Επιλογή Σελίδας

Eλπίζουμε σε ένα θαύμα

19 Απρ, 2023 | Στηρίξτε μας

Κάτι που με εντυπωσίασε από την πρώτη μου κιόλας επαφή με την Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό και που νομίζω ότι θα εντυπωσίαζε οποιονδήποτε ευρωπαίο χριστιανό, ορθόδοξο η μη, είναι το πως οι πιστοί αναζητούν χώρο και χρόνο προσευχής μέσα στην καθημερινότητά τους.

Τους ακούω και τους βλέπω να προσεύχονται παντού, όχι μόνο στους ναούς και τις αίθουσες, ούτε μόνο κατά την διάρκεια των ποικίλων εκκλησιαστικών ακολουθιών αλλά και μέσα στα λεωφορεία και μέσα στα αεροπλάνα, σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς τους. Και βέβαια η συνεχής αυτή προσευχή δεν απαιτεί κάποιον συγκεκριμένο χώρο.

Ο π. Λάζαρος αγιάζει το νερό πριν τις βαπτίσεις.

Θεία Λειτουργία σε παράγκα διαμορφωμένη σε Ναό

Η τέλεση, ωστόσο, των μυστηρίων και μάλιστα του κατ’ εξοχήν μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, είναι σωστό να επιτελείται σε τόπους ειδικά γι’ αυτήν, έστω και απλούς. Εξάλλου το τροπικό κλίμα της Αφρικής με τις ξαφνικές μπόρες δεν αφήνει πολλά περιθώρια για υπαίθριες Θείες Λειτουργίες, διότι οι πιστοί τρέχουν να κρυφτούν και τα Άγια Δισκοπότηρα βρίσκονται εκτεθειμένα στην βροχή.

Έτσι, ενώ η Ορθοδοξία “τρέχει”, οι κατηχήσεις κερδίζουν τις καρδιές των Αφρικανών αδελφών και οι άτυπες ενορίες αυξάνονται, αλλά πολλές από αυτές τις ενορίες δυστυχώς δεν διαθέτουν Ναό, για να μπορέσει να οργανωθεί η λατρεία της Εκκλησίας.

Χαρακτηριστικά ενθυμούμαι ότι σε μία πρόσφατη ιεραποστολική περιοδεία περάσαμε από την περιοχή Λουάνι, στην οποία υπάρχει οικόπεδο για την ανέγερση του Ναού. Στον χώρο εκείνο με παρακάλεσαν οι κατηχούμενοι αλλά και οι πρώτοι πιστοί: «Δέσποτα, σε παρακαλούμε και εμείς οι χωριάτες, δώστε μας έναν μικρό Ναό για την λατρεία μας και εμείς καθημερινά θα είμαστε παρόντες στις ακολουθίες. Δώστε μας μία κιβωτό σωτηρίας».

κινσασα

Μπροστά στο ολόθερμο αυτό καρδιακό αίτημα έσκυψα το κεφάλι μου, γνωρίζοντας ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοια οικονομική δυνατότητα εκ μέρους της Μητροπόλεώς μας. Αναλογίστηκα μάλιστα πόσα και πόσα χρήματα ξοδεύονται παγκοσμίως σε ανάγκες και «ανάγκες» όχι απλώς δευτερεύουσες αλλά συχνά και εφάμαρτες. Αναλογίστηκα πόσο βαθύ και αληθινό είναι αυτό το αίτημα. Και στρέφοντας την σκέψη μου στον μέλλοντα κατοικήσαι το οίκημα αυτό, απηύθυνα σε Εκείνον το αίτημα των αδελφών. «Φώτισε και παρακίνησε, Κύριε, κάποιον η κάποιους αδελφούς να συντρέξουν στην ανάγκη αυτών των ανθρώπων».

Το αίτημα αυτό διαβιβάζω σήμερα, αδελφοί, εκ μέρους της Μητροπόλεώς μας και δια του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», ο οποίος πάντοτε συντρέχει στις προσπάθειές μας, αναζητώντας εκείνον, εκείνην η εκείνους που θα βοηθήσουν να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα και να ανεγερθεί ένας Ναός για τους νεοφώτιστους αδελφούς μας. Ας κάνουμε πραγματικότητα το όραμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτό θα είναι ένα αληθινό θαύμα του Κυρίου.

 

† O Κινσάσα Θεοδόσιος

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης  

Οι καμπάνες της Αφρικής

Οι καμπάνες της Αφρικής

«Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας στην Αφρική!», φώναζε ο μεγάλος ιεραπόστολος της Αφρικής π. Χαρίτων Πνευματικάκης από την Κανάγκα του Κονγκό. Χτυπάτε τις καμπάνες! Που σημαίνει, κηρύττετε τον Χριστό, διαδίδετε την Ορθοδοξία, βαπτίζετε ψυχές, κτίζετε ορθόδοξους...

Διαβάστε Περισσότερα
Μια κιβωτός της Ορθοδοξίας στην Τανζανία

Μια κιβωτός της Ορθοδοξίας στην Τανζανία

Το ενδιαφέρον των ιθαγενών της Μπουκόμπα για την Ορθοδοξία ξεκίνησε το 1962. Ένας Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτου, που δραστηριοποιείτο εμπορικά στην περιοχή, μετέδωσε την Ορθοδοξία σε ιθαγενείς που εργάζονταν στην επιχείρησή του. Μάλιστα,...

Διαβάστε Περισσότερα
Μία σταγόνα νερού, μία σταγόνα αγάπης…

Μία σταγόνα νερού, μία σταγόνα αγάπης…

Υπάρχουν παιδιά που δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης, χωρίς να βαρυγκομούν και να δειλιάζουν μπροστά στον δυσανάλογο αγώνα ανάμεσα στην καθημερινή βιοπάλη και την παιδική ξεγνοιασιά των συνομηλίκων τους σε άλλες χώρες η ηπείρους. Όμως, το κυριότερο είναι ότι ψάχνουν...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ