Επιλογή Σελίδας

Η Ορθοδοξία στη Σιέρρα Λεόνε

15 Δεκ, 2020 | Τα νέα μας

Η Σιέρρα Λεόνε είναι μια σχετικά μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής με έκταση όση σχεδόν η μισή Ελλάδα (71.740 τ.χλμ.) και πληθυσμό 6.625.000 κατοίκους, οι οποίοι είναι κατά πλειοψηφία μουσουλμάνοι (78,6%), ενώ οι διαφόρων ομολογιών χριστιανοί (κυρίως προτεστάντες) αποτελούν το 20,8% του πληθυσμού. Ήταν παλιά βρετανική αποικία, που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1961 και έχει ως επίσημη γλώσσα την Αγγλική, ενώ ευρέως χρησιμοποιείται από τους ποικίλων φυλετικών ομάδων κατοίκους η Κρίο, η γλώσσα των απελεύθερων σκλάβων της Αμερικής, που μεταφέρθηκαν από τους Άγγλους στα τέλη του 18ου αιώνα στην περιοχή της πρωτεύουσας Φρητάουν, η οποία σήμερα αριθμεί 1.202.000 κατοίκους.

Η χώρα είναι από τις φτωχότερες στον πλανήτη Ο Χριστιανισμός έφθασε στην Δυτική Αφρική πολύ αργά, στα τέλη του 18ου αιώνα μέσω απελεύθερων σκλάβων από την Αμερική. Τον 19ο αιώνα δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή Προτεστάντες και Ρωμαιοκαθολικοί ιεραπόστολοι, ενώ η Ορθοδοξία έκανε την εμφάνισή της πολύ αργότερα, τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, με τις πρώτες ιεραποστολικές προσπάθειες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η παραγκούπολη Κρου Μπέι από ψηλά
Το 1997 ιδρύθηκε η Ι. Επισκοπή Γκάνας με δικαιοδοσία σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης και της Σιέρρα Λεόνε. Ωστόσο, ο σκληρός, αιματηρός εμφύλιος πόλεμος, που ξεκίνησε την 23-3-1991 με υποκινούμενη από τον τότε πρόεδρο της γειτονικής Λιβερίας Τσάρλς Τέιλορ εισβολή ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας για τον έλεγχο των πλούσιων αδαμαντορυχείων της, κατέστησε απαγορευτική οποιαδήποτε ιεραποστολική δράση στην σπαρασσόμενη Σιέρρα Λεόνε. Τελειώνοντας ο πόλεμος την 18-1-2002 άφησε πίσω του την χώρα εντελώς κατεστραμμένη, με 50.000 νεκρούς και 4.000-10.000 φρικτά ακρωτηριασμένα θύματα.

Έξι χρόνια ακριβώς μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, στα τέλη Ιανουαρίου 2008, φθάνει στην Σιέρρα Λεόνε ο ομογενής από την Αυστραλία Ιεραπόστολος π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος ερχόμενος από την Κένυα στην Ανατολική Αφρική, όπου είχε δραστηριοποιηθεί ιεραποστολικά από το 2000. Από την πρώτη στιγμή συνειδητοποίησε τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η χώρα. Η ρημαγμένη οικονομία της και το διαλυμένο εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατούσαν να στηρίξουν τους εξαθλιωμένους κατοίκους, που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα επιβιώσεως.

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση αναλαμβάνει την στέγαση και την σίτιση δεκάδων άστεγων οικογενειών αναπήρων του εμφυλίου και της μάστιγας της πολυομυελίτιδος σε οικόπεδο που παραχωρείται στην Ιεραποστολή στην πόλη Βατερλώ (Γουότερλου) 33 χλμ. νοτιανατολικά της πρωτεύουσας. Η 60.000 κατοίκων πόλη φέρει το όνομα της περιώνυμης πόλεως του Βελγίου, κοντά στην οποία την 18-6-1815 ηττήθηκε ο στρατός του Ναπολέοντα από τις συνασπισμένες υπό τους Βρετανούς δυνάμεις. Με δωρεές από το εξωτερικό κτίζει στο παραχωρημένο οικόπεδο αυτόνομα οικήματα για την στέγαση των αναπήρων με τις οικογένειές τους. Καλύπτει κάθε ανάγκη τους δίνοντάς τους συγχρόνως τα εφόδια για να μπορέσουν σταδιακά να αυτονομηθούν σε δικά τους σπίτια. Συγχρόνως συγκροτεί με πρόχειρα μέσα υποτυπώδες σχολείο για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών της περιοχής.

Η εικόνα του Χριστού έμεινε αλώβητη από την φωτιά
Το ιατρείο στην πόλη Βατερλώ

Εν τω μεταξύ την 6-10-2009 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναβιβάζει την Ι. Επισκοπή Γκάνας σε Μητρόπολη ως Ι. Μητρόπολη Άκκρας και την 7-10-2010 ιδρύει την Ι. Επισκοπή Σιέρρα Λεόνε, η οποία την 21-11-2012 αναβιβάζεται σε Ι. Μητρόπολη Γουινέας με πρώτο ποιμενάρχη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο.

Έκτοτε η επί σχεδόν δεκατρία έτη συνεχής διακονία του πατρός Θεμιστοκλή στην πολύπαθη Σιέρρα Λεόνε έχει φέρει με την χάρη του Θεού θεαματικά αποτελέσματα. Η έμπρακτη, ανιδιοτελής, συγχωρητική και εν πολλοίς θυσιαστική αγάπη με την οποία περιέβαλε τους πονεμένους και ενίοτε θυμωμένους από τον εξαθλιωμένο βίο τους Αφρικανούς αδελφούς μας, έθεσε στέρεα βάση για την εδραίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία φέρει το τιμητικό προσωνύμιο «Εκκλησία της συγχωρήσεως», δηλωτικό του γνήσιου ορθόδοξου πνεύματος που καλλιεργεί.

Η τοπική Εκκλησία αριθμεί πλέον των 3.000 πιστών και συγκροτείται προσώρας από τρεις Ενορίες, δύο στην πρωτεύουσα και μία στην πόλη Γουότερλου.

Η έδρα της ιεραποστολής στην περιοχή Τάουερ Χιλ της πρωτεύουσας Φρητάουν
Η έδρα της Ιεραποστολής βρίσκεται σε ένα κτηριακό συγκρότημα στο κέντρο της πρωτεύουσας Φρητάουν, στην περιοχή Τάουερ Χιλ. Εκτός από τα γραφεία και τους εξαιρετικά λιτούς χώρους ενδιαιτήσεως του πατρός Θεμιστοκλή και της αδελφής του διακόνισσας Μαρίας, καθώς και των δωματίων φιλοξενίας των εθελοντών, στον χώρο δεσπόζει το Ορθόδοξο Χριστιανικό Παιδαγωγικό Κολέγιο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και αποτελεί χορηγία τεσσάρων αδελφών ιατρών, φίλων του Ιεραποστολικού Συνδέσμου. Το τριετές πρόγραμμα σπουδών, που χορηγεί δίπλωμα παιδαγωγικής καταρτίσεως στην διδασκαλία παιδιών πρώιμης παιδικής ηλικίας, παρακολουθούν ετησίως περίπου 160 φοιτητές. Το κολέγιο διαθέτει δωδεκαμελή όμιλο καθηγητών και την μεγαλύτερη στην Δυτική Αφρική βιβλιοθήκη με 60.000 τόμους.

Τις λατρευτικές ανάγκες της Ενορίας καλύπτει ο Ι. Nαός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κατασκευασμένος επίσης με χορηγία των τεσσάρων αδελφών ιατρών, ενώ το συγκρότημα διαθέτει κλινική και σύγχρονο ευρωπαϊκών προδιαγραφών νεόδμητο νηπιαγωγείο, η λειτουργία του οποίου θα συνεισφέρει στο κόστος λειτουργίας των υπόλοιπων έργων της Ιεραποστολής.

Η Ενορία διαθέτει μια μικρή αλλά δραστήρια Ορθόδοξη Αδελφότητα Νέων, 25 περίπου νέων αγοριών και κοριτσιών 12-23 ετών, υπό την πνευματική καθοδήγηση του πατρός Βάιου

Τέλεση του Μυστηρίου του γάμου στον Ι. Ναό Αγίων Ελευθερίου και Γεωργίου
Η Ενορία των Αγίων Ελευθερίου και Γεωργίου στη συνοικία της Αναλήψεως στο κέντρο επίσης της πρωτεύουσας είναι η παλαιότερη της Ιεραποστολής. Μέσα στον περίβολο δεσπόζει ο ομώνυμος Kαθεδρικός Nαός, ο μεγαλύτερος της Ιεραποστολής. Σ’ αυτόν τέλεσε την 24η Φεβρουαρίου 2012 την πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β κατά την τότε πρώτη πατριαρχική επίσκεψη στο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο.

Εντός του τεράστιου περιβόλου και απέναντι από τον Ναό υψώνεται το επιβλητικό Φαλδάμειο, ένα νεόδμητο διώροφο σχολείο δεκαέξι αιθουσών, κτισμένο με χορηγία της κ. Παναγιώτας Φαλδαμή στη μνήμη του συζύγου της Στυλιανού Φαλδαμή με μεσολάβηση της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, το οποίο εγκαινίασε την ίδια μέρα ο Μακαριώτατος. Το κτήριο πρόκειται σύντομα να στεγάσει το μεγάλο δημόσιο Δημοτικό και Γυμνάσιο, που έχει παραχωρήσει η κυβέρνηση στην Ιεραποστολή, το οποίο προσωρινά λειτουργεί σε ένα παλιό κτήριο εντός του περιβόλου.

Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται και οι δραστηριότητες της Ορθόδοξης Αδελφότητας Νέων, μιας ομάδας 40 περίπου νέων πολύ ενεργών και πολλά υποσχόμενων αγοριών και κοριτσιών 12–23 ετών υπό την πνευματική καθοδήγηση του πατρός Πατρικίου Ντην.

Η τρίτη ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος βρίσκεται στην πόλη Γουότερλου. Ο Ναός και όλα τα ιεραποστολικά έργα διατάσσονται μέσα σε ένα οργανωμένο μεγάλο συγκρότημα πάνω στον κεντρικό δρόμο.

Προετοιμασία για τη βάπτιση στον Ι.Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίου Μωυσή του Αιθίοπος στην Πόλη Βατερλώ
Μέσα στον μεγάλο περίβολο κομβική θέση δεξιά της εισόδου έχει ο ομώνυμος Ναός, χορηγία επίσης της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Καθημερινά τελούνται σε αυτόν οι ακολουθίες του όρθρου και του εσπερινού για τους 600 και πλέον μαθητές των σχολείων της Ιεραποστολής και κάθε Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία παρατίθεται ζεστό γεύμα για όλους τους εκκλησιαζόμενους στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία διαθέτει και κουζίνα, όπου ετοιμάζεται σε καθημερινή βάση το φαγητό των μαθητών και των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων του συγκροτήματος. Δίπλα του βρίσκεται το μαρμάρινο Βαπτιστήριο, όπου τελούνται όλες οι βαπτίσεις των κατηχουμένων. Η ένταξη στην ορθόδοξη Εκκλησία δεν γίνεται μαζικά και πρόχειρα, αλλά μετά από μακρά περίοδο κατηχήσεως και εφόσον διαγνωστεί ότι αποτελεί συνειδητή απόφαση του κατηχουμένου.

Ο πατήρ Θεμιστοκλής, αντιλαμβανόμενος λόγω και της ευρυτάτης παιδείας του την καθοριστική σημασία της εκπαιδεύσεως για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της Αφρικής, από την πρώτη στιγμή δίνει έμφαση σε αυτόν τον τομέα. Με χορηγίες Ελλήνων ευεργετών ιδρύει υποδειγματικό Ορθόδοξο Νηπιαγωγείο και υπερσύγχρονο Ορθόδοξο Δημοτικό Σχολείο, όπου φοιτούν αντίστοιχα 80 και 520 παιδιά της κοινότητας, τα οποία απολαμβάνουν δωρεάν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, καθημερινή σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κλινική της Αγίας Μαγδαληνής και της Αγίας Ολυμπίας από ντόπιες νοσηλεύτριες και από εθελοντές ιατρούς από το εξωτερικό. Η Ιεραποστολή ανακουφίζει τους πάμπτωχους γονείς καλύπτοντας ουσιαστικά πλήρως όλες τις ανάγκες των μαθητών.

Την πνευματική καθοδήγηση των 40 περίπου νέων της τοπικής Ορθόδοξης Αδελφότητας Νέων έχουν αναλάβει δύο ντόπιοι ιερείς, ο πατήρ Νεκτάριος και ο πατήρ Αλέξανδρος.

Διακαής πόθος του πατρός Θεμιστοκλή αποτελεί, όποτε ο δωρεοδότης Κύριος ευδοκήσει, η ανέγερση από την Ιεραποστολή ενός κτηρίου για την φιλοξενία ενός λυκείου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες παιδιά από την τρυφερή ηλικία του νηπιαγωγείου έως και την αποφοίτησή τους από το λύκειο θα γαλουχούνται στα νάματα της ορθοδόξου παραδόσεως και θα αποτελούν το στέρεο μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην χώρα. Γένοιτο!

Ξεχωριστή θέση στο όλο φιλανθρωπικό έργο της Ιεραποστολής αποτελεί το εκπληκτικού επιπέδου Ορφανοτροφείο του Αγίου Ιακώβου, όπου φιλοξενούνται 16 βαπτισμένα ορφανά από την επιδημία του Έμπολα μικρά παιδιά (8 αγόρια και 8 κορίτσια), τα οποία φροντίζουν κατά το σύστημα των Χωριών SOS δύο μητέρες, που μένουν συνεχώς μαζί τους. Σε διπλανό χώρο ήδη ανεγείρεται και δεύτερο ορφανοτροφείο.

Σε ένα μικρό τμήμα του συγκροτήματος, τέλος, φιλοξενούνται μερικές οικογένειες αναπήρων, οι οποίες συντηρούνται από την Ιεραποστολή και συγχρόνως στηρίζονται να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες, ώστε σιγά σιγά να δυνηθούν να αυτονομηθούν οικονομικά στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Δεκάδες οικογένειες αναπήρων έχουν έως τώρα στηριχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, έργο της Ιεραποστολής αυτή την περίοδο, πέρα από όλα τα παραπάνω, είναι η υπό διαμόρφωση νέα Ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου γύρω από το νεόδμητο ομώνυμο δημοτικό σχολείο στην παραγκούπολη Κρου Μπέι στην πρωτεύουσα Φρητάουν, για το οποίο έγινε διεξοδική αναφορά στο περιοδικό πριν από έναν χρόνο.

Το εν λόγω σχολείο ανεγέρθηκε σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη με την οικονομική συνεισφορά εκατοντάδων Ελλήνων δωρητών και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αφενός της τεράστιας δύναμης που έχει ο ταπεινός οβολός του καθενός μας, όταν δίνεται με αγάπη (φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι, λέει ο λαός μας) και αφετέρου της αφειδώλευτης χάρης που πλουσιοπάροχα δίνει ο Κύριός μας σε κάθε έργο που γίνεται ανιδιοτελώς για την ανακούφιση των πασχόντων αδελφών μας.

Το σχολείο έχει 13 αίθουσες σε δύο ορόφους για 300 περίπου μαθητές. Διαθέτει τάξη νηπιαγωγείου και γραφείο διδασκόντων. Στα νότια εκτείνεται ευρύ προαύλιο, που θα διαμορφωθεί σε δεύτερη φάση, και στα δυτικά θα ανεγερθεί η Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην οποία οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ελεύθερα την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση.

Το νεόδμητο σχολείο στην παραγκούπολη Κρου Μπέι της πρωτεύουσας Φρητάουν
Στον χώρο επίσης έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες υγιεινής πέντε σύγχρονες τουαλέτες. Αν αναλογιστούμε ότι πουθενά στον συνοικισμό δεν υπάρχει ασφαλής τουαλέτα, αντιλαμβανόμαστε την τεράστια σημασία τους για την υγεία των μαθητών. Αναλημματικός τοίχος ύψους 1,5 μ. κατά μήκος του ποταμού που διασχίζει την παραγκούπολη προστατεύει το σχολικό συγκρότημα από τις καταστροφικές υπερχειλίσεις κάθε εποχή των βροχών (Μάιο έως Οκτώβριο), ενώ η επιδιόρθωση και η ριζική αναμόρφωση, με χορηγία της κ. Απαλάκη από την Αθήνα, της ημικατεστραμμένης γέφυρας του ποταμού ήδη έχει σώσει πολλές ζωές από τον κίνδυνο πνιγμού.

Το έργο έχει ήδη προξενήσει τον θαυμασμό όλων, προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση και προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην χώρα. Ήδη πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να γνωρίσουν την Ορθοδοξία, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Όπως μας πληροφορεί ο πατήρ Θεμιστοκλής, όταν βρεθούν χορηγοί για να κτιστεί η Εκκλησία του Ευαγγελισμού δίπλα στο σχολείο, όλοι στον συνοικισμό θα γίνουν ορθόδοξοι. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Daniel Salima Salisu, το δεκατριάχρονο ορφανό από πατέρα αγόρι, από οικογένεια Βαπτιστών προτεσταντών, που προκαλούσε τις συνειδήσεις μας με το βλέμμα του στο εξώφυλλο του τεύχους 118. Όπως δήλωσε πρόσφατα, θέλει πολύ να γνωρίσει την Ορθοδοξία.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η ορθόδοξη Ιεραποστολή παρέχει τακτικά τρόφιμα στην Σχολή Τυφλών εγκαταλελειμένων παιδιών στην πρωτεύουσα, παρέχει πλήρη οικονομική στήριξη σε τρεις φερέλπιδες νέους που θα στελεχώσουν την Ιεραποστολή (τον Στέφανο Κόντε, τον Αλέξανδρο Τουράυ και τον Μωυσή Σεσάυ) και παρέχει 100 περίπου υποτροφίες σε μαθητές και φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων καλύπτοντας όλα τα έξοδα για την φοίτησή τους.

Την συνεχή πνευματική καθοδήγηση των πιστών έχει υπό την εποπτεία και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεωργίου ο πατήρ Θεμιστοκλής, ο οποίος με τα εμπνευσμένα κηρύγματά του μεταφέρει την ορθόδοξη πνευματικότητα στους Αφρικανούς αδελφούς μας, συνεπικουρούμενος από την δασκάλα αδελφή του διακόνισσα Μαρία Αδαμοπούλου, την μάνα κυριολεκτικά της Ιεραποστολής, και τους εννέα ντόπιους κληρικούς (7 ιερείς και 2 διακόνους), που έχει προσεκτικά επιλέξει να διακονούν μαζί του το σταυρωμένο σώμα του Κυρίου μας στην πολύπαθη και υπερβολικά πονεμένη Σιέρρα Λεόνε. Καρπός αυτών των άοκνων προσπαθειών αποτελεί η μικρή ακόμη, αλλά δυναμική κοινότητα των 3.000 περίπου ορθόδοξων βαπτισμένων χριστιανών, μεταξύ των οποίων δύο έχουν ήδη εκφράσει τον πόθο τους να γίνουν μοναχοί, σε μια χώρα με μηδενική μοναστική παράδοση.

Τα αδέλφια μας στην Σιέρρα Λεόνε προσεύχονται για μας με απέραντη ευγνωμοσύνη, που σπάνια συναντάς στον δυτικό κόσμο. Ας αφήσουμε τις καρδιές μας ανοικτές να αφουγκραστούν τον πόνο, τις προσευχές και την αγάπη τους ευχόμενοι ο πανάγαθος Θεός να οδηγεί τα βήματά τους προς την μόνη Αλήθεια, τον Χριστό.

Ι. Περράκης

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Οι ανάγκες των αδελφών μας στην Τανζανία

Οι ανάγκες των αδελφών μας στην Τανζανία

«Η Αφρική είναι ένα μεγάλο στομάχι, που πρώτα πρέπει να το χορτάσεις και μετά να του μιλήσεις για τον Θεό»! Με αυτά τα λόγια ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος εκφράζει τα συναισθήματά του και τις εμπειρίες τις οποίες αποκόμισε κατά την εικοσάχρονη...

Διαβάστε Περισσότερα
Έκκληση στα φιλάνθρωπα αισθήματά σας

Έκκληση στα φιλάνθρωπα αισθήματά σας

Με πολλή χαρά και ευγνωμοσύνη επικοινωνούμε μαζί σας, για να σας καταστήσουμε κοινωνούς ελαχίστου μέρους των πολλών αναγκών της ιεραποστολικής μας διακονίας. Αδελφοί μου, «επιλήψει με ο χρόνος» να σας γνωρίσω τους αγώνες και τις αγωνίες της ταπεινότητάς μου για την...

Διαβάστε Περισσότερα
Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Ως πολύτιμοι συνεργάτες της ιεραποστολικής μας διακονίας εδώ εις το μακρινό Μαλάουι, θα ενθυμείσθε τους λόγους του μεγάλου Ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Δεν αρκεί να κτίζουμε μόνο Εκκλησίες, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να δημιουργούμε και σχολεία, ούτως ώστε να...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ