Επιλογή Σελίδας

Θαυμαστά γεγονότα από την ζωή της Εκκλησίας μας

3 Ιαν, 2022 | Ακολουθήστε Μας

Ένα απόγευμα του 1995 ήλθε στην αυλή της Ιεραποστολής στο Κολουέζι ο ιθαγενής Ιερέας μας π. Ιάκωβος με ένα νεαρό ηλικίας περίπου τριάντα ετών, από τον οποίο πληροφορηθήκαμε συνοπτικά τα παρακάτω.

Γεννήθηκε από ρωμαιοκαθολικούς γονείς στο Κολουέζι. Λόγω των σπουδών του, εγκαταστάθηκε στο Λουμπουμπάσι, πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου τριακόσια είκοσι χιλιόμετρα μακριά. Εκεί μπήκε στην ομάδα των πεντηκοστιανών και για τον υπερβολικό του ζήλο έγινε πάστορας όλων των κοινοτήτων της ομάδος αυτής του Λουμπουμπάσι και των περιχώρων.

κολουεζι

Ομαδική βάπτιση στο Κολουέζι του Κονγκό

Μία ημέρα, διαβάζοντας την Καινή Διαθήκη για να ετοιμάσει τα κηρύγματά του, εξεπλάγη, διότι εύρισκε χωρία με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, χωρίς να τα επιτελεί ο ίδιος στην ομάδα που ανήκε. Απορούσε πλέον και ρωτούσε τον εαυτό του, αν αυτή η Κοινότητα που ανήκει είναι η αληθινή. Αν είναι η αληθινή, γιατί δεν έχει τα συγκεκριμένα αυτά Μυστήρια, Θεία Κοινωνία, Χρίσμα, Ιερωσύνη κ.λπ.

Βαθιά προβληματισμένος, έφυγε κρυφά και ήλθε στο Κολουέζι. Ασχολείτο επί δύο χρόνια με κάποιο μικροεμπόριο για το φαγητό της ημέρας και κάθε νύκτα προσευχόταν να του αποκαλύψει ο Θεός την αληθινή Εκκλησία του. Να σημειωθεί εδώ ότι οι προτεστάντες διδάσκουν στους δικούς τους, ότι δεν υπάρχει η πρώτη εκκλησία του Χριστού, διότι χάθηκε οριστικά το 325 μετά Χριστόν.

κολουεζι

Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε…

Μετά από περίπου δύο χρόνια εντόνου προβληματισμού και προσευχών, όπως μου είπε ο ίδιος, ήλθε μία νύκτα στον ύπνο του ένας γέροντας ασπρομάλλης, ρασοντυμένος και του είπε στη γλώσσα σουαχίλι: «Εγώ είμαι ο Άγιος Νικόλαος. Αν θέλεις να σωθείς, να ακολουθήσεις τη δική μου Εκκλησία. Λέγεται Ορθόδοξη». Κατόπιν εξαφανίσθηκε.

Σήμερα ο πρώην μεγάλος πάστορας είναι βαπτισμένος από τότε με το όνομα Νικόλαος και ζει στο Λουμπουμπάσι.

Μία άλλη φορά ήλθε στο χώρο της Ιεραποστολής μας, ο Διευθυντής γιατρός του Νοσοκομείου των μεθοδιστών του Κολουέζι. Παραδόξως ήταν ρωμαιοκαθολικός. Σ’ αυτόν είχε πάει, προ ολίγων ημερών, ο Ιερέας μας ιθαγενής π. Θεόφιλος να μεταφέρει μία γυναίκα, σύζυγο εργάτου μας, προκειμένου να τεκνοποιήσει. Ο π. Θεόφιλος του μίλησε για την Ορθοδοξία και ο Θεός, γνωρίζοντας ότι ο γιατρός είναι ευλαβής και ποθεί ειλικρινά τη σωτηρία του, με ποιόν τρόπο τον εκάλεσε στην Ορθοδοξία;

κολουεζι

Υπαίθριος ομαδικός γάμος στο Κολουέζι

Πολλές νύκτες ο γιατρός άκουγε στον ύπνο του μία φωνή: «Πήγαινε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, πήγαινε στην Ορθόδοξη Εκκλησία». Πράγματι ήλθε ο γιατρός και συνομιλήσαμε. Του έδωσα βιβλία αντιαιρετικά και κατηχητικά. Μετά από λίγους μήνες αυτός, η οικογένειά του και δύο φίλοι του, συνολικά εννέα άτομα βαπτίσθηκαν στην Εκκλησία μας.

Μόνο ο Ορθόδοξος Χριστιανός έχει τη δυνατότητα δια της μετανοίας και της μυστηριακής ζωής να λάβει πλουσίως μέσα του το Άγιο Πνεύμα και εν συνεχεία ν’ αποκτήσει τον Θείο φωτισμό για να μπορεί ν’ αφουγκράζεται μέσα του τα μεγάλα αυτά Μυστήρια της Ορθοδοξίας μας.

Ας αγωνισθούμε, λοιπόν, όλοι εμείς οι Ορθόδοξοι προκειμένου να ζούμε τον Θεό μέσα μας και τότε, με την εν Χριστώ αγάπη μας, καθοδηγούμε και τον ετερόδοξο ή αλλόθρησκο στην Αγία Πίστη και δεν του κλείνουμε την πόρτα, ούτε τον εισαγάγουμε στην Εκκλησία μας από το παράθυρο.

 

Μοναχός Δαμασκηνός Γρηγοριάτης

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Όταν ακτινοβολεί η ελπίδα…

Όταν ακτινοβολεί η ελπίδα…

Είχαν περάσει μήνες ξηρασίας γεμίζοντας ρωγμές, σαν ρυτίδες γερασμένου προσώπου, τους χωμάτινους δρόμους. Τα ζώα εξέρχονταν από τα δάση να βρούνε έστω και μία σταγόνα νερό, για να ξεδιψάσουν. Λίγο πιο μακριά ένα παιδί ξεκινούσε την πολύωρη οδοιπορία του… για την...

Διαβάστε Περισσότερα
Τα θεμέλια της Ορθοδοξίας στην Ταϊβάν και στην Κίνα

Τα θεμέλια της Ορθοδοξίας στην Ταϊβάν και στην Κίνα

Η επιστολή αυτή είναι ένας αδελφικός χαιρετισμός από τα Ορθόδοξα αδέρφια σας στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Ταϊπέι της Ταϊβάν. Μία πυκνοκατοικημένη μητροπολιτική περιοχή αρκετών εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διαρκώς απασχολημένοι, καθώς...

Διαβάστε Περισσότερα
Ήρθα εδώ να υπηρετήσω τον φτωχό αδελφό μας

Ήρθα εδώ να υπηρετήσω τον φτωχό αδελφό μας

Με την Χάρη του Θεού αξιώθηκα να γνωρίσω από κοντά το μεγάλο έργο που η Εκκλησία μας επιτελεί στην Σιέρρα Λεόνε, μία χώρα που σταδιακά ανασυγκροτείται μετά από τον εμφύλιο σπαραγμό που πέρασε. Κατά την ολιγοήμερη παραμονή μου στην Ιεραποστολή έζησα τις δυσκολίες που...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ