Επιλογή Σελίδας

Το Άγιο Δωδεκαήμερο στην καρδιά του Κονγκό

10 Ιαν, 2021 | Τα νέα μας

Κάθε φορά που καλείσαι να μεταφέρεις στο χαρτί γεγονότα που βιώνεις για την ζωή των ανθρώπων εδώ στο Κολουέζι του Κονγκό, η σκέψη σου αυτομάτως επιστρέφει στο παρελθόν. Σε ανθρώπους που έζησαν στο ξεκίνημα της ιεραποστολής. Η ύπαρξή τους συνδέεται με το σήμερα και θα συνεχίζει να συνδέεται έως της συντελείας των αιώνων. Το πέρασμα, ο αγώνας και η θυσία τους είναι η ιερά παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για την διάδοση του Ευαγγελίου.

Με αυτές τις ταπεινές σκέψεις, θα ήθελα να σας μεταφέρω νοερώς και να σας κάνω κοινωνούς της ζωής και των συναισθημάτων μας. Να εναποθέσω στην καρδιά σας πτυχές γεγονότων του Αγίου Δωδεκαημέρου από τα Χριστούγεννα έως και τα Θεοφάνια που εορτάσαμε πριν λίγες, παρόλο που η πανδημία του covid-19 φτωχαίνει τον πλανήτη με παράπλευρες απώλειες σε όλα τα επίπεδα. Στιγμές μοναδικές, στιγμές ζωηφόρες που ανανεώνουν την ύπαρξή μας και μας αναγεννάνε πνευματικά, γιατί εδώ στην εσχατιά της Αφρικής, στο μακρινό Κονγκό, αργά βαδίζει ο Χριστός.

Έτσι, λοιπόν, εορτάσαμε με Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κατάνγκα κ.Μελέτιο το Άγιο Δωδεκαήμερο. Εδώ που η φτώχεια, τα οικονομικά προβλήματα, η ανεργία και το πλήθος ασθενειών και η εξαθλίωση δυσχεραίνουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι δυσκολίες, όμως, αυτές δεν μας στέρησαν τη χαρά όλων αυτών των εορτών. Βιώσαμε τη Γέννηση του Χριστού, την Περιτομή και τα Άγια Θεοφάνια.

Οι Εκκλησίες γέμισαν από ανθρώπινες υπάρξεις, από πρόσωπα χαμογελαστά, τα οποία ‘’εν ενί στόματι και μιά καρδία’’ δοξολογούσαν τον Τριαδικό Θεό. Πρόσωπα που παρ’ όλες τις ελλείψεις υλικών αγαθών, δεν στερήθηκαν οι ψυχές τους από την παρουσία του Θεού. Ήταν γεμάτες οι ψυχές τους από την Θεία Χάρη. Αυτό το έβλεπες και το αισθανόσουν. Αυτή η χαρά δεν είχε εξωτερικά στολίδια, όπως οι στολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων, των δρόμων και των συνοικιών. Αισθανόσουν μία εσωτερική πληροφορία άνωθεν για τον κάθε αδελφό που συναντούσες και κοινωνούσες ευχαριστιακά.

Εδώ, οι πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες μπάλες και τα πολύχρωμα λαμπάκια δίνουν τη θέση τους σε λίγα τρόφιμα (μπουκάρι, χόρτα, φασόλια, ψάρια κ.α.), με πολύχρωμο περιτύλιγμα, για να μπορέσουν να στολίσουν το εορταστικό τραπέζι οι γονείς τρέφοντας τις πολυάριθμες οικογένειές τους. Οι φαντασμαγορικοί στολισμοί δεν έχουν θέση σε κοινωνίες όπου ο σύγχρονος πολιτισμός εθελοτυφλεί στην δυστυχία των ανθρώπων και ‘’πλουτίζουν υπαρξιακά‘’ θεοποιώντας το εγώ τους.

Διανομή τροφίμων σε ενδεείς

Έτσι, λοιπόν, η Ιερά Μητρόπολη με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, αλλά ιδιαιτέρως τις παραμονές των Χριστουγέννων, μοίρασε σε 200 οικογένειες τρόφιμα, στους εργάτες της Μητροπόλεως, στους ιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου και στους ανθρώπους που εργάζονται στις δύο φάρμες, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να εξασφαλίσουν λίγη τροφή για τις μέρες των εορτών.

Οι δραστηριότητες δεν σταμάτησαν μόνο στην διανομή τροφίμων, αλλά και σε επισκέψεις (3) τριών νοσοκομείων, στο κατάστημα φυλακών στο Κολουέζι με (700) επτακόσιους κρατουμένους, κάνοντας πράξη το λόγο του Ευαγγελίου: «ησθένησα, και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με…» (Ματθ. 25, 36).

Ανήμερα Χριστουγέννων, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ.Μελετίου, στον Ι. Ναό του Αγ. Νικολάου στο Κολουέζι. Η χαρά, όπως προαναφέραμε, ήταν έκδηλη. Τα πρόσωπα των χριστιανών έλαμπαν από χαρά, υποδεχόμενα μέσα στη φάτνη της καρδιάς τους τον Γεννηθέντα Χριστό. Οι ψυχές τους, πλημμυρισμένες από την Θεία Χάρη, σηματοδοτούσαν την δική τους εν Χριστώ αναγέννηση, η οποία άλλαξε ριζικά την ύπαρξή τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων με την βοήθεια των μοναζουσών από την Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, παρουσίασαν μία ωραία χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, προσαρμοσμένη σύμφωνα με τις παραδόσεις και τα έθιμα από την φυλή Κατσιόκουε.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις του Αγίου Δωδεκαημέρου συνεχίστηκαν την 1η Ιανουαρίου στο ξεκίνημα του νέου έτους. Τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία επί το νέον έτος.

Το εκκλησίασμα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Επίσκοπος μαζί με τον Ιερό Κλήρο και τους ευσεβείς χριστιανούς μετέβησαν στην Ιερά Μητρόπολη, όπου ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα και ευχήθηκε για το νέον έτος σε όλους τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια, τα παιδιά του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου και η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου έψαλλαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα μαζί με εκκλησιαστικούς ύμνους.

Τα παιδιά της χορωδίας της Ιεραποστολής
Τα παιδιά της χορωδίας της Ιεραποστολής

Έπειτα ο Σεβασμιώτατος μοίρασε πιστοποιητικά Ελληνομάθειας του έτους 2019 στους συμμετέχοντες στις εξετάσεις των μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας. Είναι σταθμοί πνευματικού ανεφοδιασμού οι μέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου, γιατί μας εμπνέουν, μας διδάσκουν, μας γεμίζουν χαρά και νοηματοδοτούν την πορεία της ζωής μας, η οποία πολλές φορές λόγω προβλημάτων μας οδηγεί στη λήθη.

Τα παιδιά της χορωδίας της Ιεραποστολής

Συνεχίζοντας την αναφορά μας για το Άγιο Δωδεκαήμερο, θα ήταν παράλειψή μας να μην κάνουμε μία μικρή αναφορά στο μυστήριο του βαπτίσματος που τελέστηκε το Σάββατο, 2 Ιανουαρίου. Μέρα πανηγύρεως, μέρα ευφρόσυνη και έντονων πνευματικών συναισθημάτων. Και πώς να μην είναι εξάλλου, όταν βλέπεις ανθρώπους που ζούσαν στο σκοτάδι, στο δικό τους μυστικό κόσμο της απόλυτης νέκρωσης και στο απόλυτο κενό, να βρίσκονται ξαφνικά στον κόσμο του φωτός, στον κόσμο της Αλήθειας.

Τα παιδιά της χορωδίας της Ιεραποστολής
Οι μητέρες με τα παιδιά τους πριν την βάπτιση

Άκουγες την κραυγή της αναζήτησής τους, όπως ο παραλυτικός του Ευαγγελίου: «Άνθρωπον ουκ έχω…», (Ιωάν. 5, 7). Αναζητούσαν κάποιον να τους ακούσει, για να ακουμπήσουν επάνω του. Και όμως, το θαύμα έγινε. Πέρασε από δίπλα τους ο Χριστός, δεν προσπέρασε, αλλά σταμάτησε. Άκουσε την κραυγή τους και ακούμπησε πάνω στην ψυχή τους κάνοντας το θαύμα. Μία νέα ζωή πλέον ξεκινάει γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Εξάλλου, όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη σωτηρία και όχι μόνο μία κάστα ανθρώπων.

Τα παιδιά της χορωδίας της Ιεραποστολής

Έτσι, λοιπόν, (325) τριακόσιοι εικοσιπέντε νεοφώτιστοι προσήλθαν στο μυστήριο του βαπτίσματος, προετοιμασμένοι από τους ιερείς και τους κατηχητές τους μήνες πριν. Η κολυμβήθρα του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου έγινε για όλες αυτές τις ψυχές η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Εισήλθαν κενοί στο αγιασμένο νερό και εξήλθαν καινοί, αναγεννημένοι από την Θεία Χάρη. Είδαν το φώς το αληθινόν, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον…(Ευχή Ά ώρας) να σβήνει τα σκοτάδια και να αναγεννάει τις νεκρωμένες ψυχές τους.

Τα παιδιά της χορωδίας της Ιεραποστολής

Μετά τις ομαδικές βαπτίσεις, φθάσαμε αισίως στην ημέρα των Θεοφανίων, όπου κλείνει ουσιαστικά ο εορταστικός κύκλος του Αγίου Δωδεκαημέρου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ.Μελέτιος τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Διαβάστηκαν οι ευχές και, αφού ευλόγησε το νερό, το οποίο βρισκόταν μέσα στη φιάλη, οι πιστοί πέρασαν ασπαζόμενοι τον Τίμιο Σταυρό, λαμβάνοντας μέσα σ’ ένα δοχείο Μεγάλο Αγιασμό.

Τα παιδιά της χορωδίας της Ιεραποστολής
Αγιασμός την ημέρα των Θεοφανίων

Κλείνοντας αυτό το μικρό οδοιπορικό του Αγίου Δωδεκαημέρου, στην καρδιά του Κονγκό, σας μετέφερα νοερώς το πώς εόρτασαν εδώ οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Όμορφες ημέρες, οι οποίες μας άφησαν για ακόμη μία χρονιά εμπειρίες ουράνιες μέσα στο βάθος της ψυχής μας. Οι δυσκολίες μεγάλες. Η φτώχεια δεν έχει τέλος. Οι αρρώστιες θερίζουν, όμως, με τη βοήθεια του Θεού, εδώ στην εσχατιά της Αφρικής ο ιεραποστολικός αγώνας συνεχίζεται ακατάπαυστα και η αγάπη προς τους Αφρικανούς αδελφούς μας για τον ευαγγελισμό τους είναι θυσιαστική. Γι’ αυτό, και ο λόγος του μακαριστού Ιεραποστόλου, παπα-Κοσμά Γρηγοριάτη, είναι πάντοτε επίκαιρος, αλλά και ιερά παρακαταθήκη για μας τους νεωτέρους: «Το δόσιμο να είναι αληθινό, ολοκληρωτικό, δίχως κρατούμενα, με διάθεση αυτοθυσίας και αυταπαρνήσεως και με σκοπό να αφήσουμε τα κόκκαλά μας μεταξύ των ιθαγενών επί του Ιεραποστολικού πεδίου».

Αρχιμ. Κοσμάς Θασίτης
Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Κατάνγκα, Κονγκό

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ