Επιλογή Σελίδας

Μια κιβωτός της Ορθοδοξίας στην Τανζανία

20 Ιαν, 2023 | Στηρίξτε μας

Το ενδιαφέρον των ιθαγενών της Μπουκόμπα για την Ορθοδοξία ξεκίνησε το 1962. Ένας Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτου, που δραστηριοποιείτο εμπορικά στην περιοχή, μετέδωσε την Ορθοδοξία σε ιθαγενείς που εργάζονταν στην επιχείρησή του.

Μάλιστα, για να είναι πιο έγκυρη η κατήχηση των νεοφωτίστων, κάλεσε από την Ουγκάντα, την μήτρα της Ορθοδοξίας στην Αφρική, τον Αρχιμανδρίτη Θεόδωρο Νανκυάμα. Ο ίδιος ξαναπήγε στην περιοχή το 1963 και τέλεσε τις πρώτες βαπτίσεις στην Κασάμουα της Γκέιτα. Εκεί έγιναν στην συνέχεια πολλές κατηχήσεις, βαπτίσεις και γάμοι. Η Ορθοδοξία ξεκίνησε!

τανζανια

Υπαίθρια κατήχηση

Το 1964 πήγε στην Γκέιτα ο νεοχειροτονημένος τότε Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Πραγματοποίησε κατηχήσεις, βαπτίσεις και φρόντισε ιδιαίτερα για την στήριξη του ξεκινήματος της Αγίας Εκκλησίας μας. Το 1982 ξαναπήγε ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως, στην οποία τότε υπάγονταν η Κένυα, η Ουγκάντα και η Τανζανία. Χειροτόνησε νέους ιερείς, έκτισε ναούς, κατήχησε και νέους χριστιανούς.

Το 2012, στην επέτειο των πενήντα χρόνων από το ξεκίνημα της Ορθοδοξίας στην περιοχή, ο τότε Μητροπολίτης Ιερώνυμος έκτισε τον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας.

τανζανια

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Ευφημίας στην Κασάμουα

Στην πορεία των χρόνων οι χριστιανοί δοκιμάσθηκαν, εγκαταλείφθηκαν και πολεμήθηκαν με αποτέλεσμα να σκορπίσουν. Όταν το 2021 επισκέφθηκα την Γκέιτα, βρήκα μόνο τέσσερεις χριστιανούς. Από τότε ξεκίνησε η προσπάθεια συγκέντρωσης «των διασκορπισμένων». Μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση αποφασίσθηκε να οργανωθεί εκεί ένα Ιεραποστολικό-Κατασκηνωτικό Κέντρο, για να αποτελέσει την κιβωτό των Ορθοδόξων της περιοχής.

Η απόφαση ελήφθη μετά από πολλή προσευχή στην Αγία και το έργο, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

τανζανια

Ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Χρυσόστομος με συνεργάτες του

Μέχρι στιγμής κτίσθηκαν οι τουαλέτες και τώρα ολοκληρώνεται η πτέρυγα με τους κοιτώνες. Η Αγία φώτισε αδελφούς από την Νιγρίτα, τις Σέρρες, την Αρναία και βοήθησαν το ξεκίνημα και την πρόοδο των εργασιών.

Απομένει η ολοκλήρωση της κουζίνας και της τραπεζαρίας και η επίπλωση, για να μπορέσει να φιλοξενήσει «τα πεινασμένα και διψασμένα τέκνα του Θεού» της «πετρώδους και έρημης γης».

τανζανια

Τα έργα ανέγερσης ολοκληρώνονται. 

Το ποσό που απαιτείτο για την ολοκλήρωση των οικοδομικών έργων συγκεντρώθηκε χάρη στην αγάπη φίλων και δωρητών της Ιεράς Επισκοπής. Απαιτούνται πλέον μόνο τα χρήματα για τον εξοπλισμό και την επίπλωση των χώρων, για να καταστεί το Κέντρο λειτουργικό και να αναπαύσει τις κουρασμένες ψυχές, που κοπίασαν μέχρι να βρουν την δροσιά και εκεί πλέον θα ξεδιψάσουν από την πηγή της Κασάμουας, την Αγία Ευφημία μας!

τανζανια

Τα σχέδια ανέγερσης του Ιεραποστολικού-Κατασκηνωτικού Κέντρου

Αυτοί οι χριστιανοί μας έχουν τέτοια πίστη, που και να τους διώχνεις με την αναποδιά σου και τον σκανδαλισμό, με πράξεις και λόγια…δεν φεύγουν! Τους μαγνητίζει μια για πάντα ο μαγνήτης του Αγίου της προσώπου. Τους γλυκαίνει η απαστράπτουσα αίγλη του Αγίου της προσώπου, που είναι το αντιφέγγισμα του παραδείσου!

Αγία του Θεού μεγαλομάρτυς Ευφημία, πρέσβευε υπέρ ημών και των Αφρικανών αδελφών μας!

 

† Ο Μπουκόμπα Χρυσόστομος

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ

Η Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπα απευθύνει έκκληση προς όλους τους φίλους του Ιεραποστολικού Συνδέσμου να ενισχύσουν την ανάγκη αγοράς 40 κολυμβηθρών για τις βαπτίσεις που τελούνται στις ενορίες της. Το κόστος για κάθε κολυμβήθρα ενέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ. Ευχόμαστε ο Θεός να αναδείξει άμεσα δωρητές, που με αγαπητική διάθεση θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα αυτό.

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης  

Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ