Επιλογή Σελίδας

Επαίτες της δικής σας αγάπης

30 Αυγ, 2023 | Στηρίξτε μας

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για την προκοπή της ιεραποστολικής μας διακονίας στο Μαλάουι.

Η περιοχή του Μαλάουι δοκιμάζεται από πέρυσι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η έλλειψη βροχοπτώσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση απόδοσης καρπών στην σοδιά. Στην συνέχεια βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κυκλώνα Φρέντυ, ο οποίος χτύπησε τόσο αστικές όσο και αγροτικές περιοχές. Στην πόλη του Μπλαντάιρ οι άστεγοι ήταν αρκετές χιλιάδες και οι νεκροί ανήλθαν περίπου στους 900. Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και μία επιδημία χολέρας, η οποία εμφανίστηκε τον Νοέμβριο και κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο, για να επανέλθει ένα τρίμηνο μετά τον κυκλώνα.

μαλάουι

Όλα τα παραπάνω έχουν ως κοινό παρονομαστή το νερό. Και αυτό γιατί η καθημερινότητα και η υγεία των ανθρώπων θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν  οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Το Μαλάουι λόγω της μορφολογίας του εδάφους έχει πολύ νερό, αλλά εντοπίζεται σε βάθος 40 η και 80 μέτρων. Αυτό απαιτεί δαπανηρές γεωτρήσεις, που κοστίζουν ανάλογα με την περιοχή. Ένα τέτοιο έργο όμως μπορεί να αλλάξει την ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Η Επισκοπή μας αγωνίζεται να επιτύχει την κατασκευή μίας γεώτρησης σε κάθε Ενορία και έτσι να βοηθήσει όχι μόνο τους Ορθόδοξους αδελφούς μας αλλά και όσους το έχουν ανάγκη. 

Ένας άλλος τομέας σημαντικός, τόσο για την ιεραποστολή όσο και για την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, είναι ο τομέας των εκδόσεων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μετάφραση στην τοπική γλώσσα τσιτσέουα των τριών τελευταίων εκκλησιαστικών βιβλίων που δεν είχαν μεταφραστεί, δηλαδή των Μηναίων Μαΐου και Ιουνίου και του Τριωδίου, και υπολείπεται πλέον μόνο το βιβλίο της Παρακλητικής, το οποίο με την Χάρη του Θεού ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα.

μαλαουι

Τα μηναία κοστίζουν περίπου 15 ευρώ το ένα. Αυτό το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό, όμως για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα και να καλύψουμε με λειτουργικά βιβλία όλες τις ενορίες, το συνολικό ποσό θα ανέλθει γύρω στα 2.000 ευρώ. Και αυτό το ποσό θα αυξηθεί, αν συμπεριλάβουμε και τα προσευχητάρια με συλλογές προσευχών από τον Όρθρο, τον Εσπερινό και το Απόδειπνο που τυπώνουμε κάθε μήνα και τα χρειάζονται οι ιερείς και οι κατηχητές μας στις περιοδείες τους για τις καθημερινές προσευχές στις αχυροκαλύβες. Τα βιβλία φθείρονται γρήγορα, λόγω των καιρικών συνθηκών και των συνθηκών φύλαξής τους, οπότε πρέπει να τα αντικαθιστούμε ανά συχνά διαστήματα.

μαλαουι

Αγαπητοί αδελφοί, επαίτες της δικής σας αγάπης, ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι κάποιοι από τους πολύτιμους συνεργάτες σας και φίλους του έργου της Ιεραποστολής θα συμβάλουν με τον οβολό τους, ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα τόσο ο πόθος μας για καθαρό πόσιμο νερό, όσο και για περισσότερα λατρευτικά βιβλία για τους χριστιανούς του Μαλάουι.

 

Εκ της Ιεράς Επισκοπής

Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης  

Προσβλέπουμε στην δική σας αγάπη!

Προσβλέπουμε στην δική σας αγάπη!

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας καταστήσω κοινωνούς των δραστηριοτήτων και των αναγκών μας στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας. Πρόσφατα βιώσαμε το μυστήριο της μεταστροφής στην Ορθοδοξία ενός Προτεστάντη Πεντηκοστιανού πάστορα από την μακρινή...

Διαβάστε Περισσότερα
Οι καμπάνες της Αφρικής

Οι καμπάνες της Αφρικής

«Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας στην Αφρική!», φώναζε ο μεγάλος ιεραπόστολος της Αφρικής π. Χαρίτων Πνευματικάκης από την Κανάγκα του Κονγκό. Χτυπάτε τις καμπάνες! Που σημαίνει, κηρύττετε τον Χριστό, διαδίδετε την Ορθοδοξία, βαπτίζετε ψυχές, κτίζετε ορθόδοξους...

Διαβάστε Περισσότερα
Eλπίζουμε σε ένα θαύμα

Eλπίζουμε σε ένα θαύμα

Κάτι που με εντυπωσίασε από την πρώτη μου κιόλας επαφή με την Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό και που νομίζω ότι θα εντυπωσίαζε οποιονδήποτε ευρωπαίο χριστιανό, ορθόδοξο η μη, είναι το πως οι πιστοί αναζητούν χώρο και χρόνο προσευχής μέσα στην καθημερινότητά τους. Τους...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ