Επιλογή Σελίδας

Ζήσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα στην Ταϊβάν

25 Ιούν, 2020 | Τα νέα μας

Στην Ανατολική Ασία, στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, ο Ιερομόναχος π. Ιωνάς, που έριξε τον σπόρο της πίστεώς μας στην καρδιά του Βουδισμού και του Ταοϊσμού, συνεχίζει αγόγγυστα το ιεραποστολικό του έργο. Είκοσι χρόνια μετά την άφιξή του στην Ταϊβάν η τοπική Εκκλησία μετράει δεκάδες μέλη, που συνειδητά εγκατέλειψαν τις προγονικές δοξασίες τους και ακολουθούν την Ορθόδοξη πίστη. Φέτος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, μέσα σε κλίμα κατάνυξης ο π. Ιωνάς τέλεσε τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Οι πιστοί φορώντας τις μάσκες τους συμμετείχαν ευλαβικά.
Στην συνέχεια παραθέτουμε την επιστολή που λάβαμε από τον π. Ιωνά:

«Αδελφοί μου, δόξα τω Θεώ, παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μπορέσαμε και τελέσαμε τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και γιορτάσαμε την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας.

Πολλοί χριστιανοί μας λόγω της κατάστασης δεν μπόρεσαν να έρθουν. Η αλήθεια είναι ότι εδώ στην Ταϊβάν η επιδημία αντιμετωπίζεται διαφορετικά απ’ ο,τι στην Ελλάδα. Είχαμε περιορισμένα κρούσματα και ελάχιστους θανάτους και αυτό διότι η κυβέρνηση πολύ γρήγορα έλαβε αυστηρά μέτρα για να μην διαδοθεί ο ιός. Έκλεισε αμέσως όλες τις επικοινωνίες με την Κίνα. Υποχρέωσε σε όλα τα κτίρια, τα ιδιωτικά και του Δημοσίου, την απαγόρευση εισόδου των ανθρώπων χωρίς μάσκα. Επέβαλε την θερμομέτρηση και την απολύμανση των χεριών τους με οινόπνευμα. Επίσης, το κράτος ενεργώντας σοφά, αντί να αγοράζει μάσκες αγόρασε μηχανές και τις έδωσε σε διάφορες βιομηχανίες που παράγουν μάσκες. Έτσι η Ταϊβάν πολύ γρήγορα κατάφερε να καλύψει τις ελλείψεις και τώρα εξάγει μάσκες σ’ όλο τον κόσμο. Στην αρχή έκλεισαν τα σχολεία και αμέσως μπήκαν περιορισμοί στα εστιατόρια. Για παράδειγμα, τα εστιατόρια ήταν πάντα ανοιχτά, απλά έβαλαν τα τραπέζια πιο μακριά το ένα από το άλλο και τις καρέκλες πολύ πιο αραιά. Τηρείται η «κοινωνική απόσταση», όπως λένε εδώ. Όλοι ανεξαιρέτως και παντού διατηρούν ένα με ενάμισι μέτρο απόσταση. Την Μεγάλη Παρασκευή κυκλοφόρησε η είδηση ότι σε ένα πολεμικό πλοίο της Ταϊβάν με 700 ναύτες, μετά από εκπαιδευτικό ταξίδι, βρέθηκαν αρκετοί με κορωνοϊό και έτσι τέθηκαν σε καραντίνα. Αυτό βέβαια ήταν πολύ μεγάλη είδηση και πανικόβαλε αρκετό κόσμο.
Η εικόνα του Χριστού έμεινε αλώβητη από την φωτιά
Τώρα ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων στις Εκκλησίες. Δυστυχώς ο Ναός μας είναι μικρός και δεν έχουμε τόσο χώρο για να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, γι’ αυτό προκειμένου να γιορτάσουμε το Πάσχα χωρίς προβλήματα, τρεις εβδομάδες νωρίτερα καταστρώσαμε με τους συνεργάτες ένα σχέδιο, το οποίο και ανακοινώσαμε στους πιστούς μας. Τους είπαμε ότι, για να μην δώσουμε αφορμή στο Κράτος να κατηγορηθεί η Εκκλησία μας αλλά και για να είμαστε όλοι ασφαλείς, όλοι θα φοράνε μάσκα κατά την διάρκεια της Ακολουθίας και θα την βγάζουν μόνο όταν είναι να κοινωνήσουν. Τους είπαμε επίσης ότι τα τροπάρια και τους κανόνες θα τα διαβάζουν μόνον και δεν θα ψάλλουν καθόλου, διότι όταν ψάλλει κανείς προφανώς βγαίνουν από το στόμα περισσότερα μικρόβια. Για πρώτη φορά δεν παρατέθηκε το σύνηθες δείπνο της αγάπης μετά την Θεία Λειτουργία, διότι δεν θα έπρεπε να δώσουμε αφορμή σε κανέναν να πει οτιδήποτε. Αν δημιουργηθεί σκάνδαλο και γράψουν κάτι οι εφημερίδες, αμέσως οι Αρχές κλείνουν την Εκκλησία για τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες. Φυσικά όποιος ερχόταν στην Εκκλησία μας, τον θερμομετρούσε στην είσοδο ο θυρωρός, αλλά το ίδιο κάναμε κι εμείς με ένα θερμόμετρο που έχω αγοράσει από το διαδίκτυο, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε τέτοια εποχή. Βέβαια, σε τέτοιες καταστάσεις πάντα βοηθάει ο Θεός, διότι ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις…

Σας εξομολογούμαι ότι η αγωνία μου ήταν πολύ μεγάλη, διότι αν αρρώσταινα, όχι αναγκαστικά από τον κορωνοϊό αλλά από μία απλή γρίπη, θα έπρεπε να μπω σε καραντίνα δύο εβδομάδων, καθώς και όλοι όσοι θα έρχονταν σε επαφή μαζί μου. Χώρια το ότι θα γινόμασταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες με τίτλο: «Ο παπάς ο Ορθόδοξος είναι άρρωστος…». Πρώτη φορά βρέθηκα σε τόση δύσκολη κατάσταση, αγωνία να μην αρρωστήσω. Πραγματικά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο εφιαλτικό είναι… Πριν από αρκετά χρόνια τέλεσα την Ακολουθία του Επιταφίου με 40 πυρετό, το ήξεραν όλοι ότι ήμουν άρρωστος, αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα. Τώρα όμως, με ελάχιστο βήχα, θα νόμιζαν οι πιστοί μας ότι έχω τον ιό. «Έξωθεν μάχαι, έσωθεν φόβοι» (Β΄ Κορ. 7,5).

Μετά το «Χριστός Ανέστη» και την ανάγνωση του Εωθινού Ευαγγελίου, διαβάσαμε όλον τον Αναστάσιμο Κανόνα του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, όπως είναι στο Πεντηκοστάριο. Τον έχουμε μεταφράσει στα κινεζικά, στα αγγλικά και στα ρωσικά και έτσι μπορούσαν να διαβάσουν, όλοι διαδοχικά, τον περίφημο αυτόν Κανόνα με τα μεγάλα θεολογικά νοήματά του. Φυσικά όλοι κρατούσαν τις λαμπάδες τους, ο καπνός των οποίων μαύρισε τις μάσκες τους.

Στην Θεία Λειτουργία τις εκφωνήσεις και όλες τις ευχές τις διάβαζα όπως πάντα στα κινεζικά. Η Θεία Κοινωνία δόθηκε κανονικά από την ίδια λαβίδα σε όλο το εκκλησίασμα. Φρόντισα, στο διάστημα που κοινωνούσα τους πιστούς, να στρέψω την κάμερα προς το Ιερό. Όπως γνωρίζετε, όλες οι Ακολουθίες μας αναμεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο. Μας παρακολουθεί πολύς κόσμος όχι μόνο από την Ταϊβάν αλλά και από άλλα κράτη. Έτσι αποφύγαμε την όποια αντίδραση, διότι εδώ οι Ασιάτες δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την λατρευτική ζωή των χριστιανών, για την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας κ.λπ. Δεν θα έπρεπε να δώσουμε δημοσίως αφορμή και να λένε ότι δεν προσέχουμε, αφού δεν γνωρίζουν την σημασία της Θείας Μετάληψης από κοινό ποτήριο. Οι Καθολικοί δεν δίνουν την όστια σε κανέναν λαϊκό. Μόνον οι κληρικοί τους την λαμβάνουν και το πρωτοφανές είναι ότι δεν ευλογούν καθόλου το κρασί για το αίμα του Χριστού. Αυτό με κατέπληξε, αλλά το έκαναν και αυτοί για να μην παραβούν τις αποφάσεις του κράτους. Οι Προτεστάντες θεωρούν ότι δεν είναι σώμα Χριστού και συνεπώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δώσουν κάποιο κομμάτι ψωμί η και τίποτα για λόγους υγείας.

Πριν από την Θεία Κοινωνία τους διάβασα στα ελληνικά τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και η Πελαγία τον διάβασε στα κινεζικά, για να καταλάβουν αυτό το υπέροχο κείμενο. Τους είπα ότι έχει υποχρέωση ο καθένας μας, καθώς πλησιάζει να κοινωνήσει, να φέρει στην σκέψη του και όλους τους χριστιανούς στις διάφορες χώρες, που δεν μπορούν λόγω της απαγόρευσης να πάνε στην Εκκλησία. Τους εξήγησα ότι κανένας δεν κοινωνάει μόνο και μόνο για τον εαυτό του, αλλά κοινωνάει και για όλους τους εν Κυρίω αδελφούς του, για την οικογένειά του, για τον κόσμο όλο. Και αυτό το τόνισα πάρα πολύ, ώστε να έρθουν με αυτό το συναίσθημα, ότι δηλαδή κοινωνάμε και γι’ αυτούς που δεν μπόρεσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Στο τέλος ευλογήσαμε τα αυγά που είχαν φέρει από τα σπίτια τους, βαμμένα κόκκινα και άλλα χρώματα. Τους είπα να πάρουν τα αυγά για ευλογία στο σπίτι τους και να μην τα φάνε στην Εκκλησία, για να μην προκαλέσουμε. Σκέφτομαι από την ερχόμενη Κυριακή να μπούμε στην κανονικότητα και ν’ αρχίσουμε και πάλι την παράθεση κοινής τράπεζας μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συζητούμε για το Ευαγγελικό ανάγνωσμα και δίνουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις και απορίες των χριστιανών μας.

Δόξα σοι ο Θεός, ζήσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα. Μας ευλόγησε να γιορτάσουμε και φέτος την Ανάστασή Του, κάτι που στερήθηκαν οι χριστιανοί στις περισσότερες χώρες».

Χριστός Ανέστη,

π. Ιωνάς

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ