Επιλογή Σελίδας

Επίσκεψη σε ορφανοτροφείο

4 Μαρ, 2021 | Τα νέα μας

Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Μαρτίου με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρου ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στο Ορφανοτροφείο «Μάμα Κόκο», σε κοντινή απόσταση από την Θεολογική Σχολή, στο οποίο φιλοξενούνται 600 παιδάκια, όχι μόνο ορφανά, αλλά και παιδάκια με ειδικές ανάγκες.
Με το ξεκίνημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής όλες οι Ενορίες της Ι. Μητροπόλεως σχεδιάσαμε να κάνουμε πολλές επισκέψεις σε ορφανοτροφεία, γηροκομεία, φυλακές, νοσοκομεία και σε οικογένειες με μεγάλες δυσκολίες.

Η πρώτη μας επίσκεψη, που έμελλε να είναι και η τελευταία, προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 στο Ορφανοτροφείο. Το ίδιο βράδυ ξεκίνησε εδώ στο Κονγκό η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, που σταμάτησε τα πάντα.

Το πρωί της Τετάρτης οι γυναίκες της Ενορίας της Αγίας Βαρβάρας κατέφτασαν στον Ιερό Ναό χαρούμενες για την επίσκεψη που θα κάναμε στα παιδάκια. Έλαμπε το πρόσωπό τους και ξεχείλιζε η ευγνωμοσύνη που νιώθουν για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Κινσάσα και για τους Έλληνες δωρητές που βοηθούν από το υστέρημά τους την πολύπαθη Αφρικανική Ήπειρο. Τους αναφέραμε την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες πόλεις από όπου μας έρχονται οι δωρεές και οι περισσότερες με ένα στόμα μας είπαν πως ναι, αυτές τις πόλεις τις περπάτησε ο Απόστολος των Εθνών, ο Απόστολος Παύλος.

Ξεκινήσαμε με ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα και καραμέλες και τραγουδώντας τους σκοπούς του τόπου τους, φτάσαμε στον προορισμό μας. Ένας χώρος ευλογημένος με παιδάκια άλλα αρτιμελή και άλλα με ειδικές ανάγκες. Όλα όμως χαμογελαστά και ευγενικά. Μας υποδέχτηκε ένα παιδάκι με λουλούδια στα χεράκια του και το ίδιο παιδάκι μας αποχαιρέτησε πάλι με λουλούδια.

Ζουν εκεί παιδιά από νεογέννητα έως 20 ετών. Παιδάκια που απλώνουν τα χεράκια τους για μία αγκαλιά, ένα χάδι, παιδάκια που σε κοιτούν με τα πελώρια και γεμάτα ερωτηματικά ματάκια τους, άλλα που παίζουν αμέριμνα και άλλα που το βλέμμα τους είναι μελαγχολικό.

Η εικόνα του Χριστού έμεινε αλώβητη από την φωτιά
Πολλές εικόνες σου ραγίζουν την καρδιά και σε αφήνουν ξάγρυπνο διαπιστώνοντας την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των παιδιών της Δύσης και της Αφρικής.

Βλέποντας όμως με πόση ζεστασιά, αγάπη και μεγάλο αγώνα φροντίζονται αυτά τα παιδάκια από εθελοντές καθώς και από την προσφορά όλων σας, σε κάνουν να ελπίζεις πως δεν χάθηκε η ανθρωπιά και η πίστη.

Η αμοιβή μας ήταν τα χαμόγελα των παιδιών, όταν πήραν στα χεράκια τους τα παιχνίδια, τις καραμέλες, τα ρουχαλάκια που προσπαθούσαν να τα δοκιμάσουν και τα τρόφιμα (γάλα, ρύζι, καλαμποκάλευρο, φακές, μακαρόνια, ζάχαρη, σάλτσες κ.α.) που ήταν σαν ΜΑΝΝΑ εξ ουρανού, μιας και οι προμήθειες του Ορφανοτροφείου ήταν λιγοστές!!! Αυτά τα προσωπάκια γεμάτα φως, είναι αυτό το φως που ζεσταίνει τις ψυχές των ανθρώπων που τους περισσεύει η αγάπη. Όλων αυτών που σπέρνουν ελπίδα και πίστη στις ψυχούλες των παιδιών και χαμογελούν.

Πολλές φορές στις επισκέψεις μας βλέπουμε τις άπειρες δυσκολίες των ανθρώπων, τις ασθένειες που θερίζουν, την ανέχεια στις πολυάριθμες πολύτεκνες οικογένειες, τα κατεστραμμένα από τις τροπικές καταιγίδες λασπόσπιτα και χορτόσπιτα, και στεκόμαστε ανήμποροι μπροστά σε τόση δυστυχία. Δεν είναι πάντα γεμάτες οι αποθήκες μας, δεν έχουμε πάντα πολλά φάρμακα για να ανακουφίσουμε τους ασθενείς, δυσκολευόμαστε στις μετακινήσεις λόγω έλλειψης μεταφορικών μέσων και ακαταλληλότητας των χωμάτινων δρόμων. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να υπηρετείς την αγάπη, αλλά εκεί παρεμβαίνει ο Θεός κι όλα γίνονται δυνατά!!!

Φύγαμε με την υπόσχεση πως θα ξαναγυρίσουμε και θα μπορέσουμε για άλλη μία φορά να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη.

Η εικόνα του Χριστού έμεινε αλώβητη από την φωτιά
Οι γυναίκες της Ενορίας, χαρούμενες για την επίσκεψή μας και με περισσή ευγνωμοσύνη για τους Έλληνες, ζήτησαν να ορίσουμε νέο ραντεβού για την επόμενη δράση μας.

Ο ύπνος μας το βράδυ είχε ωραία όνειρα και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για όλα τα παιδάκια του κόσμου.

Στέλλα Παπαδοπούλου

Κατηχήτρια Ι. Μητροπόλεως Κινσάσας

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Βοηθήστε μας στην ανέγερση του νηπιαγωγείου στο Κολουέζι του Κονγκό

Βοηθήστε μας στην ανέγερση του νηπιαγωγείου στο Κολουέζι του Κονγκό

Αδελφοί μου, Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά ! Από την ημέρα που ήρθε ο πρώτος μεγάλος Έλληνας Ιεραπόστολος στο Κονγκό, Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, για την διάδοση του Ευαγγελικού μηνύματος, ο οποίος με πολλούς κόπους και θυσίες στερέωσε την Ορθοδοξία σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Τα παιδιά του τρίτου κόσμου δεν ζητούν τη βοήθεια σου, πεθαίνουν γι’ αυτήν!

Τα παιδιά του τρίτου κόσμου δεν ζητούν τη βοήθεια σου, πεθαίνουν γι’ αυτήν!

Ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από την πείνα Το τραγικό αυτό στατιστικό στοιχείο προκύπτει από έρευνα του Αφρικανικού Φόρουμ για την Πολιτική σχετικά με τα Παιδιά. Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι σχεδόν 60 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική δεν έχουν επαρκείς...

Διαβάστε Περισσότερα
Βοηθήστε για την  λειτουργία του Σχολείου στο Κρου Μπέι

Βοηθήστε για την λειτουργία του Σχολείου στο Κρου Μπέι

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, σε μια από τις πιο εξαθλιωμένες περιοχές του πλανήτη μας, την παραγκούπολη Κρού Μπέι στην πρωτεύουσα Φριτάουν της πάμφτωχης Σιέρρα Λεόνε, με δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ολοκληρώσαμε την ανέγερση ενός σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ