Επιλογή Σελίδας

Θυρανοίξια της Ι. Μονής Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στην Ιερά Επισκοπή Τολιάρας

20 Ιαν, 2023 | Τα νέα μας

Σε κλίμα έντονης χαράς πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄  τά θυρανοίξια της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στα πλαίσια της τετραήμερης ιεραποστολικής περιοδείας του Μακαριωτάτου στην Ιερά Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης. Εγκαινιάστηκαν τα νέα κελιά, η τραπεζαρία, η κουζίνα, καθώς συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Ι. Μονής.

μαδαγασκαρη

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε και η ρασοευχή της νέας δόκιμης μοναχής που έλαβε το όνομα Γαβριηλία. Ο Μακαριώτατος με λόγους στοργής μίλησε προς την δόκιμη μοναχή νουθετώντας την να βιώνει με αληθινή πίστη την σχέση της με τον Χριστό και την Εκκλησία και να διακονεί με αυταπάρνηση τους αδελφούς της. Επιπλέον, στον λόγο του, εξήρε την σημασία του μοναχισμού, την ανάγκη για ταπείνωση και σωφροσύνη καθώς επίσης τόνισε το πόσο ουσιαστική είναι η περίοδος της δοκιμασίας αλλά και η αυτοσυγκέντρωση και η πολλή προσευχή για την λήψη της τελικής μεγάλης απόφασης, που είναι απόφαση ζωής.

μαδαγασκαρη

Οδοδείκτης και σημείο αναφοράς της αδελφής Γαβριηλίας είναι και η Γερόντισσα από την οποία πήρε και το όνομα. Η Γερόντισσα Γαβριηλία, η γερόντισσα της αγάπης, αναλώθηκε στον ιεραποστολικό Αμπελώνα του Κυρίου. Η αξιόλογη ιεραποστολική της δράση δεν περιορίστηκε μόνο στην Ινδία, αν και εκεί επιτέλεσε το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο έργο της. Η Αφρική όμως υπήρξε αδιαμφισβήτητα και μεμαρτυρημένα τόπος προσφοράς και αγάπης γι’ αυτήν. Για τον λόγο αυτό, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας κ. Πρόδρομος με την ευλογία και την άδεια του Μακαριωτάτου επέλεξε να δοθεί το όνομα αυτό ως σύμβολο και υπόσχεση στην νέα  μοναχή της Ι. Μονής του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή.

μαδαγασκαρη

Είναι κατανοητό το πόσο σπουδαίο ρόλο έρχεται να διαδραματίσει η δημιουργία ενός  μοναστηριού, που θα αποτελέσει εκτός των άλλων, και αναφορά για την τοπική εκκλησία και την ιεραποστολή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα η ιεραποστολική δράση στηρίχθηκε στα μοναστήρια και στους μοναχούς, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, η οποία εκτός από τον μακαριστό Ιεραπόστολο του Ζαΐρ π. Κοσμά Γρηγοριάτη απέστειλε στην Αφρική και την Ασία μία πλειάδα μοναχών για την πρόοδο του ιεραποστολικού έργου.

μαδαγασκαρη

Επιπλέον, η ίδρυση Ιεράς Μονής στην Ι. Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης είναι φυσικό επακόλουθο, καθώς ο επιχώριος επίσκοπος προέρχεται από την μοναχική πολιτεία και μάλιστα από μία ευλογημένη Ιεραποστολική Ιερά Μονή, αυτή των Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος. Παράλληλα, η ιδιαιτέρα πατρίδα του Θεοφιλεστάτου, η ιστορική Σπάρτη, έχει πολιούχο και προστάτη τον Όσιο Νίκωνα τον «Μετανοείτε». Ο μεγάλος αυτός Όσιος είχε τις πνευματικές του ρίζες σε ένα μοναστήρι και στην συνέχεια έγινε ιεραπόστολος μεταξύ των άλλων και στην Κρήτη, την οποία είχε απελευθερώσει ο Νικηφόρος Φωκάς. Το έργο του Οσίου ήταν μεγάλο, κατήχησε και κήρυξε με ιεραποστολικό τρόπο. Αποτέλεσμα και πλούσιος καρπός του έργου του ήταν η αποδοχή του μηνύματος του Ευαγγελίου και η βάπτιση μεγάλου μέρος των κατοίκων και μάλιστα των πιο επιφανών. Στην συνέχεια έδωσε και πάλι πνοή στην τοπική Εκκλησία της Κρήτης, αφού προχώρησε στην ανέγερση Ναών αλλά και στην χειροτονία νέων κληρικών.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στο θέλημα και το σχέδιο του Θεού. Ευχόμαστε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο Δομήτωρ της Εκκλησίας, να ευλογεί το έργο της Ιεράς Επισκοπής μας και να πολλαπλασιάζει τους αγαθούς καρπούς των ιεραποστολικών μας κόπων!

 

Εκ της Ιεράς Επισκοπής

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Ως πολύτιμοι συνεργάτες της ιεραποστολικής μας διακονίας εδώ εις το μακρινό Μαλάουι, θα ενθυμείσθε τους λόγους του μεγάλου Ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Δεν αρκεί να κτίζουμε μόνο Εκκλησίες, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να δημιουργούμε και σχολεία, ούτως ώστε να...

Διαβάστε Περισσότερα
Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ