Επιλογή Σελίδας

Μεγάλη ευλογία είναι να φροντίζεις τα μικρά ορφανά παιδιά

14 Ιούν, 2021 | Στηρίξτε μας

Πάντα στις περιοδείες μας αντιμετωπίζουμε απρόσμενες καταστάσεις και περιστατικά που τα δεχόμεθα ως ευλογία Θεού στο έργο μας. Ένα τέτοιο περιστατικό που με συγκλόνισε πραγματικά μας συνέβη στο χωριό Κικαγκάτι της επαρχίας Μπουκόμπα στην Τανζανία. Μια μέρα, φεύγοντας από το χωριό αυτό, ο Ιερέας που με συνόδευε, ο π. Παύλος, μού είπε: «Πάτερ, εδώ κοντά είναι ο τάφος του πατρός Γερασίμου που εκοιμήθη. Να περάσουμε να κάνουμε ένα τρισάγιο». Πήγαμε, λοιπόν, εκεί, για να δούμε και την οικογένειά του. Μας υποδέχθηκαν με χαρά. Τα περισσότερα σπίτια είναι κατασκευασμένα από τσιμεντόλιθους και αντί στέγης έχουν λαμαρίνες. Ζουν απλά και φτωχικά, με καθαρούς και νοικοκυρεμένους χώρους.

Σε ένα δωμάτιο διέκρινα μια φωτογραφία από την χειροτονία του π. Γερασίμου στο Ναϊρόμπι, που την είχε κάνει το 1987 ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο οποίος ήταν τότε για οκτώ χρόνια (1983-1991) τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως, που αρχικά περιλάμβανε στην δικαιοδοσία της τρία κράτη, την Κένυα, την Ουγκάντα και την Τανζανία.

μπουκομπα τανζανια

Ο π. Χρυσόστομος με τον μικρό ορφανό Γιώργο

Ένας από τους γιους του π. Γερασίμου μού παρουσίασε δύο παιδάκια και μού είπε: «Πάτερ, αυτά τα παιδιά είναι του αδελφού μου. Είναι εγγόνια του π. Γερασίμου. Ο πατέρας και η μητέρα τους έχουν πεθάνει από aids. Θα μπορούσες να τα προστατεύσεις και να τα βοηθήσεις; Είναι ορφανά!». Του απάντησα ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε. «Τον Γιώργο, τον μεγαλύτερο, μπορείς να τον πάρεις», μου λέει, «στο Γυμνάσιο, στον Άγιο Σωσθένη;». Κοντοστάθηκα και αναρωτήθηκα: «Χρήματα δεν έχω. Πώς να πω ψέματα; Θα τους πικράνω!». Με σκουντάει τότε ο π. Παύλος, που ήταν δίπλα μου, και μου λέει: «Πάρε, πάτερ, το ορφανό, ο Χριστός θα μας στείλει χρήματα, όπως μας στέλνει πάντα». Δέχτηκα, λοιπόν, να πάρουμε τον Γιώργο.

Αγκάλιασα τα δύο ορφανά παιδιά και τους ζήτησα να πάμε στον τάφο του π. Γερασίμου να πάρουμε την ευχή του. Εκεί δεν έχουν νεκροταφεία και τους νεκρούς τούς ενταφιάζουν στις αυλές των σπιτιών. Τελέσαμε τρισάγιο, ευχηθήκαμε για την ανάπαυσή του και ζητήσαμε την ευλογία του. Ακριβώς δίπλα είναι θαμμένοι και οι γονείς των δύο παιδιών.

Όταν επισκεφθήκαμε μια άλλη Ενορία στο χωριό Κανιαμπουγκούρου, μου είπαν ότι έχουν 70 ορφανά, που έχασαν τους γονείς τους από aids. Θερίζει κυριολεκτικά η ασθένεια αυτή τους πληθυσμούς γιγαντώνοντας την ορφάνια.

ορφανοτροφειο μπουκομπα

Τα παιδιά του Ορφανοτροφείου στο Ρουμπάλε της Μπουκόμπας στην Τανζανία

Προσεύχομαι στον Θεό και ζητάω την βοήθεια όλων σας να πάρουμε αυτά τα ορφανά παιδιά. Είναι μεγάλη ευλογία να τα φροντίζεις και να τα σπουδάζεις. Έχουμε δύο σχολεία. Το ένα φέρει την ονομασία «Άγιος Σωσθένης» βρίσκεται στην περιοχή Ρουμπάλε, που απέχει δύο ώρες από την πόλη Μπουκόμπα, και το άλλο με την ονομασία «Αριστοτέλης»  στο Καράγκουε. Χρειαζόμαστε για κάθε παιδί 370 ευρώ τον χρόνο. Έτσι ξεκίνησε το κοινωνικό αυτό πρόγραμμα της Ιεράς Επισκοπής και μέχρι στιγμής φροντίζουμε τριάντα ορφανά παιδιά.

Ελπίζουμε με τις ευλογίες του Κυρίου μας που «ορφανόν και χήρα αναλήψεται» και τη δική σας αγάπη να συνεχισθεί και να ενδυναμώσει το έργο αυτό.

 

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης
Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μπουκόμπα

—————————–

*Σας ενημερώνουμε ότι ο Οργανισμός μας ανέλαβε για ένα χρόνο την σίτιση και τις σπουδές των τριάντα ορφανών παιδιών του Ορφανοτροφείου στο Ρουμπάλε της Μπουκόμπας στην Τανζανία. Το ύψος του κοινωνικού αυτού προγράμματος θα ανέλθει στο ποσό των 12.000 ευρώ. Ελπίζουμε στην αγάπη σας και στην στήριξη και αυτής της προσπάθειας.

—————————–

Μπορείτε να καταθέσετε ηλεκτρονικά την δωρεά σας στη σελίδα https://ierapostolos.gr/donate/ ή να τηλεφωνήσετε στον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο στο τηλ. 2310602602 για να σας κατευθύνουμε.

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης  

Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ