Επιλογή Σελίδας

Με την χάρη του Θεού συμπληρώθηκαν 30 χρόνια ιεραποστολικό έργο

1 Σεπ, 2020 | Τα νέα μας

Με την χάρη του Θεού συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια λειτουργίας του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Μετρούμε τα χρόνια που πέρασαν από τότε που δειλά-δειλά βάζαμε το θεμέλιο για την στήριξη ενός μόνο Κλιμακίου στο Κολουέζι του Κονγκό και σήμερα οι δράσεις μας επεκτείνονται σε περισσότερα από είκοσι κράτη της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Όλοι εσείς, φίλοι, συνεργάτες, δωρητές και μεγάλοι ευεργέτες, σταθήκατε δίπλα μας στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την κοινωνική και πνευματική αναβάθμιση των λαών, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και εθνότητας.

Το έργο αυτό λαμπρύνεται και θα λαμπρύνεται, όσο είμαστε αποφασισμένοι να μην υποστείλουμε την σημαία του πνευματικού αγώνα, της αγάπης και της θυσίας, από την οποία πυρπολούνταν και ο μακαριστός Ιεραπόστολος πατήρ Κοσμάς Γρηγοριάτης, το μαρτυρικό τέλος του οποίου λειτούργησε ως εγερτήριο σάλπισμα και μας αφύπνισε για να αναλάβουμε ενεργό δράση, ιδρύοντας τον Ι. Σύνδεσμο.

Μεγάλες αποστολές

Στα 30 χρόνια δράσης του Ι. Συνδέσμου πραγματοποιήθηκαν πλήθος μικρών και μεγάλων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε αυτό συνέβαλε εν πολλοίς η συνεργασία που είχαμε με την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Φόρτωση δεμάτων για το Κονγκό μπροστά στα Γραφεία του Ι. Συνδέσμου

Τα δέματα μεταφέρονταν αεροπορικώς στο Γιοχάνεσμπουργκ και στην συνέχεια οδικώς Έλληνες έμποροι μέσα σε κοντέινερ τα μετέφεραν δωρεάν στο Κονγκό. Παράλληλα με την Αφρική, ανθρωπιστικές βοήθειες στέλναμε σε κράτη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Αξίζει να επισημάνουμε τις σημαντικότερες και δαπανηρότερες των αποστολών:

Οκτώβριος 1994. Μετά από παραχώρηση ενός στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 από την τότε κυβέρνηση, εστάλη στο Κονγκό, που τα χρόνια εκείνα δοκιμαζόταν από εμφυλίους πολέμους, ανθρωπιστική βοήθεια συνολικής αξίας τριάντα εκατομμυρίων δραχμών (30.000.000 δρχ.). Η βοήθεια αποτελείτο από ένα τρακτέρ Ford 103 ίππων με τα παρελκόμενα γεωργικά μηχανήματα για την καλλιέργεια καλαμποκιού, καθώς και κηπευτικά, αρδευτικά, κτηνοτροφικά, υλοτομικά, οικοδομικά, εκκλησιαστικά και σχολικά είδη, φάρμακα και παιδικές τροφές, τρόφιμα πρώτης ανάγκης κ.λπ.

Η εικόνα του Χριστού έμεινε αλώβητη από την φωτιά
Φόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Μάιος 1997. Μετά την οικονομική κατάρρευση της Αλβανίας και την έκκληση Ιερέων από τα χωριά της Βορείου Ηπείρου πραγματοποιήθηκαν δύο αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνολικά στείλαμε τριάντα έναν τόνους (31 t.) βοήθειας από ελαιόλαδο και άλλα τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Για την αγορά και την αποστολή της βοήθειας δαπανήθηκε το ποσό των δωδεκάμισι εκατομμυρίων δραχμών (12.500.000 δρχ.). Η βοήθεια μοιράστηκε σε δεκατέσσερα χωριά, καθώς και στο Νοσοκομείο και στο Ορφανοτροφείο της πόλης των Αγίων Σαράντα.

 

Διανομή βοήθειας στο χωριό Μεσοπόταμος της Αλβανίας

Ιανουάριος 2004. Μετά από έκκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αμερικής & Νήσων Καραϊβικής, ο Ι. Σύνδεσμος ανέλαβε την αγορά και την αποστολή του εξοπλισμού του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην πόλη Αβάνα της Κούβας, καθώς και όλη την δαπάνη των Εγκαινίων του Ιερού Ναού και των σχετικών εκδηλώσεων. Το σύνολο των εξόδων ανήλθε στο ποσό των διακοσίων σαράντα οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων πενήντα ευρώ (248.450 €). Μέρος των δαπανών κάλυψε η μεγαλύτερη ευεργέτιδα του Ι. Συνδέσμου, η οποία θέλει να μείνει ανώνυμη. Μέσα σε δύο δεκαετίες διέθεσε συνολικά με πολλή αγάπη για το έργο της Εκκλησίας μας στα Έθνη ένα εκατομμύριο εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (1.150.000 €).

Ο Ι. Ναός Αγίου Νικολάου στην Αβάνα της Κούβας

Φεβρουάριος 2007:  Στείλαμε στον δοκιμαζόμενο λαό της Μαδαγασκάρης μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια δωδεκάμισι τόνων (12,5 t.), η οποία περιείχε παιδικές τροφές, τρόφιμα πρώτης ανάγκης, καθώς και εκκλησιαστικά είδη για τον εξοπλισμό Ιερών Ναών. Το σύνολο της όλης δαπάνης ανήλθε στο ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ (45.000 €).

Απρίλιος 2008:  Για την δημιουργία γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας και την υλοποίηση ενός μακρόπνοου σχεδίου αγροτοκαλλιεργειών στείλαμε στο Βόρειο Καμερούν ένα τρακτέρ με τα παρελκόμενα γεωργικά μηχανήματα. Το σύνολο της δαπάνης ανήλθε στο ποσό των ενενήντα χιλιάδων ευρώ (90.000 €).

Το τρακτέρ με τα παρελκόμενά του, που εστάλησαν στο Βόρειο Καμερούν

Μάρτιος 2010. Ο Ι. Σύνδεσμος, ανταποκρινόμενος στην έκκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αμερικής, αποφάσισε να βοηθήσει την χώρα της Αϊτής, η οποία δοκιμάστηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010, που άφησε πίσω του 300.000 νεκρούς. Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια, συνολικού βάρους εκατόν σαράντα έξι τόνων (146 t.), αγοράστηκε από την Δομινικανή Δημοκρατία και μεταφέρθηκε με φορτηγά στο Πορτ-ο-πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής. Η βοήθεια διανεμήθηκε σε περίπου τέσσερις χιλιάδες (4.000) οικογένειες στην συνοικία Πέτιονβιλ, όπου και η Ενορία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Το όλο εγχείρημα της αποστολής διήρκησε είκοσι δύο μέρες. Το ύψος της δαπάνης ανήλθε στο ποσό των διακοσίων δεκαέξι χιλιάδων ευρώ (216.000 €).

Εκφόρτωση της βοήθειας στο Πέτιονβιλ της Αϊτής
Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Συνεχίζεται το ιεραποστολικό έργο στο Μαλάουι

Συνεχίζεται το ιεραποστολικό έργο στο Μαλάουι

Αγαπητοί και πολύτιμοι συνεργάτες μας, Με την καρδιά πλημμυρισμένη από αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης χαράσσω τις γραμμές αυτού του γράμματος, ενθυμούμενος την αγάπη και το ενδιαφέρον που επέδειξε για την ταπεινή μας διακονία ο μακαριστός Γεώργιος Ασλανίδης,...

Διαβάστε Περισσότερα
Ελπίζουμε σε ένα θαύμα

Ελπίζουμε σε ένα θαύμα

Η ιεραποστολική μας προσπάθεια στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας συνεχίζεται μέσα από πειρασμούς και πολλές δυσκολίες και επεκτείνεται σε μία μεγάλη έκταση της χώρας. Πρόσφατα επικοινωνήσαμε με έναν παλιό ενορίτη μας, τον Νικηφόρο, που διαμένει με την οικογένειά του...

Διαβάστε Περισσότερα
Ας σταθούμε αρωγοί στην λειτουργία του νέου Σχολείου στο Κρου Μπέι της Σιέρρα Λεόνε

Ας σταθούμε αρωγοί στην λειτουργία του νέου Σχολείου στο Κρου Μπέι της Σιέρρα Λεόνε

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, μετά από παρέλευση τριών ετών από την θεμελίωσή του από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκαν ο αγιασμός και τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Σχολείου «Ο...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ