Επιλογή Σελίδας

Ιεραποστολικές περιοδείες στην επαρχία της Κινσάσα

25 Απρ, 2024 | Τα νέα μας

Οι δυσκολίες του ιεραποστολικού έργου στην Κεντρική Αφρική είναι ποικίλες και αυξανόμενες. Εκτός από την κατήχηση και τις βαπτίσεις ιδιαίτερη είναι η μέριμνα και η αγωνία μας για την δημιουργία νέων Ενοριών και την ανέγερση Ιερών Ναών, που αποτελούν πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για τους νεοφώτιστους Χριστιανούς μας.

Με κάθε τρόπο φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που απαιτούνται για την κατασκευή αξιοπρεπών Ιερών Ναών στις μεγάλες και μικρότερες πόλεις με την βοήθεια των φίλων της Ιεραποστολής, ώστε να δείξουμε στις άλλες χριστιανικές ομολογίες ότι η Ορθοδοξία έχει μία σοβαρή παρουσία στην περιοχή.

κινσασα

Πριν από λίγο καιρό, στην περιοχή Μπούντι της Κινσάσα, δημιουργήθηκε μία νέα Ενορία από τον ιερέα π. Φώτιο, ο οποίος σήμερα υπηρετεί στον Ιερό Ναό του Ιερού Χρυσοστόμου στο Κασαγκούλου. Τους τελευταίους μήνες με φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Θεοδοσίου η νέα αυτή Ενορία απέκτησε μόνιμο Ιερέα, τον π. Χρυσόστομο Kamesa, ο οποίος κάθε Κυριακή και εορτή λειτουργεί στην αυλή του σπιτιού ενός πιστού της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η μεγάλη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου για το κατηχητικό έργο καταδεικνύεται και με την ανάθεση συχνών επισκέψεων στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Γεράσιμο Belesi, ο οποίος εποπτεύει την λειτουργική και κατηχητική ζωή όλων των Ενοριών. Η συμμετοχή του στις Ιερές Ακολουθίες που τελούνται στους Ιερούς Ναούς η στις καλύβες που εξυπηρετούν πρόσκαιρα τις λατρευτικές ανάγκες των Ενοριών, χαροποιεί το ποίμνιο, γιατί δίδεται σε όλους η δυνατότητα να ακούσουν και το σχετικό ευαγγελικό κήρυγμα.

κινσασα

Ιδιαίτερα παρηγορητικές και ικανοποιητικές για την αποτελεσματικότητα του έργου του ευαγγελισμού στην Κινσάσα είναι οι χειροτονίες νέων ιερέων και οι κουρές μοναχών, που έχουν φοιτήσει στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», που στεγάζεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή.

Στην σύντομη περιοδεία που πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος στο κεντρικό Κονγκό από 17 έως 19 Ιουλίου επισκέφθηκε αρχικά την πόλη Κισάντου, όπου οικοδομείται ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην συνέχεια και μετά από 10 ώρες ταξίδι η ιεραποστολική ομάδα έφθασε στην πόλη Ματάντι, όπου οι πιστοί τελούν όλες τις Ιερές Ακολουθίες και μάλιστα τις Θείες Λειτουργίες σε ένα ενοικιαζόμενο σπίτι. Οι πιστοί υποδέχτηκαν τον Ποιμενάρχη τους και τον ευχαρίστησαν για την συνεχή και ανύστακτη μέριμνά του για την εκκλησιαστική, μυστηριακή και πνευματική τους ζωή. Ο Σεβασμιώτατος τους μίλησε για την ζωή της εορτάζουσας Αγίας Μαρίνας, δίνοντας πνευματικές νουθεσίες σε ολόκληρη την Ενορία και μοιράζοντας ως ευλογία σε όλους σταυρούς, κομποσχοίνια και εικόνες.

κινσασα

Την επομένη ημέρα επισκέφθηκε μία καινούργια Ενορία στην κωμόπολη Τσέλα, στην οποία οι πιστοί χρησιμοποιούν ως τόπο λατρείας μία παράγκα. Περπάτησε αρκετά ανάμεσα από τις καλύβες τους, χαιρέτησε τον κόσμο, ενώ στους λίγους πιστούς που συγκεντρώθηκαν μίλησε για την πρώτη Εκκλησία στην οποία οι Χριστιανοί τελούσαν τις Θείες Λειτουργίες στα σπίτια αλλά και αργότερα στις κατακόμβες, πράγμα που όχι μόνο δεν τους δυσκόλεψε στην χριστιανική λατρεία τους, αλλά τους δημιούργησε τέτοιο φρόνημα ώστε κατά την περίοδο των διωγμών να δίδουν ομολογία Χριστού. Ως υλική υπενθύμιση της επισκέψεώς του ο Σεβασμιώτατος μοίρασε ευλογίες σε όλους και συνέχισε την περιοδεία του για την πόλη Μπόμα. Εκεί χτίζεται μεγάλος Ναός προς τιμήν των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Οι πιστοί υποδέχθηκαν με χαρά τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος μίλησε στους πιστούς για την συμμετοχή των Χριστιανών στα μυστήρια της Εκκλησίας. Όλος ο κόσμος τραγουδούσε και ευχαριστούσε τον Μητροπολίτη για την μεγάλη ευλογία αυτού του Ναού στην περιοχή. Η ιεραποστολική ομάδα επέβλεψε τις εργασίες στον Ιερό Ναό δίνοντας οδηγίες και στην συνέχεια επισκέφθηκε το σχολείο της Ενορίας, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος έδωσε το όνομα ενός μεγάλου ιεραποστόλου, του μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνατίου, ενώ μαζί με τον μηχανικό αποφάσισαν να κάνουν κάποιες εργασίες για την καλύτερη λειτουργία του. Ο Σεβασμιώτατος σταματούσε συνεχώς σε φτωχικές περιοχές, για να συνομιλήσει με τον κόσμο και να τους ευλογήσει, προσφέροντας το ημερολόγιο της Μητροπόλεως ως πρώτο σημείο προσέγγισης των ανθρώπων στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

κινσασα

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, το ιεραποστολικό κλιμάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας ξεκίνησε μία νέα περιοδεία. Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Θεοδόσιο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Γεράσιμος Belesi και ο Διάκονος Εφραίμ Guzonda.

Πρώτος σταθμός η πόλη Κένγκε. Στην πόλη αυτή έχει ιδρυθεί μία νεόφυτη Ενορία, όπου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με πολλές προσπάθειες σπείρεται ο λόγος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις ψυχές των κατοίκων της πόλεως.

Τις ημέρες αυτές εστάλη από την Μητρόπολη ο π. Ραφαήλ προκειμένου να λειτουργήσει, να κατηχήσει και να βαπτίσει αδελφούς που επιθυμούν την είσοδό τους στην Ορθοδοξία.

Σε υπαίθριο χώρο ο Μητροπολίτης μίλησε στους πιστούς που τον περίμεναν για την Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζοντας ότι αυτή παρέμεινε ως συνέχεια της πρώτης Εκκλησίας ακολουθούσα την Παράδοση των Αγίων Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων.

Στην συνέχεια και με αφορμή την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού αναφέρθηκε στην σημασία του Σταυρού στην Εκκλησία μας αλλά και σε όλον τον κόσμο και πρόσφερε σε όλους μικρούς σταυρούς για να φορούν στον λαιμό τους.

Ευχήθηκε γρήγορα να θεμελιωθεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου του Υμνογράφου στο Κένγκε, έτσι ώστε οι πιστοί να αποκτήσουν κέντρο της ενορίας και σταθερό χώρο λατρείας.

Τέλος, αφού ευλόγησε πιστούς και κατηχουμένους, αναχώρησε με την ομάδα του.

κινσασα

Επόμενος σταθμός της περιοδείας υπήρξε η Ενορία των Αγίων Αθανασίου και Ελευθερίου, όπου ο Μητροπολίτης μίλησε με τον Ιερέα και τους Επιτρόπους και προγραμμάτισαν τις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση του ομώνυμου Ναού.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του έφθασαν στην πόλη Ιντιόφα, όπου είχε οικοδομηθεί από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρο μεγάλος Ναός επ’ ονόματι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής. Κτίστηκε με δαπάνη των πνευματικών παιδιών του μακαριστού ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας π. Βασιλείου κατόπιν προτροπής του.

Μετά από μία περιπετειώδη διαδρομή ο Δεσπότης και η συνοδεία του έτυχαν θερμής υποδοχής από τους πιστούς της Ιντιόφα τόσο στην είσοδο της πόλης όσο και στον υπό περάτωση Ιερό Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού απηύθυνε πνευματικούς λόγους, παρέδωσε στους πιστούς τις πρώτες εικόνες και τα δεσποτικά μανουάλια των δωρητών. Μάλιστα τις εικόνες στο κτιστό τέμπλο επικόλλησε ο ίδιος με την βοήθεια των ιερέων. Οι πιστοί συγκινημένοι δεν έφευγαν από τον Ναό, αλλά παρακολουθούσαν με μεγάλη χαρά την τοποθέτηση των εικόνων, χειροκροτούσαν, τραγουδούσαν και ευχαριστούσαν.

κινσασα

Την επομένη ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό με τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Γεράσιμο, τον εφημέριο π. Γρηγόριο και τον διάκονο π. Εφραίμ. Οι πιστοί από το πρωί κατέκλυσαν τον Ναό για να εκκλησιαστούν. Συμμετείχαν και δύο φοιτητές της Θεολογικής Σχολής της Μητροπόλεως.

Στην Θεία Λειτουργία έγινε ιδιαίτερη δέηση υπέρ υγείας και σωτηρίας των δωρητών και τελέστηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων Αρχιερέως Νικηφόρου και Ιερομονάχου Βασιλείου.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους ανθρώπους για την αξία της ψυχής και για την σωτηρία αυτής. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε πνευματικό τον εφημέριο του Ναού π. Γρηγόριο και αναγνώστες τους δύο θεολόγους φοιτητές, τον Ααρών Muyanganga και τον Ααρών Mukanda, τον οποίον ο Δεσπότης ονόμασε Παρασκευά προς τιμήν της Αγίας της Ενορίας. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τον μηχανικό για την αποπεράτωση του Ναού.

κινσασα

Μετά από κοπιαστικό ταξίδι ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του επέστρεψαν στην πολυάριθμη πόλη Κικουίτ, όπου είχαν συνάντηση με ομάδα πιστών, οι οποίοι δημιούργησαν πρόσφατα μία καινούργια Ενορία, και με παλαιούς θεολόγους της Θεολογικής Σχολής της Μητροπόλεως.

Με πόνο ψυχής πληροφορηθήκαμε εκεί την μεγάλη ζημιά που υπέστη το σχολείο στην κωμόπολη Γκούγκου. Ισχυρή βροχή και δυνατός αέρας ξεσκέπασε όλο το σχολείο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάσουν τα μαθήματά τους έως ότου καταφέρουμε να τοποθετήσουμε καινούργια στέγη. Παρά τις προσπάθειές μας κατέστη αδύνατο να μεταβούμε στην πόλη, καθώς η βροχή κατέστρεψε τον δρόμο από όπου θα διερχόμασταν. Οι ιερείς της Ενορίας, ωστόσο, φρόντισαν και μας έστειλαν φωτογραφικό υλικό ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Πανάγαθο, ώστε σύντομα να αποκατασταθεί η στέγη του σχολείου με την δική σας αρωγή και συμπαράσταση.

Για μία ακόμη φορά θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» και δι’ αυτού σε όλους τους φίλους και δωρητές, που αδιάκοπα αιμοδοτούν την ιεραποστολική μας διακονία προς δόξαν του Τριαδικού Θεού μας και της Εκκλησίας Του.

 Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Κοινοποίηση

Διαβάστε επίσης: 

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Οι ανάγκες των σχολείων του Μαλάουι

Ως πολύτιμοι συνεργάτες της ιεραποστολικής μας διακονίας εδώ εις το μακρινό Μαλάουι, θα ενθυμείσθε τους λόγους του μεγάλου Ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Δεν αρκεί να κτίζουμε μόνο Εκκλησίες, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να δημιουργούμε και σχολεία, ούτως ώστε να...

Διαβάστε Περισσότερα
Ιεραποστολικές στιγμές

Ιεραποστολικές στιγμές

Η κάθε στιγμή στην διακονία της Ιεραποστολής σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα. Άλλοτε χαράς, όταν συναντάς φιλικά πρόσωπα η γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Άλλοτε αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας, όταν με ένα πιάτο φαγητό η ένα ποτήρι νερό προσπαθείς να απαλύνεις τον πόνο...

Διαβάστε Περισσότερα
Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Ο Βασιλεύς των βασιλευόντων

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα στην λίμνη του Άλμπερτ στα ανατολικά σύνορα του Κονγκό με την Ουγκάντα. Με τους λιγοστούς Έλληνες που απέμειναν στον τόπο μας καθόμαστε στην βεράντα του αγαπητού μας αδελφού Δημήτρη και συζητούμε για το μέλλον της περιοχής αυτής που κάποτε...

Διαβάστε Περισσότερα
Κάντε τη Δωρεά σας εδώ