Επιλογή Σελίδας

Το σημαντικό έργο της ορθόδοξης κατήχησης στους Κινέζους

5 Ιούλ, 2021 | Ακολουθήστε Μας

«Η πολυετής προσπάθεια να κατανοήσουμε τον κινεζικό πολιτισμό, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που προσέρχονται στον Χριστιανισμό, μας οδήγησε στην αναζήτηση λέξεων και κινεζικών ορολογιών που δεν ταιριάζουν με την συνηθισμένη κατήχηση που χρησιμοποιούμε. Είναι πολύ δύσκολο, για παράδειγμα, να κατανοηθεί από τον Κινέζο η έννοια του προσώπου. Ούτε βέβαια οι έννοιες υπόσταση, ουσία κ.λπ., για να εξηγήσουμε στην συνέχεια την Τριαδικότητα της πίστεώς μας.

Στην κινεζική παράδοση δεν υπάρχουν οι κατάλληλες έννοιες που να προσεγγίζουν τις έννοιες της χριστιανικής θεολογίας. Το σημαντικότερο δε, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε μια πολιτισμική κρίση, σε μία ρήξη των προγονικών θρησκευτικών παραδόσεών τους με την σύγχρονη τεχνολογική επανάσταση. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς επιστήμονες που τελείωσαν πανεπιστήμια, με master, διδακτορικά κ.λπ., να πιστεύουν στην καθημερινή παρουσία των φαντασμάτων ή να πηγαίνουν σε ναούς, να ρίχνουν δύο ξυλαράκια και να περιμένουν απάντηση από τον θεό τους να επιλύσει το πρόβλημά τους.

Είναι αδιανόητο για μας, να βλέπεις εκατομμύρια ανθρώπων να περιμένουν μοιρολατρικά να δουν το πως θα πέσουν τα ξυλαράκια, για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις στη ζωή τους. Από την μια πλευρά να βλέπεις τον κόσμο να βρίσκεται στο κέντρο της τεχνολογίας και από την άλλη οι προγονικές δοξασίες και οι δεισιδαιμονίες, κυρίως η τύχη, η πρόβλεψη για το μέλλον να κυριαρχούν στην ψυχοσύνθεσή τους.

Έχοντας λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα, προχωρήσαμε στη συλλογή στοιχείων για να γράψουμε μία κατήχηση στα κινεζικά αλλά θεμελιωμένη καλά και με πολλές λεπτομέρειες.

Το πόσο σημαντική είναι η κατήχηση για τον Κινέζο και το πόσο ωφελείται όταν συνειδητοποιήσει τι είναι πραγματικά ο Θεός και ποιο το άγιο θέλημά Του, θα αναφερθώ σε ένα γεγονός με τον Ανδρέα για τον οποίο σας έγραψα σε προηγούμενη επιστολή, όταν τελέσαμε την ομαδική βάπτιση της οικογένειάς του.

ταιβαν

Φοιτητές παρακολουθούν σεμινάριο από τον π. Ιωνά για τον Αγιορειτικό Μοναχισμό

Μία μέρα, αφού μιλήσαμε πολύ ώρα για την προσευχή, ο Ανδρέας μού έκανε την εξής ερώτηση, που με συγκίνησε αφάνταστα και ποτέ δεν θα ξεχάσω. Μου είπε: -Πάτερ, στις περισσότερες προσευχές λέμε το ‘’Κύριε ελέησον’’. Μπορούμε αντί για το ‘’Κύριε ελέησον’’ να λέμε: ‘’Σε ευχαριστώ, Κύριε;’’. Ακούγοντας την ερώτηση έμεινα για λίγο άφωνος, διότι ποτέ δεν το είχα σκεφτεί!

Αλήθεια, πόσες φορές στην καθημερινή μας ζωή, ενώ ζητάμε από τον Θεό πράγματα, για καλό βέβαια, σπάνια θυμόμαστε να τον ευχαριστήσουμε; Έτσι απάντησα στον Ανδρέα: -Ναι, βεβαίως, όταν φτάσει κανείς σ’ αυτό το επίπεδο, να ευχαριστεί τον Θεό, έχει πολύ ευλογία. Ανώτερο είναι, να λες ‘’Κύριε, σ’ ευχαριστώ’’ από το να ζητάς. Αυτό δείχνει το βάθος της πνευματικότητας του Χριστιανού.

-Μακάρι, Ανδρέα, του είπα, ο Θεός να σε αξιώνει να έχεις πάντοτε αυτή την κατάσταση της ευγνωμοσύνης, η οποία είναι πολύ ανώτερη από χίλιες προσευχές.

Όταν μου έλεγε αυτά τα πράγματα, θυμάμαι την έκφραση που είχε το πρόσωπό του. Θεωρούσε φυσιολογικό το να ευγνωμονεί τον Θεό για όλα όσα έχει, από το να ζητάει. Και η αλήθεια είναι ότι περνάει δυσκολίες στη ζωή του, καθώς η πενταμελής οικογένειά του δεν έχει οικονομική άνεση. Έχει όμως εμπιστοσύνη στον Θεό.

Θαυμάζω τον Ανδρέα, γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να αντιληφθώ το πόσο σημαντικό είναι το έργο της ορθόδοξης κατήχησης στους Κινέζους».

*Παραθέσαμε τις σκέψεις του Ιεραποστόλου στην Ταϊπέι της Ταϊβάν πατρός Ιωνά, για να καταδείξουμε το μεγάλο έργο των κατηχήσεων που επωμίζεται. Ευχόμαστε ο Κύριος να τον ενδυναμώνει και να στηρίζει την νεοσύστατη Εκκλησία μας στην Ταϊβάν.

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Γεύση αιωνιότητας στο χωριό Kipamba

Γεύση αιωνιότητας στο χωριό Kipamba

Κάθε φορά που καλείσαι να καταγράψεις ένα θαυμαστό γεγονός από την Εξωτερική Ιεραποστολή στην Αφρικανική Ήπειρο, έρχεσαι αντιμέτωπος με μία πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι το θαύμα. Μπορεί σε εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ακούγεται κάτι το συνηθισμένο,...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Αφρικανός δάσκαλος και η θυσιαστική προσφορά του

Ο Αφρικανός δάσκαλος και η θυσιαστική προσφορά του

Πολλές φορές έχω γράψει για την θυσιαστική και ολοκληρωτική προσφορά των ιθαγενών δασκάλων. Είναι μία προσωπική μαρτυρία μέσα από τις διάφορες επισκέψεις μου σε σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών, που οι συνθήκες διαβίωσης είναι σκληρές και απάνθρωπες. Γι’ αυτό σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Μάλλον μου απάντησαν: «Αληθώς Ανέστη»

Μάλλον μου απάντησαν: «Αληθώς Ανέστη»

Τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα; Δεν ρωτώ ρητορικά για να απαντήσω θεολογικά, αλλά μιλώ σε επίπεδο εσωτερικού μονολόγου, θέλοντας να ανασύρω τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα για μένα προσωπικά. Μεγάλη Εβδομάδα είναι η επιστροφή στην παιδική πατρίδα. Στις θύμησες μίας ξέγνοιαστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ