Επιλογή Σελίδας

Επαίτες της δικής σας αγάπης

30 Αυγ, 2023 | Στηρίξτε μας

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για την προκοπή της ιεραποστολικής μας διακονίας στο Μαλάουι.

Η περιοχή του Μαλάουι δοκιμάζεται από πέρυσι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η έλλειψη βροχοπτώσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση απόδοσης καρπών στην σοδιά. Στην συνέχεια βρέθηκε αντιμέτωπη με τον κυκλώνα Φρέντυ, ο οποίος χτύπησε τόσο αστικές όσο και αγροτικές περιοχές. Στην πόλη του Μπλαντάιρ οι άστεγοι ήταν αρκετές χιλιάδες και οι νεκροί ανήλθαν περίπου στους 900. Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και μία επιδημία χολέρας, η οποία εμφανίστηκε τον Νοέμβριο και κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο, για να επανέλθει ένα τρίμηνο μετά τον κυκλώνα.

μαλάουι

Όλα τα παραπάνω έχουν ως κοινό παρονομαστή το νερό. Και αυτό γιατί η καθημερινότητα και η υγεία των ανθρώπων θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν  οι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Το Μαλάουι λόγω της μορφολογίας του εδάφους έχει πολύ νερό, αλλά εντοπίζεται σε βάθος 40 η και 80 μέτρων. Αυτό απαιτεί δαπανηρές γεωτρήσεις, που κοστίζουν ανάλογα με την περιοχή. Ένα τέτοιο έργο όμως μπορεί να αλλάξει την ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Η Επισκοπή μας αγωνίζεται να επιτύχει την κατασκευή μίας γεώτρησης σε κάθε Ενορία και έτσι να βοηθήσει όχι μόνο τους Ορθόδοξους αδελφούς μας αλλά και όσους το έχουν ανάγκη. 

Ένας άλλος τομέας σημαντικός, τόσο για την ιεραποστολή όσο και για την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας, είναι ο τομέας των εκδόσεων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μετάφραση στην τοπική γλώσσα τσιτσέουα των τριών τελευταίων εκκλησιαστικών βιβλίων που δεν είχαν μεταφραστεί, δηλαδή των Μηναίων Μαΐου και Ιουνίου και του Τριωδίου, και υπολείπεται πλέον μόνο το βιβλίο της Παρακλητικής, το οποίο με την Χάρη του Θεού ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα.

μαλαουι

Τα μηναία κοστίζουν περίπου 15 ευρώ το ένα. Αυτό το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό, όμως για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα και να καλύψουμε με λειτουργικά βιβλία όλες τις ενορίες, το συνολικό ποσό θα ανέλθει γύρω στα 2.000 ευρώ. Και αυτό το ποσό θα αυξηθεί, αν συμπεριλάβουμε και τα προσευχητάρια με συλλογές προσευχών από τον Όρθρο, τον Εσπερινό και το Απόδειπνο που τυπώνουμε κάθε μήνα και τα χρειάζονται οι ιερείς και οι κατηχητές μας στις περιοδείες τους για τις καθημερινές προσευχές στις αχυροκαλύβες. Τα βιβλία φθείρονται γρήγορα, λόγω των καιρικών συνθηκών και των συνθηκών φύλαξής τους, οπότε πρέπει να τα αντικαθιστούμε ανά συχνά διαστήματα.

μαλαουι

Αγαπητοί αδελφοί, επαίτες της δικής σας αγάπης, ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι κάποιοι από τους πολύτιμους συνεργάτες σας και φίλους του έργου της Ιεραποστολής θα συμβάλουν με τον οβολό τους, ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα τόσο ο πόθος μας για καθαρό πόσιμο νερό, όσο και για περισσότερα λατρευτικά βιβλία για τους χριστιανούς του Μαλάουι.

 

Εκ της Ιεράς Επισκοπής

Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης  

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Ως πολύτιμοι συνεργάτες της ιεραποστολικής μας διακονίας εδώ εις το μακρινό Μαλάουι, θα ενθυμείσθε τους λόγους του μεγάλου Ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Δεν αρκεί να κτίζουμε μόνο Εκκλησίες, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να δημιουργούμε και σχολεία, ούτως ώστε να...

Διαβάστε Περισσότερα
Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ