Επιλογή Σελίδας

Στον τόπο θυσίας του Ιεραποστόλου π. Κοσμά Γρηγοριάτη

28 Ιούν, 2024 | Ακολουθήστε Μας

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο του μακαριστού μεγάλου Ιεραποστόλου π. Κοσμά Γρηγοριάτη στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο χωριό Σοφουμάνγκο, εκεί που άφησε την τελευταία του πνοή μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 27 Ιανουαρίου 1989.

κολουεζι

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς, πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους της Ι. Μητροπόλεως Κατάνγκας. Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του π. Κοσμά, αλλά και στο ποιμαντικό έργο που επιτέλεσε στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο του Κολουέζι και των γύρω περιοχών πριν από 35 χρόνια.

Εκτός από τον κόσμο που διαμένει στην γύρω περιοχή, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι και τρεις συνεργάτες του μακαριστού π. Κοσμάο π. Κύριλλος Γρηγοριάτης, ο κ. Μωϋσής Καλένγκα, ο οποίος κατά το δυστύχημα επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο, και ο κ. Σταύρος Κασόνγκο, οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του κατά την διάρκεια της επί γης παρουσίας του και συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη.

κολουεζι

Ιδιαιτέρως συγκινημένος ήταν ο π. Κύριλλος Γρηγοριάτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο στην πόλη Λουμπουμπάσι, στην οποία υπηρετεί 45 χρόνια. Ο π. Κύριλλος συνεχίζει να εργάζεται με πολύ ζήλο και αγάπη στην Ιερά Μητρόπολη. Έχει μάλιστα αναπτύξει ένα πολύ σημαντικό πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο.

Στο σημείο που βρήκε τραγικό θάνατο ο μακαριστός Ιεραπόστολος, έχει τοποθετηθεί ένα μικρό προσκυνητάρι, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Αφρικανούς αδελφούς μας.

Επιπλέον, με ενέργειες του Σεβ. Μητροπολίτου Κατάνγκας κ. Μελετίου και την συνδρομή φίλων και δωρητών του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», έχουν κτιστεί στην περιοχή Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος ήταν “οδηγός” και προστάτης του π. Κοσμά, Δημοτικό Σχολείο και κατοικία ιερέως.

κολουεζι

Ο Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά του Αιτωλοῦ στο χωριό Μπάμπα Κοσμά

Η Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας έχει αφιερώσει το έτος 2024 στα 35 χρόνια από τον θάνατο του π. Κοσμά και κατά την διάρκεια του έτους πρόκειται να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις, για να αναδείξουμε την μεγάλη αυτή προσωπικότητα στις νέες γενιές, ώστε να γνωρίσουν τον μεγάλο Ιεραπόστολο και το έργο που επιτέλεσε στην γη του Κονγκό.

Ως αναγνώριση του μεγάλου ποιμαντικού και κοινωνικοανθρωπιστικού έργου του π. Κοσμά, το χωριό Σοφουμάνγκο μετονομάστηκε χωριό Μπάμπα-Κοσμά.

 

Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Ιεραποστολή, ο πραγματικός σκοπός της Εκκλησίας

Ιεραποστολή, ο πραγματικός σκοπός της Εκκλησίας

Λίγες μέρες μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, η σκέψη μας τρέχει στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας του Χριστού στον πλανήτη Γη. Άνθρωποι αγράμματοι και απλοί, χωρίς γνώσεις και περγαμηνές, με μοναδικό τους εφόδιο την επιφοίτηση του...

Διαβάστε Περισσότερα
Γεύση αιωνιότητας στο χωριό Kipamba

Γεύση αιωνιότητας στο χωριό Kipamba

Κάθε φορά που καλείσαι να καταγράψεις ένα θαυμαστό γεγονός από την Εξωτερική Ιεραποστολή στην Αφρικανική Ήπειρο, έρχεσαι αντιμέτωπος με μία πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι το θαύμα. Μπορεί σε εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ακούγεται κάτι το συνηθισμένο,...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Αφρικανός δάσκαλος και η θυσιαστική προσφορά του

Ο Αφρικανός δάσκαλος και η θυσιαστική προσφορά του

Πολλές φορές έχω γράψει για την θυσιαστική και ολοκληρωτική προσφορά των ιθαγενών δασκάλων. Είναι μία προσωπική μαρτυρία μέσα από τις διάφορες επισκέψεις μου σε σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών, που οι συνθήκες διαβίωσης είναι σκληρές και απάνθρωπες. Γι’ αυτό σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ