωβος με ένα νεαρό ηλικίας περίπου τριάντα ετών, από τον οποίο πληροφορηθήκαμε συνοπτικά τα παρακάτω. Γεννήθηκε από ρωμαιοκαθολικούς γονείς στο Κολουέζι. Λόγω των σπουδών...

Διαβάστε Περισσότερα
Χριστούγεννα και Ιεραποστολή

Χριστούγεννα και Ιεραποστολή

Χριστούγεννα! «Η Μητρόπολη όλων των εορτών…» κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, «η γενέθλιος ημέρα της ανθρωπότητος» κατά τον Μέγα Βασίλειο, η πηγή της ειρήνης, της αγάπης, της φιλανθρωπίας. Από την ύψιστη, ακριβώς, «φιλανθρωπία» (=αγάπη προς τον άνθρωπο) κινούμενος ο Θεός...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο μικρός Ετιέν… μια ιστορία ιεραποστολικής πορείας

Ο μικρός Ετιέν… μια ιστορία ιεραποστολικής πορείας

Οι ιεραποστολικές περιοδείες στο Βόρειο Καμερούν είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς ταξιδεύεις σε ένα ανεπανάληπτο κράμα χρόνου παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Έτσι, ακόμα και τα ασήμαντα που υποπίπτουν στην αντίληψή μας, αναδεικνύονται όχι μόνον σημαντικά αλλά...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ