Επιλογή Σελίδας

Η παρουσία της Ορθοδοξίας στην Ανατολική Ιάβα

14 Ιούν, 2023 | Τα νέα μας

Φέτος τα Χριστούγεννα το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Μοτζοκέρτο της Ανατολικής Ιάβας και η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γκουνούνγκ Γκενταγκάν θα εορτάσουν την συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων παρουσίας και δράσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στην χώρα.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές η ορθόδοξη κοινότητα της Ανατολικής Ιάβας αποτελείται από ογδόντα πιστούς, που ζουν στις τρεις μεγάλες πόλεις, την Σουραμπάια, το Μοτζοκέρτο και το Τζεμπέρ. Ο πληθυσμός της επαρχίας του Μοτζοκέρτο ανέρχεται σε 10.000.000 κατοίκους, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι (94%) και σε μικρότερα ποσοστά χριστιανοί, βουδιστές και κομφουκιανιστές. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει ιδιαίτερα το έργο της κατήχησης λόγω του φανατισμού των Ισλαμιστών. Ωστόσο, χάριτι Θεού το μικρό ποίμνιο της Ανατολικής Ιάβας αυξάνεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.
ινδονησια
Πρόσφατα στο νησί Τσελεμπίς (νυν Σουλαέζι), που βρίσκεται στα βόρεια της Ινδονησίας, μακριά από την Ενορία μας, κατηχήθηκαν δεκαπέντε άνθρωποι, οι οποίοι γνώρισαν τα δόγματα της Εκκλησίας μας μέσα από το ιδιαίτερα κατανοητό και πολύ κατατοπιστικό βιβλίο «Η Ορθοδοξία μας» του μακαριστού π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου και την περίοδο αυτή ετοιμάζονται να βαπτιστούν. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα συμβεί σύντομα και όταν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς το ταξίδι με το αεροπλάνο μέχρι το Μανάντο, την πρωτεύουσα τής ινδονησιακής επαρχίας του Βόρειου Σουλαέζι, διαρκεί τρεις ώρες.
ινδονησια

Διανομή τροφίμων σε ενδεείς

Στις 4 Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, με μεγάλη συγκίνηση και ανείπωτη χαρά τελέσαμε την βάφτιση μίας μητέρας και των δύο παιδιών της, η οποία αποφάσισε να γίνει Ορθόδοξη Χριστιανή, αφού πρώτα πήρε την έγκριση του άντρα της, ο οποίος παραμένει μουσουλμάνος. Η μητέρα, λοιπόν, έλαβε το όνομα Ευτυχία και τα δύο παιδιά της τα ονόματα Στέφανος και Βασιλική. Στο μυστήριο ήταν παρών και ένας Έλληνας από την Κύπρο, ο Μάριος, που εργάζεται εδώ στην Ανατολική Ιάβα και εκκλησιάζεται στην Ενορία μας. Μετά την βάφτιση, η οποία τελέστηκε λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, οι νεοφώτιστοι μετάλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.
Με την χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Παναγίας μας, αλλά και την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γκουνούνγκ Γκενταγκάν συνεχίζει απρόσκοπτα και το έργο της φιλανθρωπίας, διανέμοντας τρόφιμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ενδεείς και απόρους στην ευρύτερη περιοχή. Στις 15 Ιανουαρίου 2023 με την οικονομική βοήθεια που η αγάπη σας απέστειλε στο ιεραποστολικό μας Κλιμάκιο, αγοράσαμε και διανείμαμε τρόφιμα σε περίπου τριακόσιες φτωχές οικογένειες.
ινδονησια

Η γεώτρηση στον προαύλιο χώρο του Ιεραποστολικού Κέντρου στο Μοτζοκέρτο

Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους και δωρητές του Ιεραποστολικού Συνδέσμου για την άμεση ανταπόκρισή τους στην έκκλησή μας για την κατασκευή γεώτρησης στο προαύλιο του Ναού μας και την αγορά μίας γεννήτριας. Οι εργασίες ξεκίνησαν πρόσφατα και παρά τις δυσκολίες λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους καταφέραμε να τρυπήσουμε την γη σε βάθος 35 μέτρων και να βγάλουμε πόσιμο νερό.
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, αγαπητοί μας αδελφοί, ο Κύριος και Θεός μας να σας φωτίζει και να κατευθύνει τα διαβήματά σας, ώστε απλόχερα να μοιράζετε την αγάπη Του σε όσους την έχουν ανάγκη στα πέρατα της γης.

Με αγάπη Χριστού,

π. Τιμόθεος Τζόκο

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Ως πολύτιμοι συνεργάτες της ιεραποστολικής μας διακονίας εδώ εις το μακρινό Μαλάουι, θα ενθυμείσθε τους λόγους του μεγάλου Ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Δεν αρκεί να κτίζουμε μόνο Εκκλησίες, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να δημιουργούμε και σχολεία, ούτως ώστε να...

Διαβάστε Περισσότερα
Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ