Επιλογή Σελίδας

Το διορατικό χάρισμα και η άμετρη καλοσύνη του Αγίου Παϊσίου

31 Μαρ, 2021 | Ακολουθήστε Μας

«Με καταρρακτώδη βροχή και πρόχειρα σκεπασμένος με νάυλον σακούλα, ξεκίνησα για το καλύβι του πατρός Παϊσίου. Το μονοπάτι είχε μεταβληθεί σε ποταμάκι. Περπατώντας μέσα στα νερά έφτασα κατά τις 10 π.μ. στην σιδερένια πορτούλα. Προτού να κτυπήσω καλά-καλά, ο σύγχρονος Άγιος, σκεπασμένος με το συνηθισμένο μαύρο παλτό, ανέβηκε βιαστικά τις σκάλες και μου άνοιξε. Ποιός ξέρει, ίσως, ενώ βάδιζα μέσα στο αδιόρατο θαμνώδες δάσος να με παρακολουθούσε με την αποκάλυψη και την διορατικότητα που τον διακρίνει. Περί αυτού είμαι μάρτυρας άλλης περιπτώσεως.

Με καλοδέχτηκε. Βλέποντάς με όμως από τα γόνατα και κάτω μούσκεμα, προσφέρθηκε να μου φέρει κάτι να αλλάξω, αλλά δεύτερο παντελόνι δεν είχε ο ασκητής. Μου είπε: ‘Γιάννη, να σου φέρω κάλτσες, έχω’. Εγώ βέβαια δεν δέχτηκα, διότι θα έφευγα σε λίγο πάλι μέσα στην βροχή. Τότε πήγαμε σε ένα άλλο κελλάκι, όπου μέσα σε μία κτιστή σόμπα υπήρχαν μερικά κάρβουνα. Μου πρόσφερε ένα σκαμνάκι για να κάτσω κοντά στην φωτιά και συγχρόνως ήθελε να κάνει ένα τσάι, αλλά είχα πιεί στο Μοναστήρι κι έτσι αρκέστηκα στο λουκουμάκι με το ευλογημένο του νερό.

Κάθισε σ’ ένα παγκάκι και αφού τον ενημέρωσα για τα νεότερα σχετικά με την προετοιμασία μου να γίνω μοναχός στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, όπως ο ίδιος μου υπέδειξε παλαιότερα, άρχισαν οι ερωτήσεις μου πάνω σε θέματα που αφορούν την πνευματική μου ζωή και την μελλοντική μου διακονία στην Αφρική. Πόσο σοφές, πόσο θεόπνευστες οι απαντήσεις του…! Αισθάνεσαι το Άγιο Πνεύμα να σκεπάζει όχι μόνο τον πατέρα Παΐσιο αλλά και τον εαυτό σου. Σε τέσσερα η πέντε σημεία αναγκάστηκε να μου αποκαλύψει θαυμαστά περιστατικά, τα οποία έλυσαν τις απορίες μου και με βοήθησαν. Αλλά με δέσμευσε να τα πω, διότι ορισμένα μου τα αποκάλυψε από τότε που του συνέβησαν για πρώτη φορά. Μέγα το όνομα του Κυρίου, δεν εγκατέλειψε τον Λαό Του.

Πέρασαν τέσσερις ώρες δίχως να το καταλάβω. Νόμιζα πως μόλις κάθισα. Δεν ήθελα να κουράσω τον γέροντα περισσότερο. Έβαλα μετάνοια, πήρα την ευχή του και βγήκαμε έξω».

Άγιον Όρος 14-4-1978

*Παραθέσαμε το σχετικό απόσπασμα, από επιστολή του μακαριστού Ιεραποστόλου πατρός Κοσμά Γρηγοριάτη προς τους γονείς του, για να καταδείξουμε το διορατικό χάρισμα του Αγίου Παϊσίου αλλά και την άμετρη καλοσύνη του για όλους όσους τον επισκέπτονταν παρά τα προβλήματα υγείας που από εκείνα τα χρόνια άρχισε να αντιμετωπίζει.

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Σκιαγραφώντας την ζωή ενός μεγάλου Ιεραποστόλου

Σκιαγραφώντας την ζωή ενός μεγάλου Ιεραποστόλου

Σκιαγραφώντας την ζωή μίας μεγάλης προσωπικότητας, αντιλαμβάνεσαι από την αρχή ότι θα προσκρούσεις σε σημεία που δεν περιγράφουν ακριβώς την πραγματικότητα, αλλά θα είναι ένα μέρος αυτής της αλήθειας. Εκ των πραγμάτων, δεν μπορείς να περιγράψεις ακριβώς την εικόνα...

Διαβάστε Περισσότερα
Οι επίγειοι μαύροι Άγγελοι με τις λευκές ψυχές

Οι επίγειοι μαύροι Άγγελοι με τις λευκές ψυχές

Η αρχή μιας πορείας, ενός έργου είναι πάντα δύσκολη. Χρειάζεται αγώνας και δύναμη εσωτερική, πίστη και υπομονή. Πολύ περισσότερο χρειάζονται αυτά και άλλα στοιχεία, όταν κανείς βρίσκεται στον χώρο της ιεραποστολής, που είναι και άγνωστος και πολύμορφος. Από τότε που ο...

Διαβάστε Περισσότερα
Βαπτίσεις στη φυλή των Μασάι

Βαπτίσεις στη φυλή των Μασάι

«Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω, ἵνα ὅταν ταραχθῇ τὸ ὕδωρ, βάλῃ με εἰς τὴν κολυμβήθραν» (Ιω. 5,7), λέει ο παράλυτος του Ευαγγελίου. Ένα παρόμοιο γεγονός βιώσαμε κι εμείς κατά την διάρκεια των βαπτίσεων στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής Αρούσας στην Ιρίγκα της Τανζανίας....

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ