Επιλογή Σελίδας

Έφυγε ένας αγωνιστής Ιεραπόστολος, ο Μητροπολίτης Κινσάσα Νικηφόρος

31 Ιούλ, 2021 | Τα νέα μας

«Μακάριοι οι νεκροί οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες απ᾿ άρτι…ίνα αναπαύσωνται εκ των κόπων αυτών· τα γαρ έργα αυτών ακολουθεί μετ᾿ αυτών» (Αποκ. ιδ’ 13), γράφει ο ηγαπημένος μαθητής του Κυρίου Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψή του και ο λόγος αυτός πληρούται με την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Κινσάσα κυρού Νικηφόρου. Θρηνούμε μεν, οδυνόμενοι ανθρωπίνως, για το αιφνίδιο του θανάτου και το ψυχρόν του αποχωρισμού, παρηγορούμαστε όμως αναλογιζόμενοι ότι ένας ακόμη αγωνιστής ιεραπόστολος γίνεται μέλος της θριαμβεύουσας Εκκλησίας και πρεσβευτής του Ουρανού για την καρποφορία του λόγου του Ευαγγελίου στην αφρικανική γη.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νικηφόρος υπήρξε άοκνος και ακάματος εργάτης του Ευαγγελίου με πολυσχιδές πνευματικό και κοινωνικοανθρωπιστικό έργο και αφήνει στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Κονγκό πλούσια παρακαταθήκη, καθώς «τελειωθείς εν ολίγω επλήρωσε χρόνους μακρούς» (Σοφ. Σολομ. δ΄ 13).

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΙΝΣΑΣΑ

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κινσάσα κυρός Νικηφόρος σε περιοδεία στην ύπαιθρο

Ο σεβαστός και αγαπητός μας π. Νικηφόρος (δεν συμπάθησε ποτέ τους τίτλους και τις επίσημες προσφωνήσεις), κατά κόσμον Γεώργιος Κωνσταντίνου, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το έτος 1949. Προερχόμενος από ευσεβή οικογένεια, κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκάρη μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων και μετά από λίγους μήνες εισήλθε στην ιερωσύνη. Το 1977 μετέβη στην Ι. Σκήτη της Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος και διορίστηκε καθηγητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, στην οποία διετέλεσε αναπληρωτής Σχολάρχου και αργότερα Σχολάρχης για σχεδόν είκοσι χρόνια. Το 1997 παραιτήθηκε από την σχολαρχία της Αθωνιάδος και κατόπιν προσκλήσεως του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ανέλαβε την οργάνωση του Εκκλησιαστικού Λυκείου «Τίμιος Σταυρός» στο Αργυρόκαστρο ως πρώτος Διευθυντής του (1998-2006). Από το έτος 2006 μετείχε στην διοίκηση του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», όπου και δίδασκε. Στις 7 Οκτωβρίου 2010, μετά από πρόταση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής.

νικηφορος κινσασα

Έκδηλη η αγάπη του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικηφόρου για τα παιδιά

Ο Ιεραποστολικός Σύνδεσμος είχε την χαρά, την τιμή και την ευλογία να συνεργαστεί με τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικηφόρο από την αρχή των ιεραποστολικών του αγώνων, να συμπορευθεί μαζί του στις αγωνίες και στις θλίψεις και να συνδράμει το ιεραποστολικό έργο στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Κεντρικής Αφρικής. Κατά τη διάρκεια της διακονίας του στην αφρικανική γη, συνεχίζοντας το έργο των σπουδαίων Ιεραποστόλων π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου, π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη, π. Κοσμά Γρηγοριάτη και άλλων διακεκριμένων ιεραρχών της Μητροπόλεως, με απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και ανυπέρβλητη αγάπη για τον άνθρωπο εργάστηκε άοκνα για τη μόρφωση, την υγεία και προπάντων για την «σπορά» του Ευαγγελικού λόγου στους Αφρικανούς αδελφούς, ιδρύοντας 17 σχολεία με 300 έως και 900 μαθητές, φροντίζοντας για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου και μεριμνώντας για την επάνδρωση και λειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία Σουμελά – Άγιος Παντελεήμων», καθώς και για την ομαλή λειτουργία των ιατρείων και των κλινικών των Ιεραποστολικών Κέντρων στην Κανάγκα, την Κινσάσα και το Μπουζιμάι.
νικηφορος κινσασα
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Υπαπαντής στην διαδρομή μεταξύ Κινσάσα και Ματάντι
Σεμνός άνθρωπος, υποδειγματικός μοναχός και ιερέας, σπάνιος δάσκαλος, αγωνιστής ιεραπόστολος, ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νικηφόρος υπήρξε υπόδειγμα ταπεινού εργάτη του Ευαγγελίου, στον οποίο διέκρινε κανείς τα χαρίσματα της αυτοθυσίας, του αλτρουισμού, της αγάπης για τον συνάνθρωπο και της άκρας ταπείνωσης.

Η ευγενική και μακαρία ψυχή του αναπαύεται πλέον αιώνια στο Ι. Κελλί των Αρχαγγέλων στη Μικρά Αγία Άννα του Αγίου Όρους, από όπου έπαιρνε τα πνευματικά του εφόδια, ανανέωνε τις δυνάμεις του και επέστρεφε στο ιεραποστολικό σκάμμα της Αφρικής, κηρύττοντας το Ευαγγέλιο του Χριστού «πάση τη κτίσει».

Νικηφόρου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου Κινσάσα, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ισημερίας, αιωνία η μνήμη!

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Έκκληση στα φιλάνθρωπα αισθήματά σας

Έκκληση στα φιλάνθρωπα αισθήματά σας

Με πολλή χαρά και ευγνωμοσύνη επικοινωνούμε μαζί σας, για να σας καταστήσουμε κοινωνούς ελαχίστου μέρους των πολλών αναγκών της ιεραποστολικής μας διακονίας. Αδελφοί μου, «επιλήψει με ο χρόνος» να σας γνωρίσω τους αγώνες και τις αγωνίες της ταπεινότητάς μου για την...

Διαβάστε Περισσότερα
Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Ως πολύτιμοι συνεργάτες της ιεραποστολικής μας διακονίας εδώ εις το μακρινό Μαλάουι, θα ενθυμείσθε τους λόγους του μεγάλου Ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Δεν αρκεί να κτίζουμε μόνο Εκκλησίες, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να δημιουργούμε και σχολεία, ούτως ώστε να...

Διαβάστε Περισσότερα
Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ