Επιλογή Σελίδας

Η εδραίωση του μοναχισμού στην καρδιά του Κονγκό

30 Αυγ, 2022 | Ακολουθήστε Μας

Αγαπητοί αδελφοί, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.

Κατ’ αρχήν, επιτρέψτε μου να ευχηθώ υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γεωργίου Ασλανίδη, ιδρυτού και εμπνευστού της δημιουργίας του Ιεραποστολικού Συνδέσμου ‹‹Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός››.

Στον μακαριστό Γεώργιο οφείλουμε πολλά όλες οι κατά τόπους Ιεραποστολικές Μητροπόλεις της Αφρικής, εξαιρέτως εμείς οι διαδεχθέντες τον μακαριστό και μαρτυρικό Ιεραπόστολο π. Κοσμά Γρηγοριάτη.

Είθε οι ευχές και οι μεσιτείες των δύο κατά σάρκα αδελφών, των αναλωθέντων υπέρ του Ευαγγελισμού των απανταχού εικόνων του Θεού, να κατευθύνουν και εμάς τους ελαχίστους στον αγώνα υπέρ ου ετάχθημεν, κατ’ εντολήν του σεβαστού και μακαριστού Γέροντός μας, Καθηγουμένου Αρχιμ. π. Γεωργίου Καψάνη.

μοναστηρι κολουεζι

Πανοραμική άποψη της Ι. Μονής Αγίων Αποστόλων, των υποστατικών, των κήπων και των εκτροφείων ψαριών

Γνωρίζετε με την Χάρη του Κυρίου μας, το ευγενές όραμα όλων και εξαιρέτως του σεβαστού π. Γεωργίου Κουγιουμτζόγλου (ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα σε όλη την Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας), την δημιουργία Ανδρώας Ιεράς Μονής στο Κολουέζι του Κονγκό.

Το ευγενές αυτό όραμα είναι πλέον πραγματικότητα. Συμπληρώνονται ήδη οκτώ χρόνια, από της εγκαταβιώσεώς μας στην νεοπαγείσα Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων στο χωριό Τσαμπούλα. Γνωρίζουν οι εν Ελλάδι αγωνιζόμενοι φιλομόναχοι αδελφοί μας, κληρικοί και λαϊκοί, μα κυρίως μοναχοί Γέροντες και μοναχές Γερόντισσες τον αγώνα μας από δική τους εμπειρία. Ζητάμε τις ευχές και τις προσευχές όλων σας.

μοναστηρι κολουεζι

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κατάνγκας κ. Μελέτιος με την μοναχική αδελφότητα της Ι. Μονής

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ένα γεγονός από το οποίο επαληθεύθηκε για ακόμη μία φορά η Θεία Σκέπη, αλλά και η προστασία της Παναγίας και των Αγίων Αποστόλων μας.

Τα μεσάνυχτα της 25ης προς 26η Σεπτεμβρίου του 2020, καθώς ετοιμαζόμασταν για την εορτή του μεγάλου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, ακούσαμε μέσα στην ησυχία της νύχτας μία εκκωφαντική έκρηξη, χωρίς να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε από που προερχόταν. Η ταπεινότης μου θεώρησα ότι προερχόταν από την καμπίνα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, όπου ίσως έγινε κάποιο ατύχημα. Πάνω που ήμουν έτοιμος να βγω έξω από το κελλί μου, είδα με τα μάτια μου λάμψεις από εκπυρσοκροτήσεις όπλων. Έτσι, περίμενα την εξέλιξη της δραματικής αυτής κατάστασης αναθέτοντας τα πάντα στον Κύριό μας.

μοναστηρι κολουεζι

Συγκομιδή τομάτας στο αγρόκτημα της Ιεράς Μονής

Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν περίπου είκοσι λεπτά κατά διαστήματα. Υπόψιν ότι λόγω των συχνών κλοπών, την νύχτα έχουμε πάντοτε δύο φύλακες για ασφάλεια. Από θαύμα δεν σκοτώθηκε κανένας, παρ’ όλο που οι σφαίρες πέρασαν δέκα εκατοστά από το κεφάλι του ενός.

Στο διάστημα αυτό ο ένας φύλακας έτρεξε και χτύπησε την καμπάνα της Εκκλησίας. Αυτό εκφόβισε τους ληστές. Βγήκαμε όλοι έξω και χτυπώντας παρατεταμένα και τις δύο καμπάνες, κάναμε τον Όρθρο και στην συνέχεια την Θεία Λειτουργία, αποδίδοντας δόξα στον Παντοδύναμο Τριαδικό Θεό μας που διεφύλαξε το μοναστήρι μας από κάθε κακό.

μοναστηρι κολουεζι

Το πτηνοτροφείο της Ιεράς Μονής

Μετά από δύο με τρεις ημέρες κυκλοφόρησε στην πόλη του Κολουέζι ότι οι Ορθόδοξοι Μοναχοί έχουν πολλούς φύλακες και οι ληστές δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα. Σημειωτέον ότι λίγες ημέρες πριν είχαμε πληροφορηθεί ότι χτύπησαν ένα Καθολικό μοναστήρι καλογραιών, σκοτώνοντας τρεις μοναχές και κλέβοντας ο,τι μπορούσαν.

Φαίνεται ότι οι Δώδεκα και οι Εβδομήκοντα Απόστολοι προστάτεψαν την Ιερά Μονή μας και τους κατεδίωξαν αοράτως. Ας έχει και πάλι δόξα ο Πανάγαθος Κύριός μας που διεφύλαξε το μοναστήρι μας.

Αναφέρω το γεγονός αυτό διότι έτσι όπως διαδραματίστηκε όλη αυτή η κατάσταση, στήριξε όχι μόνο τους μοναχούς και δόκιμους της Μονής μας, που είδαν ζωντανή την Σκέπη του Θεού και την αλήθεια της πίστεώς μας, αλλά και πολύς κόσμος είδε το γεγονός αυτό από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, γιατί έγινε γνωστό αμέσως.

μοναστηρι κολουεζι

Μοναχός της Ι. Μονής στις σταυλικές εγκαταστάσεις 

Με την Χάρη του Κυρίου μας, το μοναστήρι μας έχει γίνει πλέον πόλος έλξης των χριστιανών μας, που έρχονται να εξομολογηθούν και να στηριχθούν πνευματικά, και υλικά ενίοτε.

Επίσης, αρκετοί γηγενείς που αναζητούν την αλήθεια, μας πλησιάζουν και μετά από επαρκή κατήχηση τους βαπτίζουμε. Κατά καιρούς φιλοξενούμε για αρκετό διάστημα ανθρώπους, οι οποίοι καταρτίζονται πνευματικά για να μπορέσουν να στηριχθούν και να γνωρίσουν καλύτερα την πίστη μας.

μοναστηρι κολουεζι

Κάτοικοι της Τσαμπούλα προμηθεύονται νερό από την βρύση της Ιεράς Μονής.

Ένα όραμα, το οποίο μένει να υλοποιήσουμε με την βοήθεια του Θεού, είναι να καταρτιστούν τουλάχιστον δύο μοναχοί στην ελληνική γλώσσα, για να μπορέσουν να επιδοθούν στον τομέα των μεταφράσεων λειτουργικών και πατερικών βιβλίων, κάτι το οποίο λείπει στην τοπική μας Εκκλησία. Φυσικά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την υπεράνθρωπη προσπάθεια και προσφορά του αδελφού της Μονής μας π. Δαμασκηνού Γρηγοριάτη, που είναι άξιος συγχαρητηρίων.

Αδελφοί μας, εύχεσθε να ευοδωθεί αυτή η ταπεινή μας προσπάθεια, αλλά κυρίως να επιτύχουμε την Δεσποτική εντολή: ‹‹Ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγώ ἅγιός  εἰμι›› (Α΄ Πέτρ. 1,16).

 

Με εν Χριστώ αγάπη, ταπεινές ευχές και ευχαριστίες,

 Αρχιμ. Βαρνάβας Γρηγοριάτης

Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίων Αποστόλων Τσαμπούλα

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Ιεραποστολή, ο πραγματικός σκοπός της Εκκλησίας

Ιεραποστολή, ο πραγματικός σκοπός της Εκκλησίας

Λίγες μέρες μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, η σκέψη μας τρέχει στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας του Χριστού στον πλανήτη Γη. Άνθρωποι αγράμματοι και απλοί, χωρίς γνώσεις και περγαμηνές, με μοναδικό τους εφόδιο την επιφοίτηση του...

Διαβάστε Περισσότερα
Γεύση αιωνιότητας στο χωριό Kipamba

Γεύση αιωνιότητας στο χωριό Kipamba

Κάθε φορά που καλείσαι να καταγράψεις ένα θαυμαστό γεγονός από την Εξωτερική Ιεραποστολή στην Αφρικανική Ήπειρο, έρχεσαι αντιμέτωπος με μία πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι το θαύμα. Μπορεί σε εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ακούγεται κάτι το συνηθισμένο,...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Αφρικανός δάσκαλος και η θυσιαστική προσφορά του

Ο Αφρικανός δάσκαλος και η θυσιαστική προσφορά του

Πολλές φορές έχω γράψει για την θυσιαστική και ολοκληρωτική προσφορά των ιθαγενών δασκάλων. Είναι μία προσωπική μαρτυρία μέσα από τις διάφορες επισκέψεις μου σε σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών, που οι συνθήκες διαβίωσης είναι σκληρές και απάνθρωπες. Γι’ αυτό σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ