Η Ιερά Επισκοπή Μπενίν, Τόγκο και Μπουρκίνα Φάσο συνεχίζει να μεταδίδει απλόχερα τον πνευματικό Άρτο, αλλά ενίοτε και τον βιοτικό για την σωτηρία του ανθρώπου με την υποστήριξη των φίλων και δωρητών της ιεραποστολής.
Στην προσπάθεια να παρέχουμε έναν κατάλληλο τόπο λατρείας και προσευχής στους πιστούς μας, βρήκαμε αρωγό και συμπαραστάτη τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», ο οποίος με την στήριξη των δωρητών του μερίμνησε για την ανακαίνιση του Καθεδρικού Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου και Αγίας Παρασκευής στο Λομέ. Ο Ναός αυτός με το πέρασμα των χρόνων είχε υποστεί πολλές φθορές, που σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την λειτουργία του.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ομορφιά του Ορθοδόξου Ναού στην Αφρική εκφράζεται μέσα από έναν μοναδικό πνευματικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό πλούτο, που συνδυάζει την ορθόδοξη πίστη με τις τοπικές παραδόσεις. Ο αγώνας του Ιεραποστολικού Συνδέσμου να ανακαινίσει αυτόν τον Ναό δίνει την ευκαιρία στους πιστούς μας να γίνουν μέτοχοι της Ορθόδοξης και Βυζαντινής Παράδοσης.
Ωστόσο, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την βαθιά μας ευγνωμοσύνη και για μία ακόμη μεγάλη δωρεά του Συνδέσμου σας. Η πρόσφατη αγορά και αποστολή δύο καμπανών, που πλέον θα ηχούν στην καρδιά της Επισκοπής μας, αποτελεί μεγάλη ευλογία για το ποίμνιό μας.
Έλεγε κάποτε ο αείμνηστος μεγάλος ιεραπόστολος π. Χαρίτωνας Πνευματικάκης: «Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας σε όλη την Αφρική». Έτσι λοιπόν σήμερα τα λόγια εκείνα έγιναν πράξη. Στον Θεό ανήκει η δόξα «εις τους αιώνας των αιώνων».
Αδελφοί μου, σε κάθε περίσταση της χριστιανικής ζωής και λατρείας, οι καμπάνες χρησιμοποιούνται για να επισημάνουν την έναρξη κάποιας Ιεράς Ακολουθίας. Έτσι κι εμείς, μετά την σχετική ακολουθία ευλογίας καμπάνας, που έγινε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στο Τόγκο, προς ένδειξη χαράς χτυπήσαμε την καμπάνα. Ωστόσο, αυτό που ακολούθησε δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς.
Ο ήχος της καμπάνας ξύπνησε μία γιαγιά της γειτονιάς, η οποία δεν ήταν Ορθόδοξη. Η γιαγιά παρακάλεσε τα εγγόνια της να την πάνε αμέσως στην Εκκλησία, όπου ακουγόταν η καμπάνα. Παρόλο που της εξήγησαν, πως δεν ήταν η καμπάνα της εκκλησίας τους, η ίδια επέμενε να την πάνε εκεί. Όταν έφτασαν, τα εγγόνια ζήτησαν από τον ιερέα μας, τον πατέρα Νεκτάριο Klidje, να της εξηγήσει πως δεν είμαστε ρωμαιοκαθολικοί όπως οι ίδιοι.
Το εντυπωσιακό ήταν η άρνηση της γιαγιάς, η οποία προτίμησε να καθίσει απλά στα στασίδια του Ενοριακού Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Λομέ, όπου και την πήρε ο ύπνος. Μετά από λίγες ώρες ξαναήρθαν τα εγγόνια της, για να την πάρουν. Από τότε η γιαγιά, κάθε φορά που ακούει την καμπάνα μας, επιθυμεί να την φέρνουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και να εκκλησιάζεται.
Η δεύτερη καμπάνα τοποθετήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Porto-Novo του Μπενίν, την έδρα της Ιεράς μας Επισκοπής, την Μεγάλη Πέμπτη, όπου με χαρά και συγκίνηση οι ενορίτες άγγιξαν την ορθόδοξη πραγματικότητα μέσω μίας καμπάνας που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά και είναι η μοναδική στην περιοχή.
Η δωρεά αυτή παραμένει καθοριστική, καθώς αλλάζει τον τρόπο έναρξης των ακολουθιών και η κρούση των καμπανών κάθε φορά υπενθυμίζει στους πιστούς τα λόγια του Θεού προς τον πρωτόπλαστο: «Αδάμ, πού ει;», ώστε να Τον πλησιάσουν και να Τον επισκεφθούν στον οίκο Του.
Με μεγάλη χαρά και αισθήματα ευγνωμοσύνης θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας για το ενδιαφέρον αλλά και την μέριμνα για την πρόοδο του ιεραποστολικού έργου της νεοσυσταθείσας Ιεράς Επισκοπής Μπενίν, Τόγκο και Μπουρκίνα Φάσο.
Η κάθε είδους υποστήριξή σας είναι καθοριστική για το μέλλον του ιεραποστολικού έργου μας. Οι δύο καμπάνες που μας στείλατε επιβεβαιώνουν τον αγώνα και την αγωνία σας για την διάδοση του ευαγγελίου στην Αφρική, καθώς η κρούση αυτών θα αποτελέσει ήχο ελπίδας για τους αδελφούς μας του Μπενίν και του Τόγκο.
Σας ευχόμαστε ο Παντοδύναμος Θεός να σας χαρίζει υγεία και πλούσια τα ελέη Του.
Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπενίν, Τόγκο και Μπουρκίνα Φάσο κ. Αθανάσιος


