Επιλογή Σελίδας

Το φως της Ορθοδοξίας στο χωριό Κιπάμπα

30 Νοέ, 2022 | Τα νέα μας

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκας, στο χωριό Κιπάμπα, 600 χλμ. μακριά από το Κολουέζι, ζούνε κάποιες άγνωστες υπάρξεις, μακριά  από τα φώτα της δημοσιότητας.

Δεν τους γνωρίζει κανένας, παρά μόνο ο Θεός. Χωρίς κοσμικούς τίτλους, υψηλές θέσεις και αξιώματα μέσα στην κοινωνία. Χωρίς να προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον. Ζούνε απλά και μόνο για να επιβιώσουν, τρώγοντας μία φορά την ημέρα ένα πιάτο φαγητό. Για να μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους «μπουκάρι», για να κρατηθούν στην ζωή.

Εκεί, λοιπόν, ο Θεός έρριξε άγκυρα ελπίδας. Εκεί, στην Ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου ο καλός της εφημέριος, π. Αμφιλόχιος Nkulu, δίνει την δική του μάχη και δεν παραδίδει τα όπλα της πνευματικής ζωής. Αγωνίζεται μέσα σ’ έναν κόσμο, ο οποίος «κείται εν τω πονηρώ…» (Α΄  Ιω. 5,19), και δίνει την δική του μαρτυρία στον Αμπελώνα του Κυρίου, προσπαθώντας να πετύχει τον στόχο του. Την πνευματική, δηλαδή, αναγέννηση και οργάνωση της ενορίας σε διαφόρους τομείς, ώστε η μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας να αυξάνεται και να οδηγεί τους ανθρώπους «εις νομάς σωτηρίους».

κολουεζι

Ομαδικές βαπτίσεις στην λίμνη Kisale

Σε αυτή την Ενορία, παρ’ όλο που οι συνθήκες είναι δύσκολες από πολλές πλευρές και οι λατρευτικές ανάγκες των πιστών τελούνται έξω στο ύπαιθρο, η αγάπη και ο ζήλος για την Εκκλησία είναι έκδηλα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το πλήρωμα της Ενορίας ακολουθεί με εμπιστοσύνη τον καλό του εφημέριο σε όλες τις εκδηλώσεις. 

Ένα γεγονός, το οποίο σημάδεψε την Ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ήταν και οι ομαδικές βαπτίσεις που τελέστηκαν το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022. Ένα πνευματικό πανηγύρι με αποδέκτες τους υποψηφίους προς το βάπτισμα. Διακόσιοι πενήντα πέντε άνθρωποι όλων των ηλικιών, φτωχοί, ρακένδυτοι, μητέρες με παιδιά στην αγκαλιά τους, διανύοντας τον δρόμο προς την λίμνη, όπου θα γίνονταν οι βαπτίσεις, έψελναν και έλεγαν ύμνους και ωδές πνευματικές, δοξολογώντας τον Πανάγαθο Θεό γι’ αυτή την μεγάλη δωρεά που τους χάρισε, ώστε κι αυτοί να μπορέσουν να γευθούν τους καρπούς της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής και να γίνουν μέτοχοι της αιωνίου ζωής.

Όταν έφθασαν στην λίμνη, με πρόσωπα χαμογελαστά, λαμπερά, περίμεναν ο ένας πίσω από τον άλλον, χωρίς να γογγύζουν. Περίμεναν να έρθει η ώρα που θα άκουγαν την φωνή του Ιερέα, ο οποίος θα τους καλούσε να μπουν μέσα στο νερό «βαπτίζων αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. 28, 19).

κολουεζι

Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού…

Η ώρα αυτή ήρθε. Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος προσφέρθηκε στον Γεώργιο, στην Μαρία, στον Μελέτιο, στον Βαρνάβα, στον Θεόφιλο και σε πολλούς άλλους που βαπτίστηκαν. Οι προ ολίγου κατηχούμενοι μεταβάλλονται, αναγεννιούνται σε μία καινή ζωή. Γίνονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί και μάρτυρες όλων αυτών των μοναδικών γεγονότων που βίωσαν: «Και έσεσθέ μοι μάρτυρες εν τε Ιερουσαλήμ και εν πάση τη Ιουδαία και Σαμαρεία και έως εσχάτου της γης» (Πράξ. 1,8).

Καλούνται, πλέον, να μεταμορφωθούν, να αγωνιστούν με την Χάρη του Θεού «τον καλόν αγώνα της πίστεως» (Α΄  Τιμ. 6,12), να μεταφέρουν στους άλλους ανθρώπους «την αλήθεια, την αγάπη, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την καταλλαγή, την εμπειρία του Σταυρού και της Αναστάσεως και την προσδοκία της αιωνιότητος. Ακόμη, να μεταφέρουν ότι η Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της, αλλά προσφέρεται και προορίζεται για όλη την ανθρωπότητα, για την ανύψωση και ανακαίνιση του κόσμου» (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος).

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 12 Ιουνίου 2022, ξεκίνησε ο Όρθρος και έπειτα η Θεία Λειτουργία. Πεντακόσιοι ογδόντα χριστιανοί της ενορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προσήλθαν, για να προσευχηθούν και να κοινωνήσουν το σώμα και το αίμα του Χριστού. Μαζί τους προσήλθαν στην πρώτη τους Θεία Λειτουργία και στην πρώτη συνάντησή τους με τον Χριστό και οι διακόσιοι πενήντα πέντε νεοφώτιστοι. Μία συνάντηση που θα άφηνε το καινό αποτύπωμά της.

κολουεζι

Υπαίθρια Θεία Λειτουργία

Παρ’ όλο που δεν υπάρχει ναός χτιστός, η υπαίθρια πρόχειρη Εκκλησία, που στήθηκε για τις λατρευτικές ανάγκες του ποιμνίου, εξυπηρετούσε. Όλοι μαζί, κλήρος και λαός, «εν ενί στόματι και μια καρδία» προσευχόντουσαν, έψαλλαν και ανέπεμπαν δεήσεις στον Τριαδικό Θεό. Μία εικόνα χίλιες λέξεις. Λέξεις που δεν μπορούν να περιγράψουν με την πένα τα βιώματα και τα συναισθήματα όλων αυτών που συμμετείχαν στην όλη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Ήρθε η ώρα της Θείας Κοινωνίας. Ο ιερέας βγήκε στην Ωραία Πύλη και κάλεσε τους πιστούς να μεταλάβουν την Ζωή μέσα τους και να ενωθούν μαζί Της: «Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε». Μικροί και μεγάλοι, σε μία σειρά, με σεβασμό και φόβο, κοινώνησαν το σώμα και το αίμα του Χριστού. Ιδιαιτέρως, οι νεοφώτιστοι. Η πρώτη τους επαφή με την Θεία Κοινωνία. Η πρώτη τους συμμετοχή στο ποτήριο της Ζωής. Η πρώτη τους πρόγευση της αιωνιότητας.

κολουεζι

Θεία Μετάληψη

Στιγμές μοναδικές που μόνο βιώνονται. Δεν αιχμαλωτίζονται μέσα σε μερικές λέξεις. Ανανεώνουν την σχέση μας με τον Θεό, με τα μυστήρια της Εκκλησίας και με τους συνανθρώπους μας.       

Το γεγονός αυτό ενίσχυσε την πίστη των χριστιανών και πλημμύρισε όλους εμάς με ελπίδα για το μέλλον της τοπικής Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν κλείνεται μέσα σε μικρόκοσμους. Ανοίγεται μέσα στον κόσμο, δείχνει στους ανθρώπους την καθολικότητά της, αποκαλύπτεται σε ψυχές, οι οποίες εναγωνίως ψάχνουν να βρουν την Αλήθεια, που βιώνεται μέσα από την σιωπή και τα μυστήριά Της και όχι από εξωτερικούς παράγοντες.

 

† Ο Κωνσταντιανής Κοσμάς

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ