Επιλογή Σελίδας

Το διορατικό χάρισμα και η άμετρη καλοσύνη του Αγίου Παϊσίου

31 Μαρ, 2021 | Ακολουθήστε Μας

«Με καταρρακτώδη βροχή και πρόχειρα σκεπασμένος με νάυλον σακούλα, ξεκίνησα για το καλύβι του πατρός Παϊσίου. Το μονοπάτι είχε μεταβληθεί σε ποταμάκι. Περπατώντας μέσα στα νερά έφτασα κατά τις 10 π.μ. στην σιδερένια πορτούλα. Προτού να κτυπήσω καλά-καλά, ο σύγχρονος Άγιος, σκεπασμένος με το συνηθισμένο μαύρο παλτό, ανέβηκε βιαστικά τις σκάλες και μου άνοιξε. Ποιός ξέρει, ίσως, ενώ βάδιζα μέσα στο αδιόρατο θαμνώδες δάσος να με παρακολουθούσε με την αποκάλυψη και την διορατικότητα που τον διακρίνει. Περί αυτού είμαι μάρτυρας άλλης περιπτώσεως.

Με καλοδέχτηκε. Βλέποντάς με όμως από τα γόνατα και κάτω μούσκεμα, προσφέρθηκε να μου φέρει κάτι να αλλάξω, αλλά δεύτερο παντελόνι δεν είχε ο ασκητής. Μου είπε: ‘Γιάννη, να σου φέρω κάλτσες, έχω’. Εγώ βέβαια δεν δέχτηκα, διότι θα έφευγα σε λίγο πάλι μέσα στην βροχή. Τότε πήγαμε σε ένα άλλο κελλάκι, όπου μέσα σε μία κτιστή σόμπα υπήρχαν μερικά κάρβουνα. Μου πρόσφερε ένα σκαμνάκι για να κάτσω κοντά στην φωτιά και συγχρόνως ήθελε να κάνει ένα τσάι, αλλά είχα πιεί στο Μοναστήρι κι έτσι αρκέστηκα στο λουκουμάκι με το ευλογημένο του νερό.

Κάθισε σ’ ένα παγκάκι και αφού τον ενημέρωσα για τα νεότερα σχετικά με την προετοιμασία μου να γίνω μοναχός στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, όπως ο ίδιος μου υπέδειξε παλαιότερα, άρχισαν οι ερωτήσεις μου πάνω σε θέματα που αφορούν την πνευματική μου ζωή και την μελλοντική μου διακονία στην Αφρική. Πόσο σοφές, πόσο θεόπνευστες οι απαντήσεις του…! Αισθάνεσαι το Άγιο Πνεύμα να σκεπάζει όχι μόνο τον πατέρα Παΐσιο αλλά και τον εαυτό σου. Σε τέσσερα η πέντε σημεία αναγκάστηκε να μου αποκαλύψει θαυμαστά περιστατικά, τα οποία έλυσαν τις απορίες μου και με βοήθησαν. Αλλά με δέσμευσε να τα πω, διότι ορισμένα μου τα αποκάλυψε από τότε που του συνέβησαν για πρώτη φορά. Μέγα το όνομα του Κυρίου, δεν εγκατέλειψε τον Λαό Του.

Πέρασαν τέσσερις ώρες δίχως να το καταλάβω. Νόμιζα πως μόλις κάθισα. Δεν ήθελα να κουράσω τον γέροντα περισσότερο. Έβαλα μετάνοια, πήρα την ευχή του και βγήκαμε έξω».

Άγιον Όρος 14-4-1978

*Παραθέσαμε το σχετικό απόσπασμα, από επιστολή του μακαριστού Ιεραποστόλου πατρός Κοσμά Γρηγοριάτη προς τους γονείς του, για να καταδείξουμε το διορατικό χάρισμα του Αγίου Παϊσίου αλλά και την άμετρη καλοσύνη του για όλους όσους τον επισκέπτονταν παρά τα προβλήματα υγείας που από εκείνα τα χρόνια άρχισε να αντιμετωπίζει.

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Γεύση αιωνιότητας στο χωριό Kipamba

Γεύση αιωνιότητας στο χωριό Kipamba

Κάθε φορά που καλείσαι να καταγράψεις ένα θαυμαστό γεγονός από την Εξωτερική Ιεραποστολή στην Αφρικανική Ήπειρο, έρχεσαι αντιμέτωπος με μία πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι το θαύμα. Μπορεί σε εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ακούγεται κάτι το συνηθισμένο,...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Αφρικανός δάσκαλος και η θυσιαστική προσφορά του

Ο Αφρικανός δάσκαλος και η θυσιαστική προσφορά του

Πολλές φορές έχω γράψει για την θυσιαστική και ολοκληρωτική προσφορά των ιθαγενών δασκάλων. Είναι μία προσωπική μαρτυρία μέσα από τις διάφορες επισκέψεις μου σε σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών, που οι συνθήκες διαβίωσης είναι σκληρές και απάνθρωπες. Γι’ αυτό σε...

Διαβάστε Περισσότερα
Μάλλον μου απάντησαν: «Αληθώς Ανέστη»

Μάλλον μου απάντησαν: «Αληθώς Ανέστη»

Τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα; Δεν ρωτώ ρητορικά για να απαντήσω θεολογικά, αλλά μιλώ σε επίπεδο εσωτερικού μονολόγου, θέλοντας να ανασύρω τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα για μένα προσωπικά. Μεγάλη Εβδομάδα είναι η επιστροφή στην παιδική πατρίδα. Στις θύμησες μίας ξέγνοιαστης...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ