Επιλογή Σελίδας

Η παρουσία της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Ιάβα

14 Ιούν, 2023 | Τα νέα μας

Φέτος τα Χριστούγεννα το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Μοτζοκέρτο της Ανατολικής Ιάβας και η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γκουνούνγκ Γκενταγκάν θα εορτάσουν την συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων παρουσίας και δράσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στην χώρα.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές η ορθόδοξη κοινότητα της Ανατολικής Ιάβας αποτελείται από ογδόντα πιστούς, που ζουν στις τρεις μεγάλες πόλεις, την Σουραμπάια, το Μοτζοκέρτο και το Τζεμπέρ. Ο πληθυσμός της επαρχίας του Μοτζοκέρτο ανέρχεται σε 10.000.000 κατοίκους, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι (94%) και σε μικρότερα ποσοστά χριστιανοί, βουδιστές και κομφουκιανιστές. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει ιδιαίτερα το έργο της κατήχησης λόγω του φανατισμού των Ισλαμιστών. Ωστόσο, χάριτι Θεού το μικρό ποίμνιο της Ανατολικής Ιάβας αυξάνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.
ινδονησια
Πρόσφατα στο νησί Τσελεμπίς (νυν Σουλαέζι), που βρίσκεται στα βόρεια της Ινδονησίας, μακριά από την Ενορία μας, κατηχήθηκαν δεκαπέντε άνθρωποι, οι οποίοι γνώρισαν τα δόγματα της Εκκλησίας μας μέσα από το ιδιαίτερα κατανοητό και πολύ κατατοπιστικό βιβλίο «Η Ορθοδοξία μας» του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου και την περίοδο αυτή ετοιμάζονται να βαπτιστούν. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα συμβεί σύντομα και όταν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς το ταξίδι με το αεροπλάνο μέχρι το Μανάντο, την πρωτεύουσα τής ινδονησιακής επαρχίας του Βόρειου Σουλαέζι, διαρκεί τρεις ώρες.
ινδονησια

Διανομή τροφίμων σε ενδεείς

Στις 4 Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, με μεγάλη συγκίνηση και ανείπωτη χαρά τελέσαμε την βάφτιση μίας μητέρας και των δύο παιδιών της, η οποία αποφάσισε να γίνει Ορθόδοξη Χριστιανή, αφού πρώτα πήρε την έγκριση του άντρα της, ο οποίος παραμένει μουσουλμάνος. Η μητέρα, λοιπόν, έλαβε το όνομα Ευτυχία και τα δύο παιδιά της τα ονόματα Στέφανος και Βασιλική. Στο μυστήριο ήταν παρών και ένας Έλληνας από την Κύπρο, ο Μάριος, που εργάζεται εδώ στην Ανατολική Ιάβα και εκκλησιάζεται στην Ενορία μας. Μετά την βάφτιση, η οποία τελέστηκε λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, οι νεοφώτιστοι μετάλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.
Με την χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Παναγίας μας, αλλά και την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γκουνούνγκ Γκενταγκάν συνεχίζει απρόσκοπτα και το έργο της φιλανθρωπίας, διανέμοντας τρόφιμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ενδεείς και απόρους στην ευρύτερη περιοχή. Στις 15 Ιανουαρίου 2023 με την οικονομική βοήθεια που η αγάπη σας απέστειλε στο ιεραποστολικό μας Κλιμάκιο, αγοράσαμε και διανείμαμε τρόφιμα σε περίπου τριακόσιες φτωχές οικογένειες.
ινδονησια

Η γεώτρηση στον προαύλιο χώρο του Ιεραποστολικού Κέντρου στο Μοτζοκέρτο

Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους και δωρητές του Ιεραποστολικού Συνδέσμου για την άμεση ανταπόκρισή τους στην έκκλησή μας για την κατασκευή γεώτρησης στο προαύλιο του Ναού μας και την αγορά μίας γεννήτριας. Οι εργασίες ξεκίνησαν πρόσφατα και παρά τις δυσκολίες λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους καταφέραμε να τρυπήσουμε την γη σε βάθος 35 μέτρων και να βγάλουμε πόσιμο νερό.
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, αγαπητοί μας αδελφοί, ο Κύριος και Θεός μας να σας φωτίζει και να κατευθύνει τα διαβήματά σας, ώστε απλόχερα να μοιράζετε την αγάπη Του σε όσους την έχουν ανάγκη στα πέρατα της γης.

Με αγάπη Χριστού,

π. Τιμόθεος Τζόκο

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Προσβλέπουμε στην δική σας αγάπη!

Προσβλέπουμε στην δική σας αγάπη!

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας καταστήσω κοινωνούς των δραστηριοτήτων και των αναγκών μας στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας. Πρόσφατα βιώσαμε το μυστήριο της μεταστροφής στην Ορθοδοξία ενός Προτεστάντη Πεντηκοστιανού πάστορα από την μακρινή...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ