Επιλογή Σελίδας

Με την χάρη του Θεού συμπληρώθηκαν 30 χρόνια ιεραποστολικό έργο

1 Σεπ, 2020 | Τα νέα μας

Με την χάρη του Θεού συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια λειτουργίας του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Μετρούμε τα χρόνια που πέρασαν από τότε που δειλά-δειλά βάζαμε το θεμέλιο για την στήριξη ενός μόνο Κλιμακίου στο Κολουέζι του Κονγκό και σήμερα οι δράσεις μας επεκτείνονται σε περισσότερα από είκοσι κράτη της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Όλοι εσείς, φίλοι, συνεργάτες, δωρητές και μεγάλοι ευεργέτες, σταθήκατε δίπλα μας στον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την κοινωνική και πνευματική αναβάθμιση των λαών, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και εθνότητας.

Το έργο αυτό λαμπρύνεται και θα λαμπρύνεται, όσο είμαστε αποφασισμένοι να μην υποστείλουμε την σημαία του πνευματικού αγώνα, της αγάπης και της θυσίας, από την οποία πυρπολούνταν και ο μακαριστός Ιεραπόστολος πατήρ Κοσμάς Γρηγοριάτης, το μαρτυρικό τέλος του οποίου λειτούργησε ως εγερτήριο σάλπισμα και μας αφύπνισε για να αναλάβουμε ενεργό δράση, ιδρύοντας τον Ι. Σύνδεσμο.

Μεγάλες αποστολές

Στα 30 χρόνια δράσης του Ι. Συνδέσμου πραγματοποιήθηκαν πλήθος μικρών και μεγάλων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε αυτό συνέβαλε εν πολλοίς η συνεργασία που είχαμε με την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Φόρτωση δεμάτων για το Κονγκό μπροστά στα Γραφεία του Ι. Συνδέσμου

Τα δέματα μεταφέρονταν αεροπορικώς στο Γιοχάνεσμπουργκ και στην συνέχεια οδικώς Έλληνες έμποροι μέσα σε κοντέινερ τα μετέφεραν δωρεάν στο Κονγκό. Παράλληλα με την Αφρική, ανθρωπιστικές βοήθειες στέλναμε σε κράτη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Αξίζει να επισημάνουμε τις σημαντικότερες και δαπανηρότερες των αποστολών:

Οκτώβριος 1994. Μετά από παραχώρηση ενός στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 από την τότε κυβέρνηση, εστάλη στο Κονγκό, που τα χρόνια εκείνα δοκιμαζόταν από εμφυλίους πολέμους, ανθρωπιστική βοήθεια συνολικής αξίας τριάντα εκατομμυρίων δραχμών (30.000.000 δρχ.). Η βοήθεια αποτελείτο από ένα τρακτέρ Ford 103 ίππων με τα παρελκόμενα γεωργικά μηχανήματα για την καλλιέργεια καλαμποκιού, καθώς και κηπευτικά, αρδευτικά, κτηνοτροφικά, υλοτομικά, οικοδομικά, εκκλησιαστικά και σχολικά είδη, φάρμακα και παιδικές τροφές, τρόφιμα πρώτης ανάγκης κ.λπ.

Η εικόνα του Χριστού έμεινε αλώβητη από την φωτιά
Φόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Μάιος 1997. Μετά την οικονομική κατάρρευση της Αλβανίας και την έκκληση Ιερέων από τα χωριά της Βορείου Ηπείρου πραγματοποιήθηκαν δύο αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Συνολικά στείλαμε τριάντα έναν τόνους (31 t.) βοήθειας από ελαιόλαδο και άλλα τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Για την αγορά και την αποστολή της βοήθειας δαπανήθηκε το ποσό των δωδεκάμισι εκατομμυρίων δραχμών (12.500.000 δρχ.). Η βοήθεια μοιράστηκε σε δεκατέσσερα χωριά, καθώς και στο Νοσοκομείο και στο Ορφανοτροφείο της πόλης των Αγίων Σαράντα.

 

Διανομή βοήθειας στο χωριό Μεσοπόταμος της Αλβανίας

Ιανουάριος 2004. Μετά από έκκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αμερικής & Νήσων Καραϊβικής, ο Ι. Σύνδεσμος ανέλαβε την αγορά και την αποστολή του εξοπλισμού του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην πόλη Αβάνα της Κούβας, καθώς και όλη την δαπάνη των Εγκαινίων του Ιερού Ναού και των σχετικών εκδηλώσεων. Το σύνολο των εξόδων ανήλθε στο ποσό των διακοσίων σαράντα οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων πενήντα ευρώ (248.450 €). Μέρος των δαπανών κάλυψε η μεγαλύτερη ευεργέτιδα του Ι. Συνδέσμου, η οποία θέλει να μείνει ανώνυμη. Μέσα σε δύο δεκαετίες διέθεσε συνολικά με πολλή αγάπη για το έργο της Εκκλησίας μας στα Έθνη ένα εκατομμύριο εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (1.150.000 €).

Ο Ι. Ναός Αγίου Νικολάου στην Αβάνα της Κούβας

Φεβρουάριος 2007:  Στείλαμε στον δοκιμαζόμενο λαό της Μαδαγασκάρης μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια δωδεκάμισι τόνων (12,5 t.), η οποία περιείχε παιδικές τροφές, τρόφιμα πρώτης ανάγκης, καθώς και εκκλησιαστικά είδη για τον εξοπλισμό Ιερών Ναών. Το σύνολο της όλης δαπάνης ανήλθε στο ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ (45.000 €).

Απρίλιος 2008:  Για την δημιουργία γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας και την υλοποίηση ενός μακρόπνοου σχεδίου αγροτοκαλλιεργειών στείλαμε στο Βόρειο Καμερούν ένα τρακτέρ με τα παρελκόμενα γεωργικά μηχανήματα. Το σύνολο της δαπάνης ανήλθε στο ποσό των ενενήντα χιλιάδων ευρώ (90.000 €).

Το τρακτέρ με τα παρελκόμενά του, που εστάλησαν στο Βόρειο Καμερούν

Μάρτιος 2010. Ο Ι. Σύνδεσμος, ανταποκρινόμενος στην έκκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αμερικής, αποφάσισε να βοηθήσει την χώρα της Αϊτής, η οποία δοκιμάστηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010, που άφησε πίσω του 300.000 νεκρούς. Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια, συνολικού βάρους εκατόν σαράντα έξι τόνων (146 t.), αγοράστηκε από την Δομινικανή Δημοκρατία και μεταφέρθηκε με φορτηγά στο Πορτ-ο-πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής. Η βοήθεια διανεμήθηκε σε περίπου τέσσερις χιλιάδες (4.000) οικογένειες στην συνοικία Πέτιονβιλ, όπου και η Ενορία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου. Το όλο εγχείρημα της αποστολής διήρκησε είκοσι δύο μέρες. Το ύψος της δαπάνης ανήλθε στο ποσό των διακοσίων δεκαέξι χιλιάδων ευρώ (216.000 €).

Εκφόρτωση της βοήθειας στο Πέτιονβιλ της Αϊτής
Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Προσβλέπουμε στην δική σας αγάπη!

Προσβλέπουμε στην δική σας αγάπη!

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας καταστήσω κοινωνούς των δραστηριοτήτων και των αναγκών μας στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας. Πρόσφατα βιώσαμε το μυστήριο της μεταστροφής στην Ορθοδοξία ενός Προτεστάντη Πεντηκοστιανού πάστορα από την μακρινή...

Διαβάστε Περισσότερα
Οι καμπάνες της Αφρικής

Οι καμπάνες της Αφρικής

«Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας στην Αφρική!», φώναζε ο μεγάλος ιεραπόστολος της Αφρικής π. Χαρίτων Πνευματικάκης από την Κανάγκα του Κονγκό. Χτυπάτε τις καμπάνες! Που σημαίνει, κηρύττετε τον Χριστό, διαδίδετε την Ορθοδοξία, βαπτίζετε ψυχές, κτίζετε ορθόδοξους...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ