Επιλογή Σελίδας

Η ορθόδοξη μαρτυρία στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας

17 Μαρ, 2021 | Τα νέα μας

Με την χάρη του Θεού το ιεραποστολικό μας έργο εδώ στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά. Και παρά τις λύπες και τις στενοχώριες, υπάρχουν κάποια γεγονότα που μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε την ταπεινή διακονία μας.

Πριν λίγους μήνες είχαμε την χαρά να τελέσουμε την βάπτιση ενός προτεστάντη, του Έρικ, που επιθυμούσε να γίνει Ορθόδοξος και να λάβει το χριστιανικό όνομα Κλήμης, προς τιμήν του ομώνυμου Αγίου της Εκκλησίας μας. Ο πατέρας του Κλήμη είναι βουδιστής και η μητέρα του προτεστάντισσα. Η κατήχησή του κράτησε έναν χρόνο. Ερχόταν εδώ στην Ενορία μας και παρακολουθούσε τα μαθήματα κατήχησης. Μάλιστα άρχισε να έρχεται και η αρραβωνιαστικιά του, η Σεσίλια, παρόλο που είναι ρωμαιοκαθολική. Μας κάνει μεγάλη εντύπωση το ενδιαφέρον του για την Ορθοδοξία και τα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας. Μελετά πάρα πολύ την Αγία Γραφή και διαρκώς αναζητά απαντήσεις στις απορίες του.

Η βάπτισή του τελέστηκε στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γκουνούνγκ Γκεντανγκάν. Κατά την διάρκεια του μυστηρίου ο Κλήμης δεν έπαψε να σκουπίζει τα δάκρυά του, ιδιαίτερα όταν ψάλαμε το: «Όσοι γαρ εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε». Ο νεοφώτιστος αδελφός μας εξέφρασε την επιθυμία να γίνει ιερέας και να αφιερωθεί στην διακονία της Εκκλησίας μας. Αυτό, όπως μας είπε, είναι το όνειρο της ζωής του. Ο Κύριος και Θεός μας να τον φωτίσει και να τον καθοδηγήσει να πράξει το σωστό.

Η μαρτυρία του Κλήμη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την μικρή Ενορία μας και ελπίδα για την εδραίωση της ορθοδόξου πίστεως στην Ανατολική Ιάβα.

Η βάπτιση του νεοφωτίστου Κλήμεντος
Αγαπητοί μας αδελφοί, παρακολουθούμε εδώ και αρκετούς μήνες την εξέλιξη της γνωστής πανδημίας που πλήττει όλο τον κόσμο σε κάθε επίπεδο. Η τοπική μας Εκκλησία δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη και να μην στηρίξει τους συνανθρώπους μας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Φροντίζουμε όμως να είμαστε ιδιαίτερα διακριτικοί, διότι μας κατασκοπεύουν οι φανατικοί μουσουλμάνοι, και αποφεύγουμε την συγκέντρωση πολλών ατόμων. Όπως μας ενημέρωσε φίλος αστυνομικός, κάποιοι άνθρωποι διαδίδουν ότι κάνουμε προσηλυτισμό και αυτό είναι επικίνδυνο. Μάλιστα μας έκαναν και μήνυση και στο εξής πρέπει να προσέχουμε κάθε μας κίνηση.
Διανομή τροφίμων στους φτωχούς αδελφούς μας
Με την δική σας οικονομική βοήθεια την 1η Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήσαμε φιλανθρωπία με διανομή τροφίμων στους φτωχούς αδελφούς μας, που ζουν γύρω από τον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Λόγω της πανδημίας απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων και ως εκ τούτου φροντίσαμε να έρθουν λίγα άτομα για να παραλάβουν τα τρόφιμα. Δόξα τω Θεώ, όλα πήγαν καλά και τα τρόφιμα μοιράστηκαν σε 100 ενδεείς οικογένειες. Διανεμήθηκαν συνολικά 250 κιλά ρύζι, 100 κιλά ζάχαρη, 15 κιβώτια μακαρόνια και 250 λίτρα λάδι.
Διανομή τροφίμων στους φτωχούς αδελφούς μας
Όλοι όσοι παρέλαβαν τα τρόφιμα χάρηκαν ιδιαίτερα και σας ευγνωμονούν, καθώς εδώ και μήνες οι περισσότεροι είναι άνεργοι, αφού λόγω του κορωνοϊού έχουν κλείσει τα εργοστάσια όπου εργάζονταν. Σας ευχαριστώ κι εγώ εκ βάθους καρδίας για την αγάπη σας, που έφτασε εδώ στην μακρινή Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας. «Η αγάπη», κατά την έκφραση του Αποστόλου Παύλου, «ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία· πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει» (Α΄ Κορ. 13,4-8).
Η Θεία Λειτουργία της εορτής των Χριστουγέννων
Η εορτή των Χριστουγέννων τελέστηκε φέτος απλά και λιτά, καθώς λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων δεν κατάφεραν να συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες όλοι οι ενορίτες. Ευχαριστούμε όμως τον Πανάγαθο Θεό που μας αξίωσε, έστω και με λιγοστό ποίμνιο, να εορτάσουμε με κατάνυξη και χωρίς προβλήματα την μεγάλη αυτή εορτή, μεταφέροντας στους πιστούς μας, όπως ο άγγελος Κυρίου στους ποιμένες, το χαρμόσυνο μήνυμα: «Ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην» (Λουκ. 2,10). Κατά την διάρκεια του κηρύγματος ευχηθήκαμε σε όλους τους πιστούς ο νεογέννητος Χριστός να μας λυτρώσει από το προπατορικό αμάρτημα, την δουλεία της αμαρτίας, τον εγωισμό, το ψέμα, την εκμετάλλευση, την αδικία και την κακία.
Την παραμονή των Θεοφανείων, στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γκουνούνγκ Γκεντανγκάν, τελέσαμε τις Μεγάλες Ώρες των Θεοφανείων και στην συνέχεια τον Μεγάλο Αγιασμό στα ινδονησιακά. Φέτος, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δεν καταφέραμε να πάμε στην θάλασσα για να τελέσουμε την ακολουθία καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Έτσι, μετά την Θεία Λειτουργία, ρίξαμε τον Σταυρό στην κολυμβήθρα του Ι. Ναού, που κτίστηκε χάρη στην αγάπη των δωρητών του Ι. Συνδέσμου.
Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην κολυμβήθρα του Ι. Ναού
Η συμπαράστασή σας στο ιεραποστολικό μας έργο και η στήριξη που μας προσφέρετε τόσα χρόνια είναι πολύτιμη. Εύχομαι ο Πανάγαθος να χαρίζει δύναμη και υγεία σε όλα τα μέλη, τους φίλους και τους δωρητές σας.

Με αγάπη Χριστού

π. Τιμόθεος Τζόκο

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ