Επιλογή Σελίδας

Η ορθόδοξη μαρτυρία στο Τουλεάρ της Νοτίου Μαδαγασκάρης

30 Αυγ, 2022 | Τα νέα μας

Σε μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, την Μαδαγασκάρη, εδώ και τρία χρόνια ο Ιεραποστολικός μας Σύνδεσμος συνδράμει το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο της Ιεράς Επισκοπής Τολιάρας.

Με την δική σας συνδρομή κατέστη δυνατή η ανοικοδόμηση των βοηθητικών χώρων (αρχονταρικίου, τράπεζας, κελιών, περίφραξης κ.λπ.) της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και ευελπιστούμε ότι με την χάρη του Θεού σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου.

τουλεαρ

Το καθολικό της Ι. Μονής Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού πριν και κατά την ανέγερση των βοηθητικών χώρων

τουλεαρ

Πρόσφατα, στην ίδια περιοχή, ξεκίνησε και η ανέγερση του Ιερού Ναού των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Σωφρονίου του Έσσεξ.

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, που θα αποτελέσουν την βάση για την διάδοση του κηρύγματος του Ευαγγελίου και την μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην περιοχή, με την παράλληλη ανάπτυξη ιεραποστολικού και κοινωνικού έργου.

Την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Προδρόμου για όλους τους δωρητές, που από το περίσσευμα της αγάπης τους αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή, εκφράζει το παρακάτω κείμενο που μας απέστειλε:    

τουλεαρ

Η εξέλιξη των έργων ανέγερσης του Ιερού Ναού των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Σωφρονίου του Έσσεξ

τουλεαρ

Τους κτήτορες Μονών και Εκκλησιών, Κύριε, ελέησον

1700 χρόνια πριν και η Εκκλησία ασθμαίνουσα βγαίνει από τις κατακόμβες πεπυρωμένη με την θέρμη μίας πίστεως για το πως η Αλήθεια εκτός του κόσμου ήταν απαγορευμένη εντός αυτού. Πρώτη μέριμνα, να κτιστούν Μαρτύρια, λατρευτικά κέντρα πάνω στους τάφους Μαρτύρων. Να ανασάνει η ψυχή και να φωνάξει δίχως φόβο το «Κύριε, ελέησον»! Ταυτόχρονα, άνθρωποι τρέχουν στις ερημιές του κόσμου, βάζουν λίθους τον ένα πάνω στον άλλο, αρχικά άχαρα και εν συνεχεία με τέχνη, και δημιουργούν λίθινες Κιβωτούς σωτηρίας, πλοία αβύθιστα, μονές και ασκηταριά, νυμφώνες ανταμώσεως του μόνου Νυμφίου των καρδιών ημών.

Τα μέσα πενιχρά. Υπήρχε όμως ένα “παγκόσμιο νόμισμα”, το οποίο και σήμερα φτάνει, για να γίνουν τα πάντα στην Εκκλησία. Όποιος δώσει από ένα χαλίκι μέχρι ένα σεντούκι χρυσό, θα πάρει την προσευχή των Πατέρων μέχρι την συντέλεια του κόσμου. Όχι απλώς για όσο διάστημα ζήσουν οι ευεργετημένοι, παρά για όσο θα ακούγεται η Ευχή επί της γης, για όσο δάχτυλα θα γυρίζουν τους κόμπους του μαυροσχοινιού. Υπάρχει, αδελφοί μου, μεγαλύτερη ανταμοιβή; Να σε συντροφεύει στο εδώ και το μετά η ανάσα των μοναχών, μόνο και μόνο γιατί έδωσες κάτι που ποτέ δεν ήταν δικό σου, γιατί έδωσες ο,τι ο Κύριος σου έδωσε. Όποιος πρόλαβε να καταλάβει ότι είμαστε διαχειριστές πραγμάτων που δεν μας ανήκουν σε τούτη την ζωή, ξέρει ότι η επένδυση πρέπει να στοχεύει στο αιώνιο μετά.

τουλεαρ

Ἐπείνασα γάρ καί ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα καί ἐποτίσατέ με… (Ματθ. 25,35)

Και ευχαριστώ τον Θεό, διότι εσείς, τα μέλη, οι φίλοι και δωρητές του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», ζείτε ως επενδυτές Παραδείσου. Στα πρόσωπά σας βλέπω τους κτήτορες της Μονής του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, στον κόπο των χειρών σας τους οικοδόμους της τράπεζας, της κουζίνας, των κελιών και της μάνδρας. Για εσάς και για όποιον άλλον, έστω και με την σκέψη βοήθησε, ως σάλπιγγα ο ιερέας έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης θα ουρλιάζει προς τον Θεό: «Έτι δεόμεθα υπέρ των μακαρίων και αοιδίμων κτητόρων της αγίας Μονής ταύτης» μέχρι την Δευτέρα Έλευση του Χριστού. Για εσάς δύο Άγιοι των ημερών μας θα εύχονται με αγαπητική παρρησία προς τον Ζωοδότη, διότι οικοδομήσατε οίκο προσευχής και λατρείας και βάλατε Αυτούς προστάτες, ούτως ώστε ως Πατέρες να προσέχουν τα μαύρα παιδιά από πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου και ανάγκης.

Μην σας ακούγονται ουτοπικά όλα αυτά. Είμαι βέβαιος ότι ο Όσιος Ιωσήφ, ο Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, ο Όσιος Σωφρόνιος του Έσσεξ, οι Άγιοι Δανιήλ και Εφραίμ από τα Κατουνάκια και όσοι εκ των νεοτέρων κατετάγησαν στις δέλτους της Εκκλησίας μας Άγιοι θα αποκτήσουν τόπο στην Νότιο Μαδαγασκάρη, θα σκεπάζουν κάθε άνθρωπο εν ανάγκη και πολύ περισσότερο κάθε άνθρωπο που βοήθησε έναν μακρινό αδελφό εν ανάγκη.

Εύχομαι, καρδιακώς και διαπύρως, η πρεσβεία πάντων των Αγίων και της Θεοτόκου, να αναβλύζει ως το νερό από το πηγάδι που ως Σύνδεσμος προσφέρατε και δίνει ζωή και ανάπαυση σε χέρια ξερά και στόματα σκασμένα από τον ήλιο της Αφρικής, πλούσιο έλεος εκ των πηγών του Παραδείσου έως ότου αξιωθούμε να διαβούμε την στενή και ταπεινή Του πύλη.

 

Ο πάντοτε ευγνώμων και έσχατος ευχέτης,

 † Ο Τολιάρας & Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ