Επιλογή Σελίδας

Ιεραποστολικοί αγώνες στην Μπουκόμπα

15 Σεπ, 2022 | Τα νέα μας

Ο σεβασμός των τοπικών και εθνικών παραδόσεων της κάθε χώρας αποτελεί την βάση, πάνω στην οποία αναπτύσσεται η Ορθόδοξη Ιεραποστολή και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο και η Εκκλησία του Χριστού. Πηγαίνουμε δηλαδή να κηρύξουμε Χριστό και Ορθοδοξία και όχι την ελληνική η την ρωσική η άλλη εθνική συνείδηση. Συχνά όμως στο ιεραποστολικό πεδίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τον θρησκευτικό φανατισμό των αλλοθρήσκων, τους οποίους πρέπει να χειριζόμαστε διαλλακτικά.

Ένα τέτοιο περιστατικό βιώσαμε πριν από δύο χρόνια στην περιοχή Μουλέμπα, όπου οι Μουσουλμάνοι είχαν καταλάβει παράνομα τον Ορθόδοξο Ιερό Ναό της Παναγίας και παρά τους δικαστικούς αγώνες η επιστροφή του φαινόταν αδύνατη. Ένας από τους εφημερίους, ο π. Πασχάλιος, ανεπιτυχώς είχε προσπαθήσει να πλησιάσει στον Ι. Ναό, από όπου εκδιώχθηκε με απειλές και χειρονομίες.

μπουκομπα

Όταν το θέμα έφτασε στα δικαστήρια, οι απειλές των Μουσουλμάνων εντάθηκαν και είχαν προκαλέσει σε όλους μας φόβο και αγωνία. Απειλούσαν ότι θα γίνει αιματοχυσία και άλλοτε εμφάνιζαν χαρτιά ότι το οικόπεδο είναι δικό τους και άλλοτε συκοφαντούσαν τον ιερέα, ότι εκείνος τους τον είχε πουλήσει, για να πάρει τα χρήματα.

Την υπόθεση ανέλαβε ο ορθόδοξος δικηγόρος κ. Άβελ, τον οποίο συμβουλεύσαμε στην όλη διαδικασία να μην είναι επιθετικός, αλλά συμβιβαστικός. Ήμασταν σταθεροί στο αίτημά μας και παρόλο που δεν είχαμε τίτλους κυριότητος, προβάλαμε ως επιχείρημα την λειτουργία του Ι. Ναού για 22 χρόνια και την συνεχή παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στόχος μας ήταν να μας επιστραφεί τόσο ο Ι. Ναός όσο και το σπίτι του ιερέως. Και τελικά τα καταφέραμε με την Χάρη του Θεού και την «κραταιά προστασία» της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στον συμβιβασμό αφήσαμε το μισό οικόπεδο, αλλά κερδίσαμε τον Ιερό Ναό και την οικία του Ιερέως.

μπουκομπα

Στιγμιότυπο από την λιτανεία της εικόνας της Παναγίας

Επίσης, για την καλύτερη διαποίμανση της Ενορίας τοποθετήσαμε έναν άλλο δραστήριο Ιερέα, τον π. Ελευθέριο Ντουγκούγιε, για να την οργανώσει και να συγκεντρώσει τα διασκορπιμένα πρόβατα, τους χριστιανούς μας. Τελευταία τοποθετήσαμε και έναν δραστήριο κατηχητή, τον Ιωάννη, από την Ενορία του Αγίου Αντύπα Κατόγκο, για να οργανώσει την Ιεραποστολή και να προετοιμάσει τα νέα ζωντανά μέλη της Ενορίας της Παναγίας.

Το γεγονός γιορτάσθηκε με πανυγηρική Θεία Λειτουργία στην μεγάλη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021. Εκείνη την ημέρα συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό όλοι οι Ιερείς και όλες οι Ενορίες της επαρχίας Μουλέμπα.  Ήταν ένα πραγματικό πανηγύρι στον ουρανό και στην γη.

Ευγνώμονες δοξάσαμε τον Κύριο για την αγάπη Του και ευχαριστήσαμε την Κυρία Θεοτόκο για την προστασία της.

μπουκομπα

Αγιασμός κατά την επιστροφή του Ιερού Ναού της Παναγίας

Τα προβλήματα όμως που καθημερινά ανακύπτουν στο ιεραποστολικό πεδίο, δεν σταματούν εδώ, καθώς διαρκώς γινόμαστε μάρτυρες δυσάρεστων και συγκλονιστικών καταστάσεων που αφορούν στην ζωή και την επιβίωση των ανθρώπων.  

Δάκρυσα κυριολεκτικά, όταν από το παράθυρο του Ιερού Ναού του Αγίου Αυγουστίνου Καγκαράμα αντίκρισα δυό παιδιά να πίνουν νερό με τις χούφτες τους μέσα από μια λακούβα.

Το γεγονός αυτό συνέβη κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην περιοχή, η οποία χρησιμοποιεί για τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της μία ταπεινή λασποκαλύβα, που δεν διαθέτει ούτε μία εικόνα, ούτε ένα λατρευτικό αντικείμενο. Το μόνο που θυμίζει εκκλησία είναι το πλινθόκτιστο τέμπλο της. 

μπουκομπα

Ο πλινθόκτιστος Ιερός Ναός του Αγίου Αυγουστίνου Καγκαράμα

Οι χριστιανοί μας μάς υποδέχθηκαν με χαρά και μεγάλο ενθουσιασμό και κατά την συζήτηση που είχαμε διαπιστώσαμε ότι κάτι περιμένουν από εμάς. Δεν τους υποσχεθήκαμε τίποτα. Τελέσαμε μόνο τον Αγιασμό και ποτίσαμε τα διψασμένα παιδιά με το αγιασμένο «νερό του Θεού», μήπως και ξεδιψάσουν απ’ όλα… και από νερό και από Θεό.

Από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συγκρατήσαμε πρωτίστως ένα… ότι χρειάζονται πέντε ώρες για να βρουν καθαρό πόσιμο νερό.

Επιστρέψαμε συγκλονισμένοι αλλά και συνάμα λυπημένοι, γιατί δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε, και αποφασίσαμε να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε αυτούς τους διψασμένους.

μπουκομπα

Κάτοικοι της περιοχής πίνουν νερό μέσα από τις λακούβες

Κι ενώ βρισκόμασταν σε απόγνωση, θυμηθήκαμε ότι με την βοήθεια ορθοδόξων αδελφών από την Αμερική, την Ελλάδα και την Κύπρο η Ιερά Επισκοπή είχε αποκτήσει πριν από λίγα χρόνια δύο γεωτρύπανα. Μάλιστα, η Ενορία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Irvine της Καλιφόρνιας (Η.Π.Α.) καλύπτει όλα τα έξοδα για το προσωπικό και τα ανταλλακτικά των γεωτρήσεων. 

Συναντηθήκαμε επειγόντως με το προσωπικό του συνεργείου και τους μιλήσαμε για την αναγκαιότητα των γεωτρήσεων σε περιοχές που υποφέρουν. Άμεσα καταρτίσθηκε η λίστα των γεωτρήσεων και ήδη το συνεργείο βρίσκεται κοντά στον Άγιο Αυγουστίνο. Αφού τελειώσουν οι γεωτρήσεις, με την βοήθεια του Θεού και την στήριξη των φίλων και δωρητών σας, ευελπιστούμε ότι θα καταστεί δυνατή και η κατασκευή των πρώτων πηγαδιών, από όπου θα προμηθεύονται καθαρό πόσιμο νερό όλοι οι κάτοικοι των περιοχών.

μπουκομπα

Κατήχηση στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Αυγουστίνου Καγκαράμα

Στις εκκλήσεις μας ανταποκρίθηκε πρώτη η Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου Φλώρινας, που μας προμήθευσε με εικόνα του Αγίου Αυγουστίνου και της μητέρας του Αγίας Μόνικας. Οι πρεσβείες τους ας μας σκεπάζουν από κάθε ορατό και αόρατο εχθρό και ας φροντίζουν για «κάθε εγκόσμιο και υπερκόσμιο αγαθό». Αυτή η εικόνα των Αγίων θα είναι η πρώτη που θα κοσμήσει τον ταπεινό Ι. Ναό τους στην Καγκαράμα και σύντομα ελπίζουμε να βρεθούν οι δωρητές και ευεργέτες που θα αναλάβουν την ανέγερσή του.

 

Εκ της Ιεράς Επισκοπής Μπουκόμπα  

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ