Επιλογή Σελίδας

Ιεραποστολικές στιγμές

7 Μαρ, 2024 | Στηρίξτε μας

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο και να καλύψεις όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των αδελφών σου. Άλλοτε η χαρά της διακονίας μέσα σε ένα μάθημα μουσικής η σε μία κοινή εργασία με τους ιθαγενείς είναι ένα αίσθημα που μένει και τρέφει την ψυχή, αφού τα χαμόγελα των ανθρώπων εκφράζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη που οι «κοινές» πλέον λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν. Μα πάνω απ’ όλα η στιγμή της κοινής λατρείας, οι ιερές ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία μας ενώνουν όλους, νιώθεις στην καρδιά σου το δέσιμο με τους αδελφούς και αυτό γίνεται το καλύτερο κήρυγμα, χωρίς πολλά λόγια και περίτεχνες διδασκαλίες. Αγαπητοί μου αδελφοί, κάθε επιστροφή μας στην Τανζανία είναι μία ανανέωση του συνδέσμου της αγάπης με τους απλούς ανθρώπους που συναντάμε εδώ, τους αδελφούς μας. Είναι μεγάλη ευλογία η διακονία στον αμπελώνα της Αφρικής και, παρά τις δυσκολίες που συνεχώς ανακύπτουν, η χαρά και η αγάπη που λαμβάνουμε από μικρούς και μεγάλους είναι κάτι μοναδικό!

τανζανια

Διανομή συσσιτίου

Με την χάρη του Θεού και την πνευματική καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου το ιεραποστολικό έργο συνεχίζεται και σε αυτή την γωνιά της Αφρικής, καθώς νέα μονοπάτια ανοίγονται και πολλές κοινότητες ανθρώπων ζητούν διακαώς να γευθούν την χαρά της Ορθοδοξίας.

Έτσι, η χάρις του Θεού οδήγησε τα βήματά μας στην περιοχή της Σινγκίντα, όπου σχηματίστηκε μία μικρή ομάδα ορθοδόξων, των οποίων οι λειτουργικές ανάγκες εξυπηρετούνται, προς το παρόν, με υπαίθριες Θείες Λειτουργίες που τελούνται από κληρικούς που αποστέλλονται εκ περιτροπής. Πρόσφατα η Επισκοπή μας αγόρασε ένα οικόπεδο στην περιοχή αυτή και σχεδιάζουμε, πρώτα ο Θεός, να ανεγείρουμε Ναό προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, ώστε οι αδελφοί μας να αποκτήσουν το δικό τους πνευματικό καταφύγιο και να έχουν μόνιμο ιερέα για τις λειτουργικές τους ανάγκες.

τανζανια

Υπαίθριος εκκλησιασμός

Είναι αξιοθαύμαστο, αδελφοί μου, το πως ο Θεός ενεργεί και ελκύει ανθρώπους, τους οποίους ποτέ δεν συναντήσαμε, και έρχονται οι ίδιοι προς εμάς ζητώντας να τους κατηχήσουμε στην ορθόδοξη πίστη. Μέσα από αυτή την πρόνοια του Θεού η διακονία μας στην περιοχή της Ιρίνγκα συνεχώς εξαπλώνεται. Αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται ένας ακόμη Ναός προς τιμήν της Αγίας Τριάδος στο χωριό Μλαμπαλάσι, σε μία βραχώδη και κατάξερη περιοχή, όπου οι κάτοικοι επιβιώνουν με τα λίγα ζώα που διαθέτουν, παρηγορώντας την παντελή φτώχεια τους.

Κατά τον μήνα Ιούλιο είχαμε την χαρά της επίσκεψης δύο εθελοντών από την Ελλάδα, οι οποίοι ήρθαν κοντά μας με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη για το έργο της Ιεραποστολής. Συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Ιεραποστολικού μας Κέντρου και στις εξορμήσεις μας σε διάφορα χωριά, όπου μοιράσαμε σχολικά είδη στους μαθητές και παραθέσαμε γεύματα μετά από κάθε Θεία Λειτουργία. Επίσης, κάθε απόγευμα συγκέντρωναν τους ιερείς και τους ψάλτες για την διδασκαλία βυζαντινής μουσικής. Καθ’ υπόδειξη του Θεοφιλεστάτου μελοποίησαν το «Άξιόν εστι» και άλλα ψαλτικά μέλη της Θείας Λειτουργίας, φέρνοντας τους ιθαγενείς αδελφούς μας σε επαφή με την βυζαντινή λειτουργική παράδοση. Η χαρά όλων ήταν απερίγραπτη. Σε κάθε γωνιά του Ιεραποστολικού Κέντρου κατά την διάρκεια των διακονημάτων, και όχι μόνο, άκουγες διαρκώς, μικρούς και μεγάλους, να ψάλλουν το «Άξιόν εστι» σαν μία διαρκή δοξολογία προς την Κυρία Θεοτόκο για την πρόνοια και σκέπη της στο έργο της Ιεραποστολής.

τανζανια

Αυτή η ενότητα και το αδελφικό πνεύμα συνοδεύουν κάθε πλευρά της  διακονίας μας στην Κεντρική Τανζανία, η οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την συμβολή των μελών και των δωρητών του Ιεραποστολικού Συνδέσμου «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Η διαρκής σας συμπαράσταση και η αγωνία σας για την πρόοδο του ιεραποστολικού έργου και την κάλυψη των χιλιάδων αναγκών των ιθαγενών αδελφών μας, μας δίνουν την δυνατότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δική σας αγάπη ταΐζει καθημερινά εκατοντάδες παιδιά στο Ιεραποστολικό μας Κέντρο, ενώ πρόσφατα η γεμάτη αγάπη καρδιά σας προχώρησε και στην διάνοιξη γεωτρήσεων.

τανζανια

Συνεχίζουμε, αδελφοί μου, την διακονία μας προσβλέποντας στην αγάπη σας και στα φιλάνθρωπα αισθήματα των αγνών ψυχών σας που ποτέ μέχρι τώρα δεν μας έχουν ξεχάσει. Μέσα στις δυσκολίες που προβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής πρέπει να θυμόμαστε ότι το σκύψιμο της καρδιάς προς τον αδελφό είναι αυτό που μετράει περισσότερο και χρωματίζει την καθημερινότητά μας με τα ελπιδοφόρα χρώματα του ουρανού. Η κένωση του εαυτού μας και το δόσιμο για την αγάπη του πλησίον είναι ένα μεγάλο μάθημα που μας διδάσκει η Ιεραποστολή. Ένα μάθημα που αποτελεί οδοδείκτη ζωής!

 

Με σεβασμό και απέραντη ευγνωμοσύνη,

 Αρχιμ. Πορφύριος Ολυμπίτης

Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης  

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Ως πολύτιμοι συνεργάτες της ιεραποστολικής μας διακονίας εδώ εις το μακρινό Μαλάουι, θα ενθυμείσθε τους λόγους του μεγάλου Ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Δεν αρκεί να κτίζουμε μόνο Εκκλησίες, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να δημιουργούμε και σχολεία, ούτως ώστε να...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Επαίτες της δικής σας αγάπης

Επαίτες της δικής σας αγάπης

Με την χάρη του  Θεού, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β  καί την αγάπη του Θεοφ. Επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου επιθυμούμε να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την βαθιά ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας για το...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ