Επιλογή Σελίδας

Ο ευαγγελισμός των Αφρικανών αδελφών μας

8 Νοέ, 2022 | Στηρίξτε μας

Με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς των δραστηριοτήτων και των αναγκών της Ιεράς Μητροπόλεως Κανάνγκας και να ζητήσουμε ως επαίτες την στήριξη και την βοήθειά σας με απώτερο σκοπό την εξάπλωση του ευαγγελικού μηνύματος: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος…» (Ματθ. 28,19).

Η Ιερά Μητρόπολη Κανάνγκας, της οποίας ανέλαβα την διαποίμανση με την ενθρόνισή μου από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β  τόν περασμένο Μάρτιο, επιτελεί εδώ και πολλά χρόνια ένα σπουδαίο ιεραποστολικό έργο και αναγνωρισμένα αποτελεί το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Αφρική.

Ο π. Λάζαρος αγιάζει το νερό πριν τις βαπτίσεις.

Ποιμαντική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου κ. Χαρίτωνος στην επαρχία

Οι ανάγκες, ωστόσο, είναι πολλές, καθώς δεν διαθέτουμε σταθερή πηγή εσόδων για να στηρίξουμε τόσο τους ιερείς μας όσο και το ποίμνιο, που με την βοήθεια του Θεού αυξάνεται ημέρα με την ημέρα.

Πολλοί από τους ιερείς της Μητροπόλεως, που χειροτονήθηκαν τα τελευταία χρόνια, διαμένουν με τις οικογένειές τους σε πρόχειρες και φτωχικές καλύβες και τελούν τις ιερές ακολουθίες σε υπόστεγα λόγω έλλειψης ναών. Όταν βρέχει και έχει δυνατούς ανέμους, είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν και για τον λόγο αυτό κάνουμε έκκληση στην αγάπη σας να μας στηρίξετε, για να μπορέσουμε να ανεγείρουμε αξιοπρεπείς ναούς και σε κάθε Ενορία ένα σπίτι για τον εφημέριο.

Ο π. Λάζαρος με τον μοναχό Νικόλαο Γρηγοριάτη

Οι ενορίτες και οι ιερείς φροντίζουν για την κατασκευή πρόχειρων ιερών ναών. 

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, το πόσιμο νερό στα μέρη μας αποτελεί ένα καθημερινό πρόβλημα για τους κατοίκους των πόλεων αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που ζουν στα χωριά, που αναγκάζονται να διασχίζουν πολλά χιλιόμετρα για την εξασφάλιση καθαρού, πόσιμου νερού. Στις περιοχές όπου λειτουργούν Ενορίες, ένα πηγάδι δίπλα στην εκκλησία αποτελεί πραγματικά “ζωοδόχο πηγή” για τους πιστούς και τους περιοίκους.

Η τοπική μας Εκκλησία έχει κερδίσει την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό των συμπολιτών μας με το κοινωνικό της έργο. Έχουμε τα σχολεία μας που θεωρούνται από τα καλύτερα και μάλιστα όλος ο κόσμος επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε αυτά, αλλά αδυνατούμε να τα δεχτούμε λόγω έλλειψης χώρων.

. Ο π. Λάζαρος κατά την επίσκεψη του στις φυλακές του Κολουέζι

Οι ιερές ακολουθίες τελούνται σε καλύβες από καλάμια, άχυρα και μουσαμάδες.

Πριν λίγες ημέρες επισκεφθήκαμε τον νέο κυβερνήτη της επαρχίας, ο οποίος μας ζήτησε να τελέσουμε αγιασμό στο γραφείο του πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Μετά την ακολουθία μας μιλούσε επί ώρες για τα σχολεία μας, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τα εξής: «Σεβασμιώτατε, σας παρακαλώ πολύ να διατηρήσετε το υψηλό επίπεδο της παιδείας σας. Είναι τιμή και ευλογία για μένα να έχω Ορθόδοξη σύζυγο, που πέρασε από τα σχολεία σας, και να ζω την ευλογία του Θεού στο σπίτι μου. Δεν ξέρετε πως νιώθω πραγματικά… Για τον λόγο αυτό ζήτησα από σας να μας ευλογήσετε στην αρχή της θητείας μου. Τα σχολεία σας είναι μεγάλη ευλογία για τον τόπο μας». Εντυπωσιασμένος από τα λόγια αυτά, του απάντησα: «Κύριε πρόεδρε, με την βοήθεια του Θεού και την δική σας στήριξη, θέλουμε να χτίσουμε κι άλλα σχολεία, σε κάθε Ενορία, για να παραδώσουμε στην νέα γενιά ο,τι πολυτιμότερο έχουμε και πρωτίστως την Ορθοδοξία μας».

Ο π. Λάζαρος εν ώρα Θ. Λειτουργίας

Η ευλάβεια των πιστών είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική.

Στις μέρες μας το σύστημα υγείας της χώρας διέρχεται μία δύσκολη φάση. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν. Ο κόσμος υποφέρει και εμείς αδυνατούμε να συνδράμουμε. Κάποτε η ιεραποστολή μας διέθετε ένα Κέντρο Υγείας, που δυστυχώς έκλεισε εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν μία ανάσα ζωής στην περιοχή, διότι εξυπηρετούσε όλο τον κόσμο. Σήμερα αναγκαζόμαστε να τους μεταφέρουμε αλλού και τα έξοδα για την Μητρόπολή μας είναι πολλά.

Σας παρακαλούμε θερμά να μας βοηθήσετε και να μας στηρίξετε οικονομικά, ώστε να αποκτήσουμε μία σύγχρονη Μονάδα Υγείας. Με τόση αγάπη και εμπιστοσύνη που μας έχει ο κόσμος, το ίδρυμα αυτό θα εξυπηρετεί πολυποίκιλα τον κόσμο και θα αποτελέσει μία πηγή εσόδων για την Ιερά Μητρόπολη.

Ο π. Λάζαρος εν ώρα Θ. Λειτουργίας

Κατήχηση σε πρόχειρο ναό από μουσαμάδες και κλαδιά δέντρων

Αγαπητοί μας αδελφοί, σας παρουσιάσαμε συνοπτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τις ανάγκες του ιεραποστολικού μας έργου εδώ στο κέντρο της Αφρικανικής ηπείρου. Ευελπιστούμε στην δική σας αγάπη και στήριξη, ώστε να προαχθεί ο ευαγγελισμός των Αφρικανών αδελφών μας.

Ευχόμαστε ο Κύριος και Θεός μας να ευλογεί τα έργα σας. Εύχεσθε και προσεύχεσθε και για την ταπεινότητά μου, ώστε ο Πανάγαθος δια των πρεσβειών της Παναγίας μας και όλων των Αγίων μας να μου χαρίζει δύναμη και υπομονή στα νέα καθήκοντα που ανέλαβα με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας.

 

† Ο Κανάνγκας Χαρίτων

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης  

Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ